Creditele Bancare

Extras din referat Cum descarc?

CREDITUL. TRASATURI CARACTERISTICE
Creditul este operatiunea prin care se ia in stapanire imediata resurse, in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, in mod normal insotite de plata unei dobanzi ce remunereaza pe imprumutator. 
Operatiunea priveste doua parti. O parte acorda creditul, cealalta parte il primeste, sau altfel spus se indatoreaza.Relatii de credit au existat si in economiile premonetare. Deci creditul poate exista si in economiile fara moneda. Evident ca, in ansamblul lor, relatiile de credit astazi nu se pot emancipa pe haina monetara.
Operatiunile de credit pot interveni intr-o gama ampla de la relatiile intre indivizi sub forma unor acorduri personale simple, pana la tranzactiile formalizate ce se efectueaza pe piete monetare sau financiare foarte dezvoltate si formulate in cadrul unor contracte complexe. O parte importanta a relatiilor de credit priveste mobilizarea capitalurilor disponibile si a economiilor.Partile implicate, tipul de instrumente utilizate si conditiile in care creditul este consimtit, sunt extrem de diverse si in continua evolutie. Dispozitivul institutional variaza deasemenea de la tara la tara. 
Esentialul ramane acelasi peste tot: o valoare actuala se transmite de un creditor(investitor sau imprumutator) unui debitor (imprumutat) care se angajeaza sa-l ramburseze, dupa un timp, in conditiile specificate in acordul de credit, in cadrul caruia debitorul promite, deasemenea a plati dobanda pentru a remunera pe creditor.
In amplitudinea sa, esenta raportului de credit se dezvaluie prin analiza trasaturilor caracteristice.
1) Subiectele raportului de credit, creditorul si debitorul prezinta o mare diversitate in ce priveste apartenenta la structurile social-economice, motivele angajarii in raport de credit si durata angajarii sale, astfel ca ierarhizarea acestor laturi, in amanunt, este dificila.
O apreciere generala asupra naturii participantilor la procesul de creditare (creditori si debitori), contureaza trei categorii principale si de ampla cuprindere: intreprinderile, statul si populatia.Raportul de credit implica primordial redistribuirea unor capitaluri aflate in stare de disponibilitate, ceea ce presupune preexistenta unor procese de economisire sau acumulari monetare.
Se afirma preponderent in calitate de creditori, intreprinderile, care, pe de o parte manevreaza importante disponibilitati monetare, din circuitul carora au loc considerabile degajari cu caracter temporar ce pot fi angrenate in procesul de crediatre. Pe de alta parte, intreprinderile, prin repartizarea profitului, constituie fonduri si rezerve, remunereaza actionarii, fapt ce majoreaza global capacitatea de creditare a economiei nationale.
Cresterea veniturilor populatiei prin angajarea masiva in procesele economice, prin nivelul inalt al productivitatii muncii si prin amplitudinea spiritului de prevedere si economisire, caracteristici ale evolutiei contemporane in toate tarile dezvoltate, a facut din populatie un factor major in desfasurarea raporturilor de credit, in primul rand, in postura de creditor.
In tarile dezvoltate, aportul populatiei in formarea resurselor de creditare tinde sa-l ajunga pe cel al intreprinderilor. Astfel, in 1988 in Japonia fata de 143.788 mld yeni, cat reprezenta acumularile intreprinderilor populatia inregistra un volum de economii de 128.243 mld yeni.
Aceste tendinte de crestere absoluta si relativa a economiilor populatiei, caracteristica raporturilor de credit in toate tarile dezvolatate, pun noi probleme optimizarii procesului de mobilizare si utilizare a acestor economii. Pe acest fundal se desfasoara modificari calitative printre care transformarea economiilor din disponibilitati monetare in economii financiare, fapt ce influenteaza radical activiatatea intermediarilor, bancile.In caliatate de debitori alaturi de intreprinderi ai populatie se afirma amplu si in toate tarile dezvolate, statul.
In Statele Unite angajarea in calitate de debitor in procesul de creditare are dimensiuni apropiate, volumul total al indatorarii fiind in 1987: pentru intreprinderi 2951 mld dolari si pentru administratia de stat 2798 mld dolari.
Desigur ca aceste date reflecta anumite particularitati proprii SUA: un grad mare de autofinantare a intreprinderilor care diminueaza relativ necesitatile de credit; o dezvoltare mai ampla creditului acordat populatiei, ca expresie a unei economii de consum dezvoltate generos; o amplitudine specifica a cheltuielilor bugetare axate indosebi pe destinatii militare, care exagereaza nevoile de credit ale statului.Daca pentru celelalte tari dezvoltate particularitatile cantitative pot diferi, factorii care le genereaza si tendintele lor prezinta grade mai mari sau mai mici de similitudine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditele Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!