Criza datoriilor suverane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimii trei ani, pietele financiare au avut o perioada turbulenta in toata lumea. Considerata a fi una dintre cele mai mari crize economice dupa ce din anii '30, economia mondiala inca nu isi revenise sub efectul crizei datoriilor. Piata stocurilor, considerata una dintre principalii indicatori de sanatate a unei economii, a reusit sa recupereze in mod substantial pierderile la nivel mondial dar situatia este inca fragila. In fiecare zi auzim de alta tara care se incadreaza in lista victimelor crizei creditelor. Situatia este departe de a fi sanatoasa. Toate institutiile financiare importante si guvernele iau masuri adecvate pentru a remedia situatia, dar mai sunt multe de facut. Topirea globala, simtita de catre toate economiile majore ale lumii, are de a face cu criza datoriei suverane.

Problema principala este legata de datorii. Dar, ca orice altceva, prea multe datorii este intotdeauna o problema. Indiferent cine ia datoria, persoana fizica, corporatie sau guvern, prea multa va provoca ravagii. Situatia devine si mai ingrijoratoare cand debitorul nu reuseste sa gaseasca o banca centrala pentru a achizitiona datoria sa. Datoria financiara sau datoria publica este esentiala pentru cresterea economica si dezvoltarea diferitelor proiecte. Capitalul imprumutat este destinat pentru a functiona sistemele publice de bunastare sau de a face operationale proiectele majore de infrastructura. Dar daca datoria este platita intr-o alta moneda decat moneda debitorului, criza datoriei suverane poate aparea.

Standard & Poor's (S & P), care este o celebra agentie de rating defineste criza datoriei suverane ca o repercusiune de incapacitate de plata.

Implicit, pot aparea din cauza unor serii de motive cum ar fi: plati ratate pe dobanzile aferente unui imprumut bancar, valoarea datoriei principale, obligatiuni programate, note de pe facturile de manipulare etc. Manipularea crizei datoriei suverane este o provocare mare pentru orice guvern. Criza datoriei a anilor 1980 este inca actualizata in amintirile multor oameni. Criza internationala de la sfarsitul anilor '90 in tarile din Asia de Sud-Est precum Malaezia, Thailanda, Filipine, Indonezia, si Coreea de Sud etc. a alimentat un lant de dezastre economice.

Un guvern poate raspunde in doua moduri pentru a rezolva problema datoriei suverane. Ei pot ajunge la un consens cu creditorii externi (creditori) prin decontare sau alocare bugetara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Datoriilor Suverane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 275 cuvinte
Nr caractere:
17 221 caractere
Marime:
94.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
datorii suverane, criza
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!