Criza Economica Contemporana - Evolutie

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1, Inceputurile Crizei Economice Contemporane 1
Capitolul 2, Interventii ale statuluipentru diminuarea efectelor crizei 
economice 2
Capitolul 3 Efecte imediate ale crizei economice contemporane 3
Bibliografie 5


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Inceputurile Crizei Economice Contemporane
In februarie 2007, actuala criza mondiala parea sa fie mai mult o problema financiara americana. Si asta pentru ca din ce in ce mai multi clienti din Statele Unite nu si-au mai achitat creditele ipotecare cu grad ridicat de risc, ceea ce a provoacat primele falimente ale unor institutii bancare specializate. In luna august a aceluiasi an, bursele americane incep declinul iar bancile centrale intervin pe piete cu lichiditati. Problemele finaciare ale americanilor continua si in 2008, an in care efectele crizei financiare se fac simtite atat in Europa cat si in Romania.
Pe 22 ianuarie 2008, Banca centrala americana (FED) isi scade rata dobanzii de referinta la 3,5%, cu trei sferturi de punct. O luna mai tarziu, pe 17 februarie, Banca britanica Northern Rock este nationalizata pentru a fi salvata de la faliment. In martie 2008, bancile centrale fac o noua injectie masiva de lichiditati pe piata creditelor, pentru a face fata contractiei acesteia. La jumatatea lui martie, JPMorgan Chase anunta achizitionarea bancii de investitii Bear Stearns, la un pret scazut si cu ajutorul FED. La jumatate de an dupa aceasta achizitie, trezoreria americana decide nationalizarea bancilor Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce acestea au suferit pierderi financiare importante. Pe 15 septembrie, soc pe piata bancara americana. Banca de investitii Lehman Brothers isi depune bilantul, iar Bank of America anunta cumpararea Merrill Lynch. La numai o zi distanta, compania de asigurari AIG (American International Group) este salvata de Guvernul american, care ii ofera 85 de miliarde de dolari in schimbul a 79,9% din capital.
Pe 17 septembrie, bursele din lume inregistreaza scaderi considerabile in timp ce bancile centrale intensifica operatiunile pentru injectarea de lichiditati pe piata. 
Fuziuni si nationalizari masive in toata lumea. Pe 18 septembrie, Banca britanica Lloyds TSB cumpara HBOS, institutie financiara concurenta iar la mai putin de o saptamana, pe 26 septembrie, JPMorgan preia controlul asupra Washington Mutual, cu ajutorul autoritatilor federale. Tot in septembrie, compania de asigurari belgiano-olandeza Fortis este ajutata de statele belgian, olandez si luxemburghez. Banca britanica Bradford and Bingley este nationalizata. Tot acum si Banca Dexia este nationalizata de autoritatile franceze si belgiene. 
Mai exact, in 2008, valoarea actiunilor la nivel mondial a scazut cu 28,7 mii de miliarde de dolari, la care s-au adaugat pierderi de inca 5,9 mii de miliarde de dolari in primele doua luni ale anului in curs. 
Aceasta inseamna ca pietele de capital au pierdut mai mult de jumatate din valoare in contextul in care, la sfarsitul anului 2007, valoarea totala a pietei mondiale de capital era de 66,82 mii de miliarde de dolari.
Pe piata bancara londoneza sunt anuntate reduceri de 62 mii locuri de munca (28 mii in 2008 si 34 mii in 2009), pe fondul scaderii cererii pentru produsele bancare complexe. 
Rata somajului in Marea Britanie a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani. 
Conform unui raport al FMI, problemele de pe pietele financiare, bursiere si monetare pot fi urmate de scaderi drastice si prelungite ale activitatii economice. 
Economia globala s-a confruntat in 2008 cu preturi record ale materiilor prime, scaderea preturilor locuintelor si amplificarea crizei creditelor
Interventii ale statului pentru diminuarea efectelor crizei economice: 
- Banca Hypo Real Estate a fost salvata in extremis de guvernul german, aliat cu alte banci comerciale, care i-au acordat un imprumut de urgenta in valoare de 35 miliarde euro, in doua transe, de 14, respectiv 21 miliarde euro. 
- Guvernul islandez a nationalizat trei banci, doua banci mai mici si Glimir Bank, platind numai pentru ultima 600 milioane euro, in incercarea de a stabiliza piata financiara si de a-i furniza lichiditati. Islanda va recapitaliza cu 1,5 miliarde euro cele trei banci. 
- Comisia Europeana a propus realocarea a 5 miliarde euro din banii europeni necheltuiti din finantarea in 2008 a agriculturii europene, in cea mai mare parte pentru proiecte energetice ecologice, ferme eoliene offshore si dezvoltarea internetului in banda larga in zonele rurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Economica Contemporana - Evolutie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!