Cresterea economica si dezvoltarea economica durabila

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul de crestere economica
2. Factorii cresterii economice
3. Dezvoltarea durabila si implicatiile ei economice
4. Principalii indicatori ai dezvoltarii economice durabile
5. Importanta si implicatiile economice, ale dezvoltarii umane durabile
6. Cresterea economica a Romaniei dupa integrarea in Uniunea Europeana


Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de crestere economica 
Considerata a fi o expresie sintetica a sanselor catre o viata mai buna ,,cresterea economica" reprezinta un deziderat major al tuturor statelor.
Datorita producerii unor schimbari radicale in evolutia activitatilor economice, teoria cresterii si dezvoltarii economice a cunoscut multiple interpretari, ajungandu-se in final la actuala ,,Teorie a dezvoltarii durabile". Astfel in primele trei decenii ale perioadei postbelice cresterea economica a constituit o problema stringenta pentru toti economistii fiind identificata adeseori cu notiunea de progres economic.
In concetia lui C. Clark progresul economic este similar cu cel social.
J. Fourastie considera si el progresul economic ca o rezultanta a progresului social global sau individual, progresul social generand un nivel de viata elevat si stabil pentru multa vreme. In viziunea lui W. W. Rostow, teoria cresterii economice devine sinonima cu dezvoltarea si cu progresul economic. W. Leontief sustine: ,,cu cat o economie este mai dezvoltata , cu atat structura ei devine asemanatoare cu cea a altor economii dezvoltate"23. 
Actualmente semnificatia cresterii economice consta in sporirea cantitativa a activitatilor si rezultatelor acestora pe ansamblul economiei nationale, si in stransa legatura cu factorii care contribuie la aceasta sporire. In esenta, crsterea economica exprima o evolutie pozitiva ascendenta, neliniara a unei tari pe termen mediu si lung, fara a exclude unele oscilatii conjuncturale si chiar regrese economice temporale.
Abordarea cresterii economice se pot face atat in sens larg, cat si in sens restrans. In sens larg, cresterea economica reflecta ansamblul modificarilor (pozitive, negative si zero) inregistrate si evidentiate prin principalii indicatori macroeconomici (PIB, PNB, VN).
Se apreciaza ca: ,,O economie nationala inregistreaza crestere economica daca exista tendinta dominanta a unei cresteri pozitive reale pe termen suficient de lung pentru a inlatura efectele conjuncturale ale ciclului de afaceri"24. 
In sens restrans, cresterea economica se raporteaza numai la marirea venitului national pe locuitor, adica la aspectul cantitativ al procesului.
In teoria si practica economica se utilizeaza pe langa cresterea economica pozitiva si termenii de crestere economica zero si de crestere economica negativa (descrestere economica). Astfel, cresterea economica zero prezentata pentru prima data in anul 1972, in cadrul raportului ,,Clubului de la Roma" intitulat ,,Limitele cresterii" reprezinta situatia in care: ,,rezultatele macroeconomice absolute si populatia totala sporesc in acelasi ritm, nivelul rezultatelor pe locuitor ramanand constant"25. 
Iar, cresterea economica negativa (descresterea economica) evidentiaza acea situatie in care ,,pentru un anumit timp rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendinta de scadere, mentinandu-se insa sub control o serie de corelatii fundamentale de echilibru ceea ce presupune compromisuri rezonabile pe planul eficientei economice si a bunastarii sociale"26 .
Pe parcurs, cresterea economica produce modificari ce au loc intr-un anumit spatiu si orizont de timp, sporind dimensiunile rezultatelor macroeconomice in stransa legatura cu factorii cauzali.
In acest context cresterea economica se bazeaza pe urmatoarele elemente:
-  este dependenta de dinamica macroeconomica si de cea demografica;
-  rezultatele necesita o analiza pe o perioada suficient de lunga spre a permite diferentierea dintre expansiunea generata de ciclul de afaceri si cresterea economica propriuzisa;
-  are iin vedere doar rezultatele macroeconomice reale (corectare cu marimea deflatorului);
-  expresia sintetica este data de ritmul sporului PNB sau PIB pe locuitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea economica si dezvoltarea economica durabila.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!