Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motivatia alegerii acestei teme, o reprezinta dorinta de a intelege si prezenta, intr-un mod cat mai detaliat, un model comportamental foarte raspandit, in cadrul functionarilor oficiali sau a reprezentantilor aceleiasi comunitati.

Este o tema majora, intalnita in aproape orice domeniu, lupta impotriva coruptiei fiind una care dateaza de cativa ani buni, rezultatele nefiind insa pe masura asteptarilor, coruptia ramanand o problema a societatii romanesti.

In proiect se prezinta modul in care populatia Bucurestiului percepe amploarea, frecventa, cauzele si caile de limitare a coruptiei.

Motivul pentru care a fost ales Bucurestiul, a fost legat de importanta pe care o are acesta, fiind cel mai mare oras al tarii, unde se concentreaza resursele economice, unde exista un mare aparat al administratiei publice locale si, deasemenea o interactiune complexa intre sectorul privat si cel public atat la nivel central cat si la nivel local. Prima parte a proiectului cuprinde note definitorii ale fenomenului de coruptie, urmata apoi de un scurt istoric ce cuprinde prezentarea unui cadru legislativ vis-a-vis de aceasta problema, apoi criteriile de evaluare cu prezentarea nevoilor si proceselor intreprinse; in continuare este prezentata diagnoza situatiei actuale, modificarile legislative care au avut loc; concluziile si recomandarile regasinduse in finalul proiectului.

- inseamna folosirea abuziva de catre o persoana a functiei de intermediar sau de decizie pe care o indeplineste, pentru a-i acorda celui care corupe sau comunitatii de interese pe care acesta o reprezinta, un avantaj economic sau administrativ, in schimbul unei sume de bani, a unor cadouri, a unor deplasari, excursii, concedii sau distractii sau a primirii unor proprietati.

- folosirea de catre o persoana a functiei sau pozitiei sale publice pentru a evita indeplinirea unor norme, baremuri sau proceduri legale, la obtinerea in folosul ei a unor avantaje materiale sau functii profesionale ori administrative Coruptia administrativa se refera si la mita platita in schimbul castigarii unor licente, usurarii procedurilor vamale, castigarii contractelor de achizitii publice, sau pentru acordarea prioritatii la prestarea unei intregi varietati de alte servicii guvernamentale. La radacina acestui tip de coruptie sta puterea pe care o au aceste persoane publice de a acorda scutiri preferentiale, de a stabili ordinea prioritatilor in furnizarea serviciilor publice, sau de a aplica in mod dicriminatoriu norme si alte reglementari 3. Istoricul problemei Cu o istorie de mii de ani incepand inca din antichitate, coruptia reprezinta unul dintre modelele comportamentale dintre cele mai rare, dar in acelasi timp foarte raspandite in cadrul functionarilor oficiali sau reprezentantilor aceleiasi comunitati.

Pentru prima oara, in 1975 prin rezolutia 3514 Adunarea generala a Natiunilor Unite a abordat chestiunea practicilor corupte in tranzactiile comerciale internationale si ca urmare au fost adoptate o serie de ...

Bibliografie:

Programul national d eprevenire a coruptiei,aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1065/2001

Anuarul statistic al Romaniei,Institutul National de Statistica

Zmfir C - Politici sociale in Romania : 1990-1998, Bucuresti 1999

Barometrul de opinie publica ,noiembrie 2004

Catalin Grid- Comisii doar pe hartie

Hotararea Guvernului nr. 672/1998 publicata in Monitorul Oficial

Legea nr. 27/2002 pentru ratificarea Conventiei penale privind coruptia ,adoptata la Strasbourg la 27 .01.1999,publicata in Monitorul Oficial nr. 65 din 30 ianuarie 2002

Simona Luca -Coruptia,masuri intreprinse pentru combaterea ei

Presa : Adevarul,Evenimentul Zilei,Romania Libera,Academia Catavencu

Mihaela Lambru, Influentarea politicilor publice- Ghid practic pentru organizatiile neguvernamentale, Bucuresti, 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coruptia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 993 cuvinte
Nr caractere:
19 217 caractere
Marime:
20.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
coruptie, bunuri
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!