Costurile Ascunse

Extras din referat Cum descarc?

Intreprinderea sau organizatia acumuleaza o serie intreaga de disfunctionalitati care dau nastere la costuri ascunse. Interactiunea permanenta dintre structuri si comportamentele umane afecteaza competitivitatea, rentabilitatea, eficacitatea si calitatea functionarii intreprinderii.
Pentru a controla aceste disfunctionalitati, este nevoie de un ansamblu intreg de actiuni participative si sincronizate, care trebuie sa priveasca intreaga intreprindere, de la conducator la muncitor.
1. Definirea costurilor ascunse
Intr-o definitie larg acceptata, un cost este numit ascuns daca el nu apare in mod explicit in sistemele de informare ale intreprinderii, fie ca este vorba de sistemul de bugete, contabilitatea financiara sau de gestiune. Prin analogie, vom spune ca un cost este vizibil daca el este detectat de sistemele de informare folosite de intreprindere.
Costurile vizibile, desi permit o cuantificare a rezultatelor si a abaterilor, nu permit o analiza a ansamblului cauzelor aflate la originea fenomenului. Costurile ascunse sunt legate de calitatea functionarii unei organizatii si sunt de origine fenomenologica. De exemplu, un cost ascuns ridicat legat de absenteism inseamna ca functionarea intreprinderii a fost perturbata de absentele personalului si de modificarile de structura implicate de aceste absente (opriri/reorganizari ale ciclului de productie, intarzieri, timpi morti).
Teoria socio-economica a organizatiilor pune accentul pe calitatea functionarii intreprinderii sau, altfel spus, pe capacitatea organizatiilor productive de a-si gestiona resursele lor materiale, fizice, monetare si umane. O asemenea abordare permite evidentierea disfunctionalitatilor care perturba in mod constant viata intreprinderii. Aceste disfunctionalitati se refera la anomalii sau la dificultati de functionare, care impiedica intreprinderea sa isi atinga in mod eficient obiectivele, reprezentand o
risipa de resurse.
Incidenta economica a acestor disfunctionalitati trebuie evaluata. Intreprinderea va reactiona la aceste disfunctionalitati prin anumite actiuni de corectare, masuri care vor implica anumite costuri. Aceste costuri se pot referi la pierderi de productie datorate functionarii la un nivel inferior decat cel programat, la rebuturi, la cheltuieli salariale suplimentare etc.
Din aceasta perspectiva, costurile ascunse pot fi definite ca fiind cuantificarea monetara a actiunilor de corectare:
2. Evaluarea costurilor ascunse
Pentru a determina componentele costurilor ascunse, literatura de specialitate a recenzat disfunctionalitatile care pot sa apara in functionarea unei organizatii si le-a regrupat in cinci mari categorii:
- absenteism;
- accidente de munca;
- rotatii de personal;
- non-calitatea sau defecte de calitate;
- abaterile de productivitate directa.
Aceasta enumerare nu este exhaustiva. In viata unei intreprinderi pot sa intervina si alte disfunctionalitati cum ar fi: greve ale serviciilor publice, incapacitatea justitiei de a rezolva in timp util anumite aspecte comerciale, incidenta asupra furnizorului a unei proaste gestiuni a comenzilor de catre client etc.
Dupa cum am aratat, pentru corectarea acestor disfunctionalitati sunt necesare o serie de actiuni care vor conduce la anumite costuri suplimentare, legate fie de o activitate umana suplimentara, fie de un consum de bunuri suplimentar. Pentru fiecare dintre aceste cinci mari categorii de disfunctionalitati se vor identifica costurile ascunse aferente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Costurile Ascunse.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!