Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Marea Criza din 1929
2.1 Premisele crizei
2.2 Cifre si fapte 
2.3 Renasterea
3. Criza economica din 2008
3.1 Criza suprime
3.2 Criza financiara
3.3 Criza financiara din septembrie si octombrie 2008
4. Sfidarile secolului 21-de Ion Iliescu
5. Analiza comparativa
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Evenimentele din ultima vreme imi ofera prilejul unei analize, care este, inainte de toate, o paralela privind doua procese majore, procese cu implicatii generale, de fond, in istoria lumii contemporane. 
In ultimele luni s-a tot vorbit despre marea criza economica din perioada interbelica si am considerat ca ar fi util pentru toti cei prezenti aici, sa vorbesc despre aceasta tema, in care sa explic ce si cum s-a intamplat. 
Pentru inceput voi defini cativa termeni ce se regasesc in lucrarea de fata.
Conform DEX, criza este definita ca "Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etc.); perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate. ? Lipsa acuta (de marfuri, de timp, de forta de munca)."
Conform Dictionarului Juridic Rubinian, criza financiara reprezinta "Situatia in care cererea de bani este mai mare decat oferta (disponibilul) de bani. Aceasta inseamna ca lichiditatea este rapid evaporata deoarece banii disponibili sunt retrasi din banci, fortand astfel bancile fie sa vanda propriile active si investitii, pentru a-si acoperi necesitatile, sau sa colapseze. Criza financiara poate duce la o criza economica."
Acelasi dictionar defineste criza economica acea "Situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. O economie ce trece printr-o criza economica va experimenta aproape sigur o scadere a PIB (Produs Intern Brut), o evaporare a lichiditatilor si o crestere / scadere a preturilor din cauza unei inflatii / deflatii. Crizele economice pot lua forma unei stagflatii, unei recesiuni sau unei depresii economice, si uneori poate duce la colaps economic."
Recesiune = Forma severa de criza economica. Declin general al nivelului activitatii economice si al cresterii economice, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie, scadere a nivelului de trai. Biroul National de Cercetare Economica din SUA (NBER) defineste recesiunea ca un declin semnificativ al activitatii economice in intreaga societate, ce dureaza mai mult de cateva luni, declin vizibil prin scaderea produsului intern brut (PIB), a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul (en detail) si cu ridicata (en gros, angro).
Overdraft = Situatia in care un tragator, un detinator de cont bancar are dreptul sa emita cecuri, pe seama contului sau, in suma mai mare decat limita convenita si sa plateasca dobanda aferenta la data scadentei cecului sau cecurilor emise peste limita convenita.
In functie de statutul tragatorului, de credibilitatea sa, o banca poate sa ia masuri de siguranta in plus sau poate sa mearga pe incredere.
Ce inseamna pentru mine criza economica?
Din tot ce am citit, tot ce am vazut si tot ce simt pe propriul meu buzunar, constat ca aceasta criza nu e decat pragul de sus al evolutiei financiare mondiale.
Tot ce se intampla este ca actualul sistem financiar este bazat pe crestere; crestem, crestem, dar pana unde? Am ajuns la stadiul in care ne-am plafonat si nu mai exista scapare, decat sa o luam de la 0, din nou.
Totusi, ma tot intreb...care e scopul actualului sistem financiar? Suntem intr-un joc in care cine cumpara si acapareaza toata puterea va fi...stapanul? 
In continuare voi prezenta pe scurt detalii despre criza din 1929 si actuala criza, pentru ca mai apoi sa detaliez asemanarile si deosebirile dintre cele doua mari crize.
2. Marea Criza din din 1929
2.1 Premisele crizei
America tocmai isi revenea dupa primul razboi mondial iar economia intra intr-o noua era. Dezvoltarea fara precedent a inovatiilor tehnice si stiintifice din timpul razboiului si imediat dupa, a creat o prapastie intre capacitatea industriei de a genera produse competitive si capacitatea salariatilor de a le cumpara, in timp ce rata de economisire a populatiei cu venituri peste medie era mai mare decat cresterea oportunitatilor de investitii, ceea ce a dus la o crestere fara precedent a preturilor unor active - actiuni si imobiliare in principal.
Activitatea economica a explodat in perioada 1920-29, indicele productiei industriale calculat de FED crescand de la 81 de puncte in 1920 la 114 in 1929 (deci o crestere de 41%), in timp ce rata medie anuala de crestere a PIB-ului SUA in aceeasi perioada a fost de 4.6%.
Insa conform NBER, toata aceasta perioada de crestere economica a fost marcata de trei recesiuni de mai mica amploare: prima recesiune a durat 18 luni, in perioada ianuarie 1920 - iulie 21 si a dus la scaderea PIB cu 2%, a doua a avut loc intre mai `23 si iulie`24 iar a treia intre octombrie `26 - noiembrie`27, insa fara sa aiba implicatii economice serioase. Tot in aceasta perioada, FED a inceput sa utilizeze politica monetara in scopul atenuarii fluctuatiilor ciclurilor economice iar sfarsitul primei recesiuni mentionate anterior a fost grabit de noua atitudine a FED care, prin imprumuturile pe care le-a acordat in special bancilor, a dus la cresterea investitiilor in economie, cu efect direct in cresterea PIB.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!