Contul de profit și pierdere - Instrument de reflectare a performanței societății

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Stadiul actual al cercetarii ?
Metodologia cercetarii ?
Analize si rezultate ?
Concluzii ?
Bibliografie ?


Extras din referat Cum descarc?

Citat: ,, Ar trebui ca intotdeauna sa planificam cheltuielile dupa veniturile pe care le avem" - Samuel Smiles
Introducere
Aceasta tema descrie cea de-a doua componenta principala a setului de situatii
financiare anuale -  contul de profit si pierdere. Contul de profit si pierdere reflecta fluxurile de venituri si cheltuieli generate de operatiuni ordinare (exploatare si financiare). Spre deosebire de bilant, care sintetizeaza pozitia financiara a companiei la un moment dat ( cu alte cuvinte, este o declaratie financiara statica), contul de profit si pierdere reflecta performanta companiei pe parcursul exercitiului financiar respectiv ( altfel spus este o declaratie financiara dinamica) In cele ce urmeaza este prezentata utilitatea acestuia, fara a fi insa ignorate limitele sale. Sunt prezentate elementele de venituri si cheltuieli prin care se formeaza performanta entitatii de-a lungul exercitiului financiar si sunt ilustrate etapele de constructie a rezultatului net.
Intelegerea utilitatii si limitelor contului de profit si
pierdere
Contul de profit si pierdere este structura situatiilor financiare care are menirea de a prezenta performantele generate de activitatea entitatilor economice. Prima intrebare pe care oricine o oare in minte cand discuta cu privire la o companie este daca aceasta este profitabila si daca da, cat de mare este profitul.
Contul de profit sau pierdere ii ajuta pe utilizatorii situatiilor financiare sa
evalueze viitoarele fluxuri de numerar de care entitatea urmeaza sa beneficieze. Astfel, actionarii, posibilii investitori, creditorii intreprinderii sau alti utilizatori pot evalua performantele inregistrate de entitate in exercitiile financiare anterioare printr-o examinare atenta a diferitelor categorii de venituri si cheltuieli inregistrate in acea perioada. In plus, pe langa analiza performantei entitatii prin prisma propriei performante, se pot realiza comparatii intre intreprindere si potentialii sai competitori pentru a evalua performanta acesteia raportat si la industria in care activeaza.
Pe langa analiza istorica a entitatii, informatiile din contul de profit sau pierdere pot fi utlizate in previzionarea performantelor viitoare ale entitatilor economice, prin identificarea unui trend de evolutie al performantei financiare care, prin coroborare cu alte informatii relevante precum planurile de viitor ale societatii sau previziunile macroeconomice pot furniza informatii relevante utilizatorului de informatie.
Informatiile din contul de profit sau pierdere au insa si limitele lor .
Comparabilitatea lor inter-entitati este de multe ori impiedicata de politicile contabile adoptate de entitatea raportoare. Astfel, unele entitati pot inregistra intr-un exercitiu financiar o cheltuiala mai mare cu amortizarea activelor sale daca va folosi o metoda de amortizare de tip accelerat sau degresiv, fata de o alta companie care va utiliza pentru amortizarea activelor sale metoda liniara. In aceste cazuri este ca si cum am compara mere cu pere. Acelasi impact limitativ il au si estimarile contabile.
In alta ordine de idei estimarile contabile realizate prin aplicarea rationamentului profesional pot avea efecte semnificative asupra volumului cheltuielilor si veniturilor raportate in situatiile financiare. Astfel estimarea unei durate de viata mai mici sau mai mari pentru un activ determina o cheltuiala cu amortizarea invers proportionala, ceea ce in cazul a doua entitati economice distincte poate determina rezultate diferite. De asemenea, in cazul creantelor incerte aplicarea rationamentului profesional poate determina un volum diferit al cheltuielilor cu ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate in contabilitate.
Aceste elemente limitative pot fi partial combatute daca utilizatorul citeste informatia in coroborare cu restul informatiilor din situatiile financiare, in special cu notele la situatiile financiare care ar trebui sa prezinte in detaliu politicile contabile adoptate si rationamentele utilizate pentru estimarile contabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contul de profit si pierdere - Instrument de reflectare a performantei societatii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Megan O., Cotlet D., Teoria si practica situatiilor financiare, Ed. Mirton, Timisoara,
2011
2. Cotlet D., Megan O., Pistol I., Situatiile financiare ale intreprinderii intre informatie
si decizie, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara, 2005;
3. Ordin nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene
4. OMFP 1802/2014
5. De ce esueaza companiile: 10 greseli si 100 de solutii / Iancu Guda - Bucuresti: Publica, 2018
6. http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2011-02/2_LUCIA_POPA_PALIU.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!