Cresterea Economica Durabila in Contextul Globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, sub impulsurile progresului tehnologic si ale sporirii continui a cererii globale de bunuri si servicii s-a inaugurat o epoca noua de dezvoltare economica al carei nucleu principal l-a constituit procesul de crestere economica. Pentru prima oara, termenul de crestere economica a fost utilizat de catre de catre economistul englez sir Roy Harrod (1939). Neokeynesisti si economistii neoclasici au desavarsit teoria cresterii economice.
In aceeasi perioada, procesul de internationalizare a economiei s-a accentuat, ajungand la stadiul de globalizare sau de integrare la scara mondiala a pietelor de bunuri si servicii, a pietei fortei de munca si a pietei financiare.
Procesele reale de crestere economica si de globalizare a economiei nu se afla in opozitie, intre ele existand o legatura organica prin care se manifesta stransa lor interdependenta. 
1. Doua tendinte interdependente in lumea contemporana: cresterea economica si globalizarea 
Cresterea economica desemneaza procesul real prin care o economie nationala dispune de capacitatea de a furniza, pe termen lung, cantitati in crestere de bunuri si servicii, respectiv tendinta generala de sporire in termeni reali a produsului si venitului national, pe total si pe locuitor, care nu exclude insa, pe termen scurt, oscilatii fata de trend.
Realizata in cadrul uneia sau mai multor perioade lungi, cresterea economica genereaza o relatie de antrenare reciproca intre procesele economice si populatie prin care se asigura cresterea cumulativa durabila a produsului national global, implinirea omului si a societatii in ansamblul acesteia. 
Interdependenta dintre rezultatele macroeconomice (produsul intern brut si venitul national) si efectivele populatiei evolueaza pe termen lung, fiecare dintre aceste variabile fiind conditionata de factori economico-sociali numerosi: obiectivi si subiectivi, interni si externi, directi si indirecti, generali si specifici.
Expresia sintetica a cresterii economice o reprezinta ritmul sporului de produs intern brut si de venit national, pe total si pe locuitor, care se bazeaza pe volumul si eficienta factorilor de productie utilizati in cadrul economiei nationale : cantitatea de munca si productivitatea muncii, volumul capitalului fizic si randamentul acestuia, investitiile, inovatiile, tehnologiile si cercetarea stiintifica, cresterea calitatii fortei de munca, realocarea resurselor mobilizate in sectoarele cu productivitate scazuta catre cele cu productivitate ridicata s.a. 
Notiunea de crestere economica pune un accent deosebit pe latura cantitativa, masurabila in mod direct a rezultatelor pe termen lung ale unei economii nationale. Este motivul pentru care cresterea economica se utilizeaza cumulat cu notiunea de dezvoltare economica, desemnand procesul pozitiv al transformarilor cantitative si calitative din structurile tehnice sociale ale economiei, din modul de viata, de gandire si de comportament economic al oamenilor, din eficienta utilizarii factorilor de productie si din mecanismele functionale ale sistemului economic.
In ultimele trei decenii, teoria economica a fost imbogatita cu un nou concept: dezvoltarea durabila, care isi propune sa reflecteze procesul care integreaza cresterea economica, dezvoltarea economica, echilibrul ecologic, justitia sociala si ambianta democratica, in calitatea lor de laturi indispensabile ale progresului economico-social contemporan.
Procesul globalizarii s-a manifestat dupa cel de-al doilea razboi mondial cunoscand o dezvoltare importanta in ultimele decenii ale secolului XX, odata cu internationalizarea deplina a pietelor financiare.
Globalizarea limiteaza puterea de actiune a statelor nationale, in ceea ce priveste capacitatea acestora de a elabora legi si de a dezvolta politici economice, ca urmare a crearii unei retele de interdependente tot mai puternice intre statele nationale si intre pietele nationale. Fenomenul globalizarii tinde sa cuprinda toate sectoarele vietii sociale, de la economic la cultural, dar in primul rand, ea incearca sa stabileasca anumite caracteristici globale in domeniile politicii, dreptului si guvernarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Economica Durabila in Contextul Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!