Controlul prin Sistemul de Bugete

Extras din referat

CAPITOLUL I. Introducere - control de gestiune
Contabilitatea constituie sistemul de informare economica cel mai adecvat nevoilor intreprinderii, desi nu reprezinta unica sursa de informare a acesteia. Masurarea performantelor obtinute in activitatea firmei presupune utilizarea contabilitatii, deoarece exprimarea rezultatului exploatarii se concretizeaza si se verifica prin patrimoniul intreprinderii tinand seama de evolutia bilantului acesteia.
Conducerea unei intreprinderi, a unei afaceri a devenit o sarcina dificila, o munca de precizie care necesita cunostinte vaste, reflexe rapide, precum si informatii sigure si bine selectionate. Viata economica in transformarea ei obliga conducerea intreprinderii sa coordoneze programe de actiuni. Mijloacele puse in functiune pentru a atinge obiectivele fixate constituie controlul de gestiune. Controlul de gestiune nu se opreste la nivelul conducerii intreprinderii, el trebuie sa permita a se face judecati la niveluri mai joase, cum ar fi la nivelul diferitilor responsabili sau la nivelul diferitelor produse. Scopul sistemului de control de gestiune poate fi rezumat in trei obiective principale si anume: 
- elaborarea bugetelor; 
- prevederea, controlul si analiza programelor de actiune in raport cu realizarile; 
- conducerea studiilor economice. 
Controlul de gestiune poate fi abordat intr-o maniera mult mai extinsa, aceea a controlului organizational, abordand, dintr-o perspectiva sistemica: analiza strategiei actorilor, care duce la definirea obiectivelor; integrarea procedurilor de control in structura organizationala a intreprinderii; arhitectura sistemului de informatii, care produce indicatori financiari sau fizici utilizati pentru alimentarea procedurii de control prin retroactiune. 
Controlul de gestiune are "atat avantaje directe cat si indirecte care adunate sporesc puterea conducerii. Aceste avantaje se pot clasifica dupa castigurile pe care le aduc diferitelor functii ale intreprinderii si in primul rand conducerii generale." Avantajele avute in vedere de conducerea generala sunt: 
a) Controlul de gestiune ii constrange pe conducatori sa adopte o atitudine astfel incat niciodata sa nu ia decizii fara sa incerce in prealabil sa aprecieze efectele. In acest fel, controlul nu este doar un instrument al planificarii. 
b) Controlul de gestiune garanteaza reducerea arbitrara a opiniilor personale in domeniile in care tentatia de a impune o vointa care nu este intotdeauna rational fondata este mare. 
c) Controlul de gestiune obliga conducerea generala sa ia cunostinta de evenimentele pe care uneori le ascunde ea insasi. De exemplu, controlul obliga sa se recunoasca cand o manevra strategica este inceputa rau si ca este daunatoare continuarea actiunii.
d) In ceea ce priveste organizarea apar doua avantaje datorate sistemului de control de gestiune si anume, pe de o parte obliga angajarea unei responsabilitati, iar pe de alta parte garanteaza o mai buna coordonare intre servicii. 
e) Controlul de gestiune usureaza sarcina conducerii generale pentru ca angajand responsabilitati acorda nivelurilor ierarhice mijloacele de actiune. Punerea in aplicare a unui sistem de control de gestiune constituie conditia prealabila a intregii descentralizari.
Actualmente, controlul de gestiune este considerat un sistem de informare, care capteaza si trateaza in permanenta informatii trecute si prezente pentru masurarea performantei activitatii intreprinderii. Introducerea dimensiunii strategice, dezvoltarea conceptului de monitorizare si orientare a gestiunii pe valoare au dus la aparitia de noi metode si tehnici de control de gestiune. 
Controlul de gestiune poate fi aplicat in toate tipurile de structuri, dar mai ales in structurile descentralizate, unde isi gaseste sensul veritabil si eficacitatea sa, deoarece in structura descentralizata intreprinderea este constituita dintr-un ansamblu de subsisteme autonome in evolutia lor, a caror obiective trebuie sa fie coerente si armonioase in permanenta. 
Aceasta se poate realiza atunci cand: 
- fiecare responsabil poseda cunostintele necesare si maiestrie in propriul sau subsistem; 
- la directia generala sunt informatii in permanenta cu privire la situatia actuala si evolutia probabila in fiecare subsistem, necesare elaborarii unei sinteze la nivel de intreprindere; 
- ansamblul de obiective se revizuieste periodic, tinand cont de evolutia conjuncturii exterioare si situatia intreprinderii in raport cu obiectivele precedente. 
In conceptia moderna a managementului, sistemul de control de gestiune coordoneaza activitatea, evita risipa si mentine coerenta obiectivelor. Controlul de gestiune reprezinta deci "instrumentul privilegiat de conducere a intregii intreprinderi, structurata in jurul axelor sale prioritare si organizarii sale."


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul prin Sistemul de Bugete.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!