FINANCIAR Ce sunt criptomonedele? Cei mai multi dintre noi cand auzim de criptomonede imediat facem trimitere catre monedele electronice, aceasta analogie este una eronata ce creeaza confuzie. Criptomonedele sunt monedele digitale, nebancare folosite ca mijloc de plata. Putem vorbi despre trecutul, prezentul, dar si viitorul pe care il preconizam ca il vor avea aceste criptovalute. Pentru a ne forma o imagine cat mai clara vom parcurge un traseu cu o scurta introducere in lumea criptomonedelor, continuand cu o viziune despre acestea cuprinsa intre anii 2018-2019 si in final ne oprim asupra idei de baza si anume viitorul criptomonedelor in sfera sistemului financiar. Capitolul 1- Introducere in lumea criptomonedelor In categoria criptomonedelor sunt introduse bitcoin, ethereum, ripple, litecoin si altele. Bitcoinul a fost creat in anul 2009 de Satoshi Nakamoto , astfel de 10 ani acesasta criptovaluta este din ce in ce mai mediatizata, devenind o moneda digitala uzuala. Prima tranzactie realizata a fost pentru a cumpara un bun fizic de 10000 de BTC, si anume doua pizza de la Papa John's. Intre criptomonede si monedele traditionale nu putem realiza un registru al asemanarilor, ci doar al deosebirilor, in principal in cazul criptomonedelor nu putem vorbi despre incredere si anume incredere intr-un emitent central, pe cand in latura opusa se poate deschide un subiect amplu bazat pe moneda fiduciara. Continuand cu deosebirile dintre cele doua categorii de monede si criptomonede, apelam la intregul proces de functionare al bitcoinului unde se dezvolta ideea de retea peer-to peer (de la egal la egal) prezentata pe larg in lucrarea scrisa de insasi cel care a creat bitcoinul, intitulata " A Peer-to-Peer Electronic Cash System" in cadrul acesteia s-au dezvoltat idei despre tranzactii, serverul de timp, retea, stimulente, recuperarea spatiului de disc, verificarea simplificata a platii, combinarea si divizarea valorii, confidentialitate si calcule, in aceasta lucrare nu exista nici cea mai mica sugestie a existentei unui emitent central, asa cum este in cazul monedelor electronice. Bitcoin pe langa avantajele sale, conform unor studii a detinut si un dezavantaj numit singurul defect major, un defect ce tine de securitate. Acesta reprezenta vulnerabilitatea majora deoarece tranzactiile nu erau verificate intr-un mod adecvat. De-a lungul timpului s-a lucrat la aceasta vulnerabilitate fiind exploatata, ajungandu-se pana in punctul de a se actualiza o noua versiune a protocolului pentru a nu mai exista acest defect. Criptomonedele sufera fluctuatii mari de pret in perioade scurte de timp, nimic nu atesta ca exista o siguranta a unui potential castig sau a unei pierderi certe, de aici si proverbul "Daca nu risti, nu castigi".
- Satoshi, N." A Peer-to-Peer Electronic Cash System" - https://bitcoin.org/ro - https://coinmarketcap.com - https://news.bitcoin.com - https://finance.yahoo.com - https://www.zf.ro
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).