Costuri de productie la o institutie publica vs costuri de productie la o institutie privata

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 4
Stadiul actual al cercetarii 6
Metodologia cercetarii 7
Analize si rezultate 9
Concluzii 10
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In sec XX a aparut si s-a dezvoltat o forma de control organizational bazata pe cifre. Controlul organizational este un proces care orienteaza si ajusteaza actiunile, le evalueaza rezultatele pentru a trage concluzii si dispune pentru acestea de un ansamblu de mecanisme menit sa asigure calitatea deciziilor si actiunile sale. Pentru o mai buna organizare si functionare, considerentele pragmatice si stiintifice au ierarhizat controlul organizational pe niveluri manageriale si temporale. Primul care a realizat o clasare a fost profesorul R.N.Anthony de la Harvard Business School, ale carui lucrari sunt considerate de referinta in domeniul controlului de gestiune. Controlul de gestiune, alaturi de contabilitate, management sau marketing reprezinta o stiinta de gestiune. Dupa una din definitiile date de Anthony date in 1985, controlul de gestiune este procesul prin care conducatorii se asigura ca resursele sunt obtinute si utilizate cu eficacitate in scopul obiectivelor organizatiei. Totusi, acelasi Anthony, revine in 1988 cu o alta definitie a controlului de gestiune; astfel ca din definitie dispar termenii de eficienta/eficacitate si se pune subliniaza necesitatea unei relatii intre strategie si control (1).
Potrivit opiniei profesorului Oprea Calin contabilitatea de gestiune poate fi definita ,,ca avand drept obiectiv, in principal, reflectarea tuturor operatiilor de colectare si repartizare a cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe produse, lucrari, servicii, comenzi, faze de fabricatie, activitati, sectii etc., decontarea productiei obtinute, precum si calculul costului de productie al produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, inclusiv a productiei in curs de executie". Dupa cum consemna si profesorul Niculae Feleaga,,,contabilitatea de gestiune nu poate, in nici un caz, sa fie o contabilitate incremenita intr-un scenariu unic si, cu atat mai mult, ea nu poate fi normativa". Responsabilitatea organizarii si conducerii contabilitatii de gestiune revine -  in conformitate cu art. 10, alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata -  administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective(2).
La baza organizarii contabilitatii de gestiune si a calculatiei costurilor fiecarei intreprinderi stau o serie de principii. Regasite pana nu demult doar in literatura de specialitate, aceste principii fac acum si obiectul unei prevederi legale, in randurile careia le regasim enumerate si descrise. Ne referim aici la Anexa la Ordinul M.F.P. nr. 1826/2003. Potrivit punctului 2.1. intitulat ,,Principiile calculatiei costurilor"(3), din cadrul anexei mentionate, in vederea asigurarii unui continut real si exact al structurii costurilor, trebuie avute in vedere urmatoarele principii: principiul separarii cheltuielilor care privesc obtinerea bunurilor, lucrarilor, serviciilor de cheltuielile care nu sunt legate de achizitia, productia sau prelucrarea etc. acestora; principiul delimitarii cheltuielilor in timp; principiul delimitarii cheltuielilor in spatiu; principiul delimitarii cheltuielilor productive de cele cu caracter neproductiv; si delimitarea cheltuielilor privind productia finita de cheltuielile aferente productiei in curs de executie.(4)
Daca metodele clasice de calculatie a costului de productie au la baza conceptul conform caruia costul se calculeaza dupa terminarea procesului de fabricatie, metoda costurilor standard ,,rastoarna" acest concept, promovand ideea calcularii cu anticipatie a costurilor de productie unitare. 
Notiunea de standard a fost introdusa de F.W. Taylor care, prin ideile sale, a pus bazele calculatiei planificate a costurilor. Metoda data mai este recunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de calculatie rigida a costurilor standard. In perioada 1910-1911, aceasta metoda a fost imbunatatita, aparand sub denumirea de metoda de calculatie a costurilor standard, cunoscuta in literatura americana cu denumirea de ,,standard cost accouting ". Prima prezentare a acestei metode a fost facuta in 1918 de catre savantul G. Charter Harrison, care a experimentat-o incepand din 1911 in mai multe firme. Avantajul pe care il ofera acest sistem consta in simplificarea substantiala a calculatiei costurilor ca urmare a renuntarii la postcalculul pe unitatea de produs si a tendintei de integrare a calculatiei costurilor in sistemul planificarii de ansamblu a entitatii. A doua etapa a evolutiei metodei costurilor standard este atestata istoric in anii 1924-1926 in urma sustinerii unor congrese ale National Association of Cost Accountants privind posibilitatile de dezvoltare a acestei asociatii. In urma dezbaterilor, s-a ajuns la ideea calculatiei flexibile a costurilor standard. Economistii C. Oprea si Gh. Carstea definesc standardele ca marimi fizice sau valorice cu caracter de etalon, stabilite in mod stiintific, pe baza unor metode moderne de observare, inregistrare si analiza a comportamentului fenomenelor ce se desfasoara in cadrul intreprinderii.(5)
