Crearea Sistemului Monetar National

Extras din referat Cum descarc?

1) Caracterizarea situatiei monetare din principate si incercarile de solutionare a crizei monetare
Reforma din 1867 a pus capat unei aserviri monetare de patru veacuri. Contemporanii, care au inteles bine importanta reformei, au salutat-o cu entuziasm, iar istoria nationala a retinut-o ca un eveniment de seama. Ca orice fapt insemnat si reforma monetara din 1867 a avut multiple legaturi in trecut si in perspective istorica ne apare, azi, ca expresie unor adanci transformari politice si economice petrecute intr-o indelungata epoca.
Pe planul istoriei monetare romanesti, ceea ce caracterizeaza epoca premergatoare reformei este incapacitatea din ce in ce mai agravata a sistemului monetar in fiinta de a satisface nevoile circulatiei monetare, dezagregarea treptata a sistemului, pana la totala sa ruina, iar pe planul gandirii monetare, aparitia in cultura romana a unei adevarate doctrine monetare care prin critica situatiei existente, prin propuneri si discutii in legatura cu problema monetara, a pregatit reforma.
La 1867, era lichidat un sistem monetar de tip specific feudal, care exista de peste o suta de ani. Oriunde avem o circulatie monetara, trebuie sa existe o ordine in circulatie, un sistem pe baza caruia se efectueaza schimbul de marfuri. Sistemul monetar inlocuit la 1867, este un sistem consuetu-ordinar, sanctionat legal la 1831; este sistemul cunoscut sub numele de sistemul leului ca ban de calcul, si a stat la baza circulatiei noastre monetare mai bine de un veac. La randul sau, el inlocuise alte sisteme monetare din trecut. In cursul acestui veac se disting doua perioade: prima de pe la jumatatea veacului al XVIII-lea pana la Regulamentul organic si a doua de la Regulamentul organic pana la reforma din 1867. Leul ca moneda metalica dispare treptat din circulatie si leul ca ban de calcul, moneda de socoteala, se instaleaza in economia Principatelor pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, iar Regulamentul organic intareste sistemul consuetordinar astfel alcatuit cu o parttiala recunoastere legala.
In prima perioada din epoca leului ca ban de calcul, sistemul monetar se caracteriza printr-un etalon monetar - leul - ca ban de calcul, prin existenta in circulatie a diverse monede straine, de aur, argint, si bilon, si prin reglementarea raportului de valoare intre monede, atat pe baza comerciala cat si pe acte normative de autoritate. Leul ca moneda reala lipseste din circulatie; exista insa ca ban de calcul si in aceasta calitate, serveste sa exprime valoarea tuturor marfurilor si a serviciilor, inclusiv a monedelor; serveste de asemenea la tinerea contabilitatii de stat, etc. In Principatele Romane circula ca monede reale monede straine, de aur, argint, diverse aliaje. Valoarea lor se exprima in leul de calcul si este determinata in general de raportul commercial de piata. Ca moneda de aur circula galbenul sau ducatul, denumire sub care se ascund diferite specii monetare, dar cea mai curenta moneda de aur este galbenul olandez sau astro-olandez, apoi monede turcesti, mahmudele, rubiele; monede de argint: talerul de diferite specii, creitarul, piastrul, altmislicul, beslicul,etc. Sistemul monetar era de fapt bimetalist. Insuficienta sistemului monetar iesea la iveala nu numai datorita complexitatii cresterii circulatiei monetare, dar si a procesului de devalorizare treptata a monedelor. In conditiile sistemului monetar in fiinta si invadate de valuri de moneda depreciata, Principatele au fost un camp vast de speculatii.
A doua perioada monetara se caracterizeaza prin consacrarea legala a sistemului monetar existent, prin marirea rapida a volumului circulatiei monetare si prin cresterea complexitatii acestuia si a vitezei de circulatie a monedei, dar totodata prin dereglarea din ce in ce mai agravata a sistemului monetar, prin repetate incercari de a-I imbunatati functionarea si la urma, printr-o sustinuta actiune publicistica si politica de a-l inlocui, actiune care a dus la reforma monetara din 1867. Sistemul monetar existent se dovedeste zi cu zi incapabil de a raspunde la nevoile circulatiei; este un obstacol in calea dezvoltarii economice, dar un mijloc pentru vaste speculatii in dauna intregii economii romanesti.
Regulamentul organic consacra si organizeaza in ambele Principate sistemul consuetudinar existent. Astfel, statueaza legal existenta leului ca un ban de calcul, recunoaste si de drept bimetalismul, luand ca etalon galbenul ca moneda de aur si sorocovatul ca moneda de argint.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crearea Sistemului Monetar National.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!