Controlul financiar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procedura controlului financiar e alcatuita dintr-un ansamblu de acte si operatiuni privind organizarea,desfasurarea si valorificarea rezultatelor actiunii de control. Ordonanta nr.199 din1999 privind contronlul financiar preventive,republicata in Monitorul Oficial,partea 1 nr.799 din 12/11/03 stabileste in art.3 obiectivele generale.

Controlul financiar: o componenta a controlului economic si are ca obiective cunoasterea de catre stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare de catre societatile comerciale,publice ,modul de realizare si cheltuire a banului public,urmarirea asigurarii si consolidarii echilibrului financiar,asigurarea eficientei economico-financiare,dezvoltarea economiei nationale.

Etapele actiunilor de control:

- pregatirea echipei de control financiar

- prezentarea la unitatea in care urmeaza sa fie efectuat controlul

- organizarea activitatii echipei de control

- desfasurarea activitatii de control

- redactarea actelor de control

- valorificarea rezultatelor actiunii de control.

Actele controlului financiar: proces-verbal de control, proces-verbal de constatare a contraventiilor, nota de prezentare a proc-verbal de control, nota de expunere a concluziilor controlului.

Sistemul metodologic de control financiar.

Prin actiunea de control financiar se stabileste daca activitatea economica si financiara este organizata si se desfasoara conform normelor, principiilor si regulilor stabilite. Cunoasterea si perfectionarea activitatii economice si financiare presupune o cale stiintifica de cercetare si actiune, un sistem metodologic cu ajutorul caruia sa se oglindeasca realitatea, egalitatea si eficienta.

Momentul esential al procesului de control il constituie cunoasterea.

Orice operatie sau activitate economico-financiara se cerceteaza nu numai in sine, ci in raport de un criteriu sau o baza de comparatie. Criteriile de comparatie determina natura acestora astfel:

-comparatii in functie de un criteriu prestabilit prin previziuni, norme, sarcini, prognoze, scopuri.

-comparatii cu caracter special intre variante de eficienta cu cele realizate

-comparatii in spatiul extern: intre sectiile de productie

-comparatii in timp an 99/98.

Toate comparatiile pentru a fi reale trebuie sa fie omogene, calculate si exprimate dupa o metodologie unitara.

Metodologia de control presupune o filiera adecvata de cercetare si actiune care in succesiunea teoretica se prezinta astfel:

-formularea obiectivelor controlului;

-formele de control si organele competente sa efectueze controlul;

-sursele de informare pentru control;

-aplicarea procedeelor si tehnicilor de control la specificul activitatii, abaterile, deficientele, lipsurile, etc.

Metodologia de control utilizeaza atat cai si modalitati proprii de actiune, cat si instrumente metodologice ale altor discipline stiintifice (analiza economica, matematica, contabila, organizarea si conducerea unitatii, drept, informatica, etc.).

Activitatea financiara a statului

Statul asigura cadrul juridic-legislativ pentru desfasurarea activitatii economice si conditiile de exercitare a liberei initiative de catre agentii economici. In anumite imprejurari, statul ia masuri pentru a sustine economia in ansamblu sau numai unele domenii si zone, acorda subventii, mediaza in conflictele de munca.

Implicarea statului in activitatea economico-financiara se realizeaza si prin alte moduri. De exemplu in toate tarile exista un numar de firme apartinand administratiei de stat, centrale sau locale, care produc bunuri si servicii si functioneaza incadrandu-se in economia de piata. Statul plateste numeroase salarii personalului care lucreaza in administratie, incaseaza impozite de la toti agentii economici cu venituri ce depasesc un anumit nivel, impozite care in unele tari reprezinta ponderi importante din produsul national, finanteaza investitii, acorda ajutoare, este un mare consumator de bunuri si servicii pentru administratie si armata.

Implicarea statului in economie este, efectiv limitata datorita faptului ca:

a) aceasta este intotdeauna rezultatul unui anumit raport de interese, foarte fragil, intre cei pro si contra unei anumite implicari. Modificarea marjei de implicare intr-o directie poate avea loc numai in limitele permise de realizarea unui raport de interese favorabil schimbarii, altfel aceasta ar fi respinsa;

b) economia in ansamblul sau este o realitate formata prin actiunea concomitenta a tuturor agentilor economici carora statul nu le poate dicta ce sa faca, libertatea lor, hotarata in mod democratic, ramanand sacra si inviolabila;

c) organele administratiei de stat, centrale si locale, desi sunt numeroase, fiecare poate sa actioneze cat ii permite autonomia sa, ceea ce determina o limitare generala a implicarii statului in economie.

Cea mai ampla implicare a statului in economia de piata se realizeaza prin resursele sale financiare si are loc tn dublu sens:

- cand se formeaza aceste resurse prin preluarea unei parti, mai

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul financiar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 016 cuvinte
Nr caractere:
6 354 caractere
Marime:
15.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
agenti economici, Economie, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!