Criza datoriei externe - strategii de abordare si solutionare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Datoria publica externa 4
II. Cauzele crizei datoriei externe ..4
III. Solutiile pentru criza datoriei externe ...6
IV. Concluzii ..8
V. Bibliografie ...9


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
De-a lungul timpului interventia statului in activitatea social-economica s-a accentuat, de unde si calitatea vietii oamenilor depinde de politica ce o promoveaza. Orice stat pentru a-si asigura buna functionare si necesitatile populatiei are nevoie de resurse banesti. Provenienta interna a acestor resurse nu intotdeauna e suficienta pentru a acoperi nevoile ce le au, de aceea, statul apeleaza la diverse metode, cum ar fi: majorarea taxelor, emiterea de valori sau imprumuturile. Majorarea taxelor necesita timp, emiterea de valori face sa izbucneasca inflatia si nu ramane decat sa apeleze la imprumuturi, nefiind cea mai buna metoda, dar care rezolva problemele cu care se confrunta statul la momentul actual. Aceste imprumuturi publice se aproba relativ usor, dar cu si o mai mare usurinta ele se pot cheltui, fara a aduce mare folos comunitatii, ingreunand viitorul generatiilor urmatoare. De aici se si observa importanta functiei de repartitie si de control.
Datoria publica este un indicator complex si elaborat de aprecierea sintetica nu doar a situatiei financiare a unei tari, dar si a evolutiei economiei si societatii in ansamblu, cat si randamentul si eficienta cu care actioneaza menagenentul guvernamental. Ea poate fi de provenienta interna si externa, iar termenul pentru care se contracteaza separa datoria flotanta , pentru imprumuturile pe termene scurte, de pana la un an, de datoria consolidata, care corespunde termenelor mediu si lung.
Deceniile recente marcheaza amploarea datoriei publice externe, ca specific al situatiei financiare din majoritatea statelor in dezvoltare.
I. Datoria publica externa
Una din problemele globale cu care se confrunta economia mondiala in ultimii 20-30 de ani este reprezentata de cresterea permanenta a nivelului datoriei externe a tarilor in curs de dezvoltare. Datoria publica externa exprima obligatiile statului fata de creditorii sai externi. Dupa definitia data de Banca Mondiala, datoria publica externa nu cuprinde:
-  datoria persoanelor private negarantate de autoritatea publica;
-  sumele rezultate din tranzactiile cu Fondul Monetar International;
-  datoriile unor debitori din strainatate care pot fi rambursate in moneda tarii lor;
-  sumele datorate de diferite persoane fizice sau juridice fara scadente de rambursare.
Dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, tarile au avut mari pierderi de suferit, fapt care le-a impus sa apeleze cat mai des la imprumuturi externe. Astfel s-a format un dezechilibru intre tarile indatorate si tarile dezvoltate. Din necesitatea reducerii acestor decalaje, s-au facut numeroase transferuri de resurse financiare, dar nu as putea spune ca conditia lor a mers spre imbunatatire. In plus, criza energetica declansata in anul 1973, cu grave consecinte ulterioare, a stimulat efecte dezastruoase:
-  cresterea de circa 7 ori a datoriei lor externe;
-  orientarea imprumuturilor catre alte scopuri decat cresterea economica;
-  accentuarea continua a deficitelor si dezechilibrelor pe toate planurile;
Imprumuturile externe contractate de aceste tari au fost utilizate in scopuri mai putin eficiente, cum ar fi:acoperirea deficitelor comerciale, conjunctura economica internationala( criza energetica, cresterea nivelului dobanzilor la creditele externe) si slaba dezvoltare economico-sociala, au avut drept cauza imposibilitatea de a raspunde la datoria externa. Astfel, in anii 1980 aproape jumatate din tarile in curs de dezvoltare importatoare de capital solicitaresa reesalonarea datoriilor ajunse la scadenta. Astfel acestea insemnand primii pasi spre criza datoriei externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza datoriei externe - strategii de abordare si solutionare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Susanu Monica ,,Finante publice: Concepte, principii, politici", Editura europlus, Galati, 2008;
2. Vacarel Iulian ,,Finante publice", EDP, editia a IV-a, Bucuresti 2003;
3. http://www.scritub.com
4. http://conspecte.com
5. http://www.rasfoiesc.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!