Criterii de Convergenta Nominala. Cazul Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit calendarului de adoptare a monedei unice europene, tara noastra va trece la
euro in intervalul 2012-2014. Insa, pentru a adopta moneda unica europeana, un stat trebuie sa
intruneasca o serie de criterii economice, pentru a nu destabiliza economia europeana si pentru a nu afecta paritatea euro cu alte monede internationale. Aceste conditii sunt specificate in Tratatul privind infiintarea Uniunii Europene, si anume Tratatul de la Maastricht, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993.
Tratatul de la Maastricht a conceput adoptarea monedei europene ca pe o cale fara
intoarcere, intrucat nu prevede nici posibilitatea ca un stat membru al Uniunii Europene si
Monetare sa se retraga si nici pe aceea ca o tara care a adoptat moneda unica sa fie exclusa din
uniune. S-a hotarat ca aderarea tarilor membre ale Uniunii Europene la Uniunea Monetara
Europeana sa se faca gradual, pe masura ce sunt indeplinite o serie de criterii de convergenta
nominala, scopul acestor conditii fiind acela de a asigura stabilizarea economica pe termen
lung si un nivel suficient de inalt de convergenta a economiilor din zona de circulatie a
monedei unice, premise ale unei bune functionari ale Uniunii Monetare.
Autoritatile romane si-au propus ca obiectiv strategic de politica economica indeplinirea tuturor conditiilor care sa permita adoptarea euro ca moneda nationala in 2014. Acesta este un obiectiv ambitios, dar realizabil, cu conditia adoptarii si mentinerii unui mix coerent de politici economice, de natura sa sprijine atat convergenta nominala, cat si convergenta reala cu tarile din zona euro.
Asigurarea unei dezvoltari economice sustenabile presupune alcatuirea unui mix eficient de politici economice cu un dozaj adecvat al fiecarei componente.
Corelarea mix-ului de politici cu fazele ciclului economic are ca fundamente urmatoarele elemente :
o impulsul indus in economie de politica fiscala trebuie sa fie de semn contrar celui al deviatiei PIB-ului de la nivelul sau potential
o asigurarea stabilitatii preturilor printr-o politica monetara restrictiva in perioadele cu exces de cerere
o prezervarea stabilitatii financiare prin politici prudentiale orientate spre consolidarea rezervelor de capital si de lichiditate si limitarea acumularii de vulnerabilitati sistemice
o costul unitar cu forta de munca trebuie sa permita economiei sa ramana competitiva prin mentinerea unui raport subunitar intre majorarea castigurilor salariale si dinamica productivitatii muncii.
Merita semnalat faptul ca, pentru a accede la zona euro, criteriile de convergenta avute in vedere sunt doar cele nominale: stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate. Totusi, mentinerea pe termen lung a convergentei indicatorilor nominali si, mai mult decat atat, fructificarea deplina a avantajelor apartenentei la un sistem monetar performant ne obliga sa privim cu cel putin la fel de multa atentie si realizarea convergentei reale intre economiile dezvoltate europene si economia tarii noastre . 
In acest context, adoptarea monedei unice de catre tara noastra inainte de a fi fost realizata o minima convergenta economica reala ar fi riscanta si potential contraproductiva. Trebuie sa ne asiguram ca la data indeplinirii criteriilor nominale va fi fost facut si un substantial progres in convergenta reala. 
Astfel, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la UEM, Banca Nationala a Romaniei considera ca trebuie parcurse doua etape :
1. O etapa ce se desfasoara din 2007 pana in 2010 si in care trebuie sa fie atinse urmatoarele trei obiective: 
a) consolidarea inflatiei scazute; 
b) formarea pietei interne de capitaluri pe termen lung si convergenta ratelor de dobanda; 
c) stabilitatea relativa a cursului leului pe piata (in conditii de convertibilitate deplina) in jurul nivelului de echilibru pe termen lung;
2. O etapa necesara indeplinirii criteriilor de convergenta nominala si realizarii unor
progrese semnificative in procesul de convergenta reala, marcata de: aderarea la mecanismul ERM II, in anul 2012 si trecerea la euro in anul 2014, dupa o perioada de participare la mecanismul ERM II redusa, pe cat posibil, la durata minima obligatorie de 2 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criterii de Convergenta Nominala. Cazul Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!