Creditarea Bancara a Agentilor Economici

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Introducere.3
1. Principiile activitatii de creditare3
2. Clasificarea creditelor acordate agentilor economici6
3. Conditiile pentru acordarea unui credit bancar agentilor economici.15
4. Bibliografie.17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In general nevoia de creditare apare din lipsa fondurilor proprii pentru a face fata in intregime cheltuielilor ocazionale de desfasurare normala a activitatii complexe a fiecarui agent economic (productie, investitii, comerciala etc.). La orice agent economic apar dezechilibre, disfunctionalitatii in cazul trezoreriei, al gestiunii intreprinderii. De aceea creditul de trezorerie ocupa o pondere insemnata in totalul creditelor bancare. Creditul de trezorerie este necesar cand activul circulant din bilant nu poate fi acoperit integral din incasari si din fondul de rulment. Se poate afirma ca in cadrul creditelor de exploatare creditul de trezorerie detine primul loc. Orice agent economic detine active circulante importante determinate in primul rand de activitatea de productie si in al doilea rand, de creantele asupra clientelei. La orice agent economic, sursele de finantare trebuie sa fie suficiente pentru a face fata nevoilor de acoperire a activului circulant.
In tara noastra, fondul de rulment are in general un volum mai mare decat in tarile cu o economie dezvoltata, ca urmare a vitezei mai mici de rotatie a mijloacelor circulante in general si a ciclului de fabricatie mai lung. De aceea, avand in vedere si faptul ca mijloacele proprii de finantare sunt limitate, putem afirma ca la noi, necesitatea creditelor bancare este mai mare. Adaugam la cauzele de mai sus si stocurile mai mari de produse finite care nu se vand si incasarilor restante care au ajuns la un nivel de nesuportat. Necesarul total de fonduri si deci de credite este determinat si de modul de gestionare al agentului economic. Daca printr-o gestionare eficienta a fondurilor se poate asigura rotatia stocurilor, recuperarea mai rapida a creantelor nemobilizate, obtinerea prelungirii creditului furnizorilor, cresterea avansurilor primite de la partenerii de afaceri, putem vorbi de o reducere a necesarului de credite al agentilor economici.
1. Principiile activitatii de creditare
Exista o interdependenta intre credit si situatia financiara a agentilor economici. In primul rand, situatia creditelor reflecta starea financiara a oricarui intreprinzator angajat in relatia de creditare. In al doilea rand, o buna sustinere financiara va genera conditii favorabile pentru obtinerea de noi credite. 
Bancile comerciale acorda credite agentilor economici pentru finantarea activelor circulante, acoperirea unor nevoi temporare determinate de specificul activitatii sau de unele disfunctionalitati temporare, pentru completarea resurselor de finantare a investitiilor etc. 
Creditarea reprezinta componenta cea mai importanta a operatiunilor de plasament ale bancilor, atat din punct de vedere al volumului de activitate, cat si al participarii la realizarea profitului bancar.
In intreaga activitate de creditare, bancile trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, Legii nr. 101/1998 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, normele, regulamentele si reglementarile emise de B.N.R. pe aceasta linie, precum si propriile norme si proceduri de lucru.
Activitatea de acordare a creditelor se bazeaza pe urmatoarele principii generale:
A. Prudenta bancara presupune ca bancile sa urmareasca acordarea de credite solicitantilor care dau dovada de credibilitate pentru rambursarea creditelor la scadenta, solicitand garantarea creditelor in conditiile stabilite prin normele lor de creditare, conform Legii bancare nr. 58/1998, art. 44 si 45. Toate operatiunile de creditare si in legatura cu constituirea garantiei vor trebui consemnate in documentele contractuale, din care sa rezulte fara echivoc toti termenii si toate conditiile respectivelor tranzactii;
B. Principiul planificarii creditelor afirma necesitatea estimarii, cuantificarii cerintelor si potentialului de creditare ale bancii, sub forma unor situatii bilantiere care cuprind resursele totale de creditare (disponibilitati si depozite, valori mobiliare, refinantari etc.) si plasamentele (credite, plasamente interbancare, rezerva minima obligatorie etc.);
Activitatea de planificare bancara a plasamentelor se coreleaza cu stabilirea necesarului de credite de catre clientii bancii in functie de necesitati. Aceasta activitate presupune o limitare a creditelor in cadrul unor plafoane stabilite si controlate de catre unitatile bancare.
C. Un alt principiu care trebuie respectat este acela ca imprumuturile si scrisorile de garantie solicitate bancii, indiferent de suma, durata de rambursare, respective valabilitate, se acorda numai pentru destinatia stabilita prin contracte. Nerespectarea acestei conditii da dreptul bancii sa rezilieze contractul de credit si sa retraga imprumutul. 
D. Principiul garantarii creditelor asigura bancile in ceea ce priveste rambursarea la scadenta a ratelor din credit si achitarea dobanzilor aferente. In relatiile cu debitorii, bancile sunt expuse unor riscuri, care in mod firesc impun luarea unor masuri pentru garantarea creantei. De regula, garantarea creditelor se face pe baza bunurilor mobile si imobile ale debitorului.
Trebuie retinut faptul ca bancile pot acorda credite nu numai daca garantiile constituite pot fi valorificate, ci trebuie sa se tina seama si de posibilitatile reale de rambursare a creditelor pe seama lichiditatilor generate de activitatea economica. Garantiile constitui doar o sursa secundara, de protectie a creditorului in cazul unor imprejurari neprevazute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditarea Bancara a Agentilor Economici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!