Controlul de Gestiune prin Sistemul de Buget

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 SISTEMUL DE BUGETE AL INTREPRINDERII
1.1. Prezentare Generala
1.2. Obiectivele planului de finantare
CAPITOLUL 2 PRINCIPIILE SISTEMULUI BUGETAR AL INTREPRINDERII
2.1. Noul limbaj de gestiune constituit din indicatori, fizici, financiari, comuni controlului de gestiune si lucratorilor operationali.
2.2. Predominanta punctului de vedere a intreprinderii asupra celui al delimitarii ierarhice
2.3. Conducerea pe baza de pluri-obiective pentru fiecare responsabil
2.4. Intaietatea acordata planurilor de actiune si previziunilor
2.5. Simplitatea instrumentelor de gestiune, conditia eficacitatii lor
2.6. Arhitectura sistemelor de informatii adaptate noului tip de animare
CAPITOLUL 3 CONFIGURATIA SISTEMULUI BUGETAR AL 
INTREPRINDERII
3.1. Bugetul vanzarilor
3.2. Bugetul de productie 
3.3. Bugetele de aprovizