Crearea Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Aparitia Comunitatilor Europene                                  1

1. Reconstructia Europei.................................................................................1

2. Consiliul Europei.......................................................................................1

3. Obiectivele celor trei Tratate institutive ale Comunitatilor europene...........................2Capitolul II. Aparitia Uniunii Europene                                       5

1.Unificarea institutiilor comunitare (1965)..........................................................5

      2.Extinderea Comunitatilor europene prin intermediul Acordurilor de aderare
 sau de asociere (pana in anul 1986).....................................................................6

3.Actul unic european (1086), Piata unica (1986-1992) , Tratatul de la Maastricht
 si Acordul asupra Spatiului economic european (S.E.E.) ..........................................8


Extras din referat Cum descarc?

I. Aparitia Comunitatii europene
1. Reconstructia Europei
Reconstructia unei noi ordini internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial(1939-1945) implica impunerea unor reguli de conduita in plan International de natura politica, monetara, economica, sociala si comerciala. Aceasta noua ordine s-a exprimat , din punct de vedere juridic, prin conventii internationale.
Astfel, in domeniul dreptului international public, trebuie mentionate,in special, Planul Marshall, Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.) - Arhetipul organizatiei vietii politice mondiale si Organizatia Europeana de Cooperare Economica (O.E.C.E - infiintata in anul 1948 si inlocuita in anul 1961 ci Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica O.C.D.E).
In domeniul monetar, acordurile de la Bretton Woods din anul 1945, prin care s-au infiintat Fondul Monetar International (F.M.I.) si Banca internationala pentru reconstructie si dezvoltare (B.I.R.D.), pun bazele unei noi ordini monetare internationale, ordine care, incepand cu anul 1994 se afla in prima transformare.
In domeniul comercial, retin atentia Acordurile Generale pentru Tarife si Comert (G.A.T.T.), care urmaresc, la scara mondiala sa elimine sau sa reduca drepturile de vama si restrictiile in schimburile de marfuri, precum si garantarea caracterului de nediscriminare a restrictiilor care deja existau.
2. Consiliul Europei
In domeniul politic, o consolidare a Pactului Atlanticului de Nord (NATO) era privita cu prudenta de catre europenii din Occident, in comparatie cu evenimentele care se derulau, la acea vreme, in Estul Europei (in special in Cehoslovacia). Cooperarea politica s-a concretizat prin infiintarea Consiliului Europei la 5 mai 1949, al carui sediu este la Strasbourg. Prima sa reuniune a avut loc in perioada 8 august-8 septembrie 1949 
3. Obiectivele celor Trei Tratate institutive ale Comunitatii europene
Pentru economia Frantei de dupa razboi (1945), organizarea unei "piete" denumite "comuna", de inspiratie liberala, era deosebit de importanta pentru normalizarea activitatilor economice internationale ale Frantei cu principalii parteneri din Europa Occidentala.
Aceasta reglementare a tranzactiilor internationale se efectua, in mod traditional, prin negocieri diplomatice cu privire la regulile conventionale, la tratatele bilaterale sau la tratatele multilaterale deschise spre semnare indiferent de obiectul acestora.


Fisiere in arhiva (1):

 • Crearea Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

,, Drept comunitar european. Partea generala", Augustin Fuerea, Editura AllBeck, Bucuresti 2003;
,, Manualul Uniunii Europene", Augustin Fuerea, Editura Actami, Bucuresti 2001;
,,Institutiile Uniunii Europene", Augustin Fuerea, Editura Universul Juridic, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!