Metoda Standard-cost a fost supusa de-a lungul timpului unor permanente imbunatatiri, care au permis utilizarea acesteia in numeroase tari. Metoda isi propune stabilirea cu anticipatie a cheltuielilor directe de productie (materii prime si materiale directe) si a cheltuielilor indirecte de productie (cheltuieli comune ale sectiei si cheltuieli generale ale unitatii), care sunt denumite COSTURI STANDARD sau STANDARD. 
Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor, consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.(6)
Stadiul actual al cercetarii
In continuarea lucrarii vom incerca sa facem o analiza asupra calculatiei costurilor standard in cadrul unei institutii publice, incercand sa demonstram ca decizia de a infiinta un atelier propriu de croitorie in cadrul MApN a fost una justa si justificata.
Orientarea spre productie are la baza premisa conform careia consumatorii prefera produsele care se caracterizeaza prin disponibilitate si pret redus(7). Obiectivul acestei analize il constituie orientarea institutiei in procesul de alocare a resurselor si sa stabileasca strategiile adecvate pentru luarea deciziilor potrivite. Pentru a avea succes pe termen lung, institutia trebuie sa-si construiasca un avantaj in raport cu concurentii. M. Poter1 a identificat doua surse principale ale avantajului concurential: costul redus si diferentierea produsului(8). Constientizarea unei nevoi a consumatorului reprezinta punctul de pornire pentru studiul nostru de caz.
In continuare vom calcula costul de productie in cadrul unei institutii publice si sa il vom compara cu pretul de vanzare a unei firme private, pentru aceleasi produse finite, realizate in conditii similare.
Baza militara Borcea este structurata pe mai multe compartimente: Compartimentul de conducere, Compartimentul Financiar -  contabil (tine evidenta cantitativ -  valorica a tuturor bunurilor materiale gestionate in cadrul Bazei militare Borcea), Compartimentul Cazarmare (are in grija lucrarile de intretinere a spatiilor si a cladirilor din incinta bazei, de asemenea si lucrarile si intretinerea tuturor utilajelor care servesc in baza, cu exceptia celor cu specific militar), Compartimentul de planificare bugetara, Compartimentul de Achizitii publice, Compartimentul Specific bazei (de artilerie,de aviatie,de marina etc). De la esalonul superior 2 pleaca decizia de a se infiinta in cadrul Bazei Borcea, un atelier de croitorie, activitatea lui principala fiind producerea de articole de imbracaminte cu specific militar, ce completeaza tinuta personalului MApN, ori de cate ori este nevoie. Pentru a se implementa aceasta decizie, se elaboreaza un plan de actiune si se fac calcule pentru a stabili daca decizia de a se infiinta un atelier in cadrul Bazei Borcea este sustenabila si productia in regim propriu a unei tinute militare este mai profitabila decat efectuarea unei comenzi la un atelier privat.Aceasta decizie este sustinuta si de legislatia in vigoare privind echiparea personalului MApN.


Fisiere in arhiva (1):

  • Costuri de productie la o institutie publica vs costuri de productie la o institutie privata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1 Control de gestiune, editura Universitara 2010 Bucuresti, Coordonatori principali Mihaela Dumitrana si Chirata Caraiani, pag 5-10. 
2 Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata
3 Anexa la Ordinul M.F.P. nr. 1826/2003
4 Material de curs Neamtu Teiusan 2006 format pdf, pag 2, 3.
5 https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Metoda%20standard_cost_cale%20de%20perfectionare%20a%20calculatiei%20costului%20de%20productie.pdf 
6 Contabilitatea financiara a entitatilor economice, editura Mirton 2006 Timisoara, Coordonatori Dorel Mates, Dumitru Matis si Dumitru Cotlet.
7 https://conspecte.com/microeconomie/metoda-standard-cost.html
8 Marketing, sinteze si aplicatii, editura Mirton 2008 Timisoara, Coordonatori Florin Foltean si Lucian Ladar, pag 5.
9 Marketing international, editura Fundatiei pentru cultura si invatamant Ioan Slavici 2010 Timisoara, pag 104.
10 Reguli pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor din 06.08.2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!