Conturi bancare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In vederea desfasurarii activitatii sale specifice, orice agent economic trebuie sa aiba deschis un cont bancar, prin intermediul caruia sa deruleze operatiunile de incasari si plati.

Clientii pot deschide un cont prin intocmirea unei cereri de deschidere a contului si prin prezentarea actului de identitate.

Relatiile care exista intre banca si client sunt cele dintre debitor si creditor. Intr-o prima varianta, clientul poate fi creditorul, banca debitorul. Reversul acestei situatii se inregistreaza cand clientul imprumuta bani de la banca.

Ca urmare a valorificarii de catre banca a potentialului de dezvoltare a activitatii, oferit de catre clienti, rezulta avantaje pentru banca si pentru clientii acesteia. Oricare ar fi categoriile de conturi ce se pot deschide agentilor economici sunt prevazute in normele metodologice privind efectuarea platilor pe baza instrumentelor de plata intre agentii economici, normele de creditare-finantare, normele privind executia de casa a bugetului de stat, precum si normele Bancpost. Titularii de cont pot fi atat persoane juridice cat si fizice si poarta denumirea de ,,clienti". Acestia pot fi :

- persoane fizice

- regiile autonome si societatile comerciale cu capital de stat, mixt sau privat

- societatile comerciale cu participare straina de capital

- asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente

- fermierii si cei organizati in diferite forme de asociere simpla, fara personalitate juridica

- birourile individuale ale persoanelor care exercita activitati independente

- companii offshore

- institutiile publice, organizatiile cooperatiste si obstesti

- organizatiile si organismele internationale care functioneaza pe teritoriul Romaniei

- alte persoane juridice din tara si strainatate

Bancpost poate deschide urmatoarele tipuri de conturi: conturi curente de disponibilitati banesti; conturi de depozite la vedere sau la termen; conturi de credite; conturi cu destinatie speciala.

1. Conturile curente

Prin intermediul contului curent sunt evidentiate disponibilitatile banesti ale titularilor pastrate la banca si din care se pot face plati Dupa epuizarea disponibilitatilor banesti proprii, platile pot fi continuate pe seama creditelor acordate in cadrul unei limite de creditare stabilita anterior. Pe masura evidentierii operatiunilor de incasari si cand vor fi superioare platilor, are loc rambursarea creditelor angajate si apoi reflectarea disponibilitatilor banesti proprii. Soldul contului curent va evidentia starea trezoreriei agentului economic.

Din punct de vedere contabil, conturile curente sunt conturi bifunctionale, se pot incheia cu sold debitor sau cu sold creditor. Conturile curente se crediteaza pe masura efectuarii incasarilor si se debiteaza cu ocazia evidentierii operatiunilor de plati.

Pentru banii pastrati in contul curent se primeste dobanda corespunzatoare depozitelor la vedere. Contul curent se alimenteaza oricand, prin salariu si prin alte depuneri.

Avantajele contului curent sunt urmatoarele:

Accesibilitatea : Clientul poate avea acces la banii sai 24 de ore din 24, prin intermediul unui card ce-l primeste la deschiderea contului curent.

Flexibilitatea : Clientul hotaraste in orice moment ce se intampla cu banii sai. Poate sa-i transfere in alte conturi, sa faca plati sau retraga de la bancomat sau de la orice ghiseu al bancii.

Timp economisit : Clientul poate sa-si achite lunar utilitatile fara sa mai piarda timpul pe drumuri.

Control asupra tranzactiilor : Extrasul de cont permite controlul asupra tranzactiilor.

Contul curent este un produs garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistem Bancar, disponibil in lei si valuta, prin care se pot efectua operatiuni cu si/sau fara numerar, inclusiv plata facturilor emise pentru: telefon, gaze, apa, etc. Se pot

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conturi Bancare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 228 cuvinte
Nr caractere:
43 458 caractere
Marime:
46.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tranzactii, conturi, banci, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Ana Maria
Sus!