Criza Economica Actuala si Problema Identitatilor - Aspecte Europene si Globale

Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte introductive
Identitatea nationala poate fi definita ca un element inseparabil de cultura, formandu-se pornind de la diferentele culturale si de la subculturile din care face parte. Pentru a-si dezvolta propria identitate indivizii recurg la resurse culturale disponibile din mediul social in care traiesc. Asadar, tot ceea ce se petrece in mediul socio-cultural, economic si politic are un impact deosebit in afirmarea identitatilor 
Afirmarea reprezinta o reflectare a distantelor sociale si culturale, care se refera la diferitele proiecte pe care diversele grupuri le au in comunitate si la actiunile culturale prin care incearca sa-si pastreze identitatea culturala.
Criza economica s-a declansat plenar in 2008 si a cuprins aproape intreaga planeta, nefiind considerata o noutate din perspectiva teoriei economico-financiare. Unul dintre conceptele ce merita aduse in discutie atunci cand se discuta despre actuala criza financiara este cel de globalizare - economica si financiara, precum si efectele acesteia asupra identitatii nationale.
Criza financiara si economica din prezent reprezinta, in primul rand, manifestarea unei sincope care insoteste, de aproape fiecare data, reasezarea rolurilor politico-economice la nivel mondial. Criza este in fapt un ansamblu de disfunctionalitati diverse, dar a caror interdependenta ilustreaza explicit gradul de globalizare financiara si economica in societatea umana din prezent 
In procesul complex al globalizarii precum si cel al crizei economice actuale, problema pastrarii identitatii culturale prezinta doua aspecte. Pe de o parte, exista pericolul omogenizarii culturale, ceea ce inseamna ca lumea ar putea sa capete o singura forma de cultura, iar pe de alta un pericol acut de dezintegrare culturala si psihologica, atat pentru indivizi, cat si pentru societati. Ambele riscuri sunt corelate.
2. Efectele crizei economice si ale globalizarii
Globalizarea nu poate fi definita ca un element negativ al societatii moderne, dar este foarte important ca fondul cultural national sa nu fie alterat prin ignoranta fata de aspectul educational care este izvorul fundamental al evolutiei tinerei generatii de a-si simti si consolida radacinile in istorie, nu numai in cea nationala ca raportare la sine, ci si in cea internationala in care radacinile profunde pot sa dea forta trecutului care sa sprijine dezvoltarea in viitor a unor personalitati care sa-si cunoasca locul in lume, si sa se relationeze astfel cu alte natiuni de pe pozitii corecte si de demnitate.
Unul dintre aspectele benefice ale globalizarii este reprezentat de reducerea decalajelor dintre tarile avansate si tarile aflate in intarziere, insa in acelasi timp acest beneficiu reprezinta si un aspect negativ din punct de vedere al unificarii la nivelul valorilor si culturii nationale.
Acest efect unificator, pentru a nu fi pernicios, trebuie limitat la acele aspecte ale realitatii care au o dinamica acuta, adica la acele elemente ce compun prezentul transient, superficial, factic si supus dinamicii schimbarii, fie ea de natura tehnologica, fie de natura unei directii impuse pe o perioada limitata. Globalizarea nu trebuie sa insemne uniformizare la nivelul valorilor fundamentale. Ea nu are dreptul sa atenteze la patrimoniul identitar, la zestrea noastra culturala 
Noile valori culturale aduse de globalizare vin odata cu sistemul economic bazat pe consumul irational in tarile bogate. Globalizarea pare a face diversitatea culturala <ceva demodat>. Globalizarea ar putea conduce la o singura civilizatie, standardizata potrivit culturii vestice. Lumea globala ar fi uniforma, iar varietatea va disparea.
Mondializarea liberala constituie caracteristica principala a lumii contemporane, influentand toate domeniile societatii de azi cu consecinte capitale ca: pierderea autonomiei guvernelor, degradarea rolului partidelor politice, cresterea puterii pietelor financiare, activismul intreprinderilor gigant, avantul retelelor mafiote, proliferarea paradisurilor fiscale, indatorarea tarilor, distrugerea mediului, promovarea modului de viata american ca "model" la nivel planetar, adancirea prapastiei dintre bogati si saraci etc


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Economica Actuala si Problema Identitatilor - Aspecte Europene si Globale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Boyer, R., Cuvintele si realitatile, in Cordellier S. (coord.) (2001), "Mondializarea dincolo de mituri", Editura Trei, Bucuresti, 2003, colectia Ideea Europeana.
Brailean, Tiberiu, Religie si putere, Editura Polirom, Iasi, 2005.
Brailean, Tiberiu, Globalizarea. Nenumele nimicului, Editura Institutul European, Iasi, 2006.
Diaconu, Ion, Minoritatea in mileniul al treilea, Editura Asociatiei Romane pentru Educatie Democratica, Bucuresti, 1999.
Diaconu, Ion, Minoritatea in mileniul al treilea, Editura Asociatiei Romane pentru Educatie Democratica, Bucuresti, 1999.
Frosh, Stephen, Identity, Editura Bullock & Trombley, The New Fontana Dictionary of Modern Thought, Harper Collins, London, 1999.
Totir, Felix, Economie teoretica si aplicata, Bucuresti, 2011.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!