Criza Bancara

Extras din referat Cum descarc?

G20 si noile reguli pentru banci
Liderii celor mai mari economii ale lumii au insistat pe implementarea unor reguli dure de administrare a capitalului, reguli care sa forteze bancile sa mentina un nivel de tampon suficient de mare impotriva unei viitoare crize.
In cadrul summit-ului G20 dela Toronto, participantii au sustinut ca este nevoie ca bancile sa mentina suficient capital disponibil, astfel incat sa poata face fata unei crize severe, similare celei din 2008, informeaza Financial Times.
G20 a ajuns la un acord si in privinta unei variante de compromis prin care urmeaza sa fie scazut deficitul fiscal pana in 2013, compromis ce a aparut pe fondul rupturii intre tarile europene precum Germania, pe de-o parte, si Statele Unite impreuna cu unele piete emergente, pe de alta parte.
Presedintele american, Barack Obama, a negat ca ar fi existat tensiuni in privinta deficitelor, explicand ca G20 este intr-un "consens violent" cu privire la aceasta chestiune, insa a avertizat ca alte tari trebuie sa dezvolte cererea interna. "Nicio tara nu ar trebui sa considere ca drumul sau catre prosperitate este pavat cu exporturi catre America", a ilustrat plastic presedintele SUA noua politica.
David Cameron, primul ministru britanic, a declarat despre marirea nivelului de capital: "In vreme ce regulile trebuie sa fie dure, trebuie sa fim tot timpul atenti astfel incat sa nu restrangem baza monetara".
In momentul de fata marja de risc pe care si-o asuma banca - sub forma de capital mentinut in raport cu activele sale riscante - este de 2%. Espectativa este ca aceasta marja sa se dubleze si chiar sa creasca mai mult decat dublu.
Cautand sa dea un nou impuls politic discutiilor tehnice din momentul de fata, comunicatul G20 a precizat: "Cantitatea de capital va fi semnificativ ridicata, iar calitatea acestui capital va fi semnificativ imbunatatita cand reformele vor fi complet implementate".
Exista insa in continuare un nivel de dezacord considerabil in privinta a ceea ce poate fi considerat un tampon de capital, insa, intr-o incercare de a rezolva aceste diferente si de a obtine niste standarde mai stranse, G20 a inlaturat tinta temporara anterioara, dupa care trebuia sa se ajunga la noi standarde privind capitalul pana la finalul lui 2012. In momentul de fata acesta tinta temporara a fost retrogradata la nivelul de "scop", fara a fi precizat un orizont temporar.
Insa pentru a mentine fericite tarile cu un sistem bancar slab, noul sistem global "va reflecta diferite puncte de pornire si circumstante cu o variatie initiala in jurul noilor standarde, variatie ce se va inlatura de-a lungul timpului, pe masura ce tarile vor deveni convergente", se arata in comunicat.
Adoptand un ton similar, oficialii americani au semnalat ca marile banci americane s-ar putea confrunta cu masuri mai draconice decat au anticipat. Neal Wolin, adjunct al secretarului Trezoreriei americane, a declarat: "Nu exista niciun dubiu ca legislatia, pe drumul ei catre aprobarea in Congres, va impune unora dintre companii un evantai de metode prin care sa obtina mai mult capital, de o calitate superioara". 
Factori declansatori si cauze
Desi asistam la un continuu proces de sofisticare si dezvoltare al instrumentelor de supraveghere, un aspect concludent se evidentiaza faptul ca in ultimii 20-25 de ani, practic toate tarile au cunoscut intr-o masura mai mult sau mai putin pregnanta crize bancare. 
Crizele bancare, fiind cunoscute drept forme speciale ale crizelor financiare, se manifesta in contextul economic, financiar si bancar de o perioada indelungata, indiferent de gradul de dezvoltare a sistemului financiar. Astfel incepand cu cea mai mare piata bancara - Statele Unite ale Americii, unde in perioada 1980-1996 au fost inchise peste 2000 de banci si case de economii, cu un cost total de aproximativ 932 de miliarde de dolari, continuand cu Japonia, apoi cu celelalte tari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, si finalizand cu tarile in tranzitie din Europa Centrala si de Est. Crizele bancare, ca forme speciale de manifestare a crizelor financiare, sunt cunoscute de o perioada indelungata. Crizele bancare sunt generate de o serie de factori micro si macroeconomici, iar formele pe care le imbraca variaza de la declararea falimentului, fuziunii sau preluarii de catre sectorul public prin nationalizarea unei banci, a unui grup de banci sau in unele cazuri, a intregului sistem bancar.
Astfel, aceasta serie de factori declansatori ar putea fi divizata in trei categorii :
1.O evolutie defavorabila in cadrul macroeconomic. 
Atat in literatura de specialitate, cat si in practica, se merge pe conceptia ca intr-o economie nesanatoasa nu poate exista un sistem bancar perfect sanatos. Aceasta afirmatie pare a fi dovedita de confruntarea tarilor in tranzitie din Europa Centrala si de Est cu efectele crizelor bancare majore dezvoltate pe fondul unor inflatii ridicate, a functionarii nefavorabile a institutiilor principale ale statului si a carentei pietelor functionale pentru creearea de forta de munca si pentru active. Evolutiile nefavorabile din cadrul macroeconomic sunt considerate premisele declansarii unor crize din America Latina, cum ar fi Chile (la inceputul anilor 1980-1981), Mexic (1995-1996) si Argentina (la debutul anului 2001).
2.Cresterea ponderii creditelor neperformante si a costurilor operationale ridicate 
Acest factor se explica prin faptul ca aceste credite neperformante reprezinta o trasatura comuna, deoarece nicio banca nu poate avea cunostinte si informatii 100% corecte despre clientii sai, iar procesul de acordare a creditelor poate fi derulat pe baza unor indicatori gresiti privind posibilitatea debitorilor de a-si achita obligatiile fata de banca pe termen lung. 
Intr-un context economico-financiar normal, ponderea creditelor neperformante nu trebuie sa depaseasca mai mult de 1-2% din totalul creditelor acordate. Specialistii au observat si ca procesul de liberalizare financiara poate constitui factor important al declansarii crizelor bancare, deoarece liberalizarea genrereaza un "boom" al creditelor, urmat, de cele mai multe ori, de falimente bancare. Mai mult, intre creditele neperformante si liberalizarea financiara exista o relatie de interdependenta, deoarece daca aceasta din urma nu este urmata indeaproape de intarirea supravegherii bancare, se resimte mai ales in activitatea de creditare unde, carenta adoptarii unor masuri coerente de management a riscului de creditare poate duce la cresterea creditelor neperformante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!