Critica indicelui dezvoltării umane

Cuprins referat Cum descarc?

Indicele Dezvoltarii Umane - definitie, caracteristici
Criticile aduse indicatorului:
Alegerea dimensiunilor
Alegerea variabilelor
Calitatea datelor
Corelatia dintre variabile
Alte critici
Concluzii
Sitografie


Extras din referat Cum descarc?

Indicele Dezvoltarii Umane - definitie, caracteristici
Ce este indicele dezvoltarii umane?
Indicele dezvoltarii umane reprezinta un instrument complex cu ajutorul caruia se masoara evolutia pe termen lung a nivelului mediu de dezvoltare umana, el fiind sinteza a 3 dimensiuni de baza: 
1. Longevitate, masurata prin speranta de viata la nastere;
2. Nivelul de educatie care reflecta gradul de instruire si accesul la un invatamant de calitate;
3. Standard decent de viata, masurat prin produsul intern brut pe locuitor;
Acesta a fost creat de catre economistul Mahbub ul Haq in 1990 si publicat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, sub denumirea de Rapoarte ale Dezvoltarii Umane (Human Development Report) care exploreaza legaturile dintre dezvoltarea umana si variabilele inflexibile care reprezinta starea economica, sociala si demografica a societatii.
Programul urmareste relevarea performantelor diferitelor tari prin construirea de indicatori numerici ai dezvoltarii umane. Conceptul de dezvoltare umana este mult mai adanc si mai bogat decat ceea ce poate fi surprins printr-un indice compozit sau chiar printr-un set detaliat de indicatori statistici.
Evaluarea IDU a atras numeroase critici, controverse si sugestii de imbunatatire.
2. Criticile aduse indicatorului:a) alegerea dimensiunilor
Indicele Dezvoltarii Umane a fost criticat de dintr-o serie de motive, inclusiv insuficienta pentru a include orice considerente ecologice, concentrandu-se exclusiv pe performanta tarii si ierarhizare, nu acordand o atentie sporita dezvoltarii dintr-o perspectiva globala si bazata pe motive de eroare de masurare a datelor statistice si schimbari de formula de catre PNUD, care pot duce la clasificari eronate ale tarilor in categorii de dezvoltare umana precum: "scazuta", "medie", "ridicata" sau "foarte ridicata".
Alti autori au sustinut ca Rapoartele Dezvoltarii Umane, "au pierdut legatura cu viziunea lor originala si indicele nu reuseste sa surprinda esenta lumii, pe care urmareste sa o prezinte". Indicele de asemenea, a fost criticat ca fiind "redundant" si o reinventare "a rotii", masurand aspecte ale dezvoltarii, care au fost deja studiate exhaustiv. Indicele a mai fost criticat pentru a avea un tratament neadecvat al veniturilor, lipsa de comparabilitate de la an la an, dezvoltarea si evaluarea in mod diferit in diferite grupe de tari.
IDU nu include o serie de dimensiuni cum ar fi libertatea politica, valorile culturale si mediul inconjurator. In Raportul Dezvoltarii Umane din 1991 a existat o tentativa de masurare a libertatii politice, dar, din cauza controverselor privind gasirea unei metode precise de masurare, aceasta sarcina a fost lasata institutiilor academice.
b) Alegerea Variabilelor
S-a propus ca, alaturi de speranta de viata la nastere, sa fie incluse si mortalitatea infantila si securitatea alimentara pentru a se putea caracteriza mai bine sanatatea unei natiuni, dar mortalitatea infantila este corelata cu speranta de viata, iar pentru a masura securitatea alimentara singurele date disponibile sunt cele referitoare la consumul mediu de calorii pe locuitor, medii ce pot ascunde serioase lipsuri.
Economistul Bryan Caplan a criticat includerea de scolarizare in IDU cu argumentul ca: "O tara de nemuritori cu un PIB/locuitor infinit, ar obtine un scor de 0.666 (mai mica decat Africa de Sud si Tadjikistan), in cazul in care populatia ar fi analfabeta si niciodata nu ar fi mers la scoala ". 
El argumenteaza: "Scandinavia apare in top in conformitate cu IDU, deoarece IDU este de fapt o masurare a modului in care tara dumneavoastra este scandinava. "
c) CALITATEA DATELOR
Datele care stau la baza rapoartelor si a studiilor asupra dezvoltarii umane trebuie sa asigure ierarhizari si comparatii corecte si sa conduca la concluzii pertinente
Economistii Hendrik Wolff, Howard Chong si Maximilian Auffhammer au identificat trei surse pentru erorile de date ce apar si anume: 
Erorile de masurare datorate revizuirii datelor
Erorile de date cauzate de actualizarea formulei
Incadrarea gresita a tarilor datorata alegerii unor valori limita inconsistente
IDU contine, datorita erorilor de date, deviatii standard variind intre 0.03 in cazul SUA si 0.11 in cazul Nigeriei, valori semnificative daca luam in considerare scara de la 0 la 1. 
Marimea variatiilor este mai mare cand IDU este mai mic. 
Autorii sugereaza ca Organizatia Natiunilor Unite ar trebui sa renunte la incadrarea tarilor in grupe, deoarece valorile limita ale acestor grupe par a fi alese arbitrar si pot induce in eroare politicienii, publicul si investitorii care folosesc acest indicator. 
Cei trei economisti au calculat probabilitatea de abatere a fiecarei tari de la rangul original si au constatat ca in medie, abaterea absoluta este estimata a fi de noua pozitii. Calculele au fost efectuate pentru fiecare variabila in parte prin estimarea variatiilor specifice fiecarei tari pentru variabilele care stau la baza IDU. Se observa astfel ca cele mai mari variatii de eroare apar in cazul variabilelor privind sanatatea si nivelul de educatie pentru tarile in curs de dezvoltare. 
Aceste calcule arata ca declaratiile bazate pe comparatii ordinale trebuiesc interpretate cu mare grija.
d) Corelatia dintre variabile
O alta critica adusa Indicelui Dezvoltarii Umane se datoreaza asemanari dintre clasamentul tarilor bazate pe acesta si clasamentul tarilor bazate pe indicatorul PIB/locuitor Se observa astfel o puternica corelatie intre variabile si intre PIB/locuitor si IDU
IDU nu trateaza venitul ca un mijloc, dar il reinterpreteaza in termenii finalitatilor pe care le deserveste. 
Tomson Ogwang sustine ca IDU nu dezvaluie informatii suplimentare fata de cele oferite de PIB /locuitor sau speranta de viata luate separat. 
Nor de puncte, sursa http://www.freakonomics.com/2009/05/22/what-does-the-human-development-index-measure/
e) ALTE CRITICI
Multi economisti considera IDU ca fiind un indicator inutil care adauga putina valoare variabilelor individuale care il compun.
Ratan Lal Basu considera ca adevarata dezvoltare umana include pe langa partea materiala si cea morala sau spirituala care nu este inclusa in cadrul Indicelui Dezvoltarii Umane.
De asemenea din cadrul IDU lipsesc si variabile care ar trebui sa ia in considerare sustenabilitatea dezvoltarii sau impactul ecologic al dezvoltarii.
Variabilele existente nu iau in considerare inegalitatile dintre diferitele regiuni din cadrul unei tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Critica Indicelui Dezvoltarii Umane.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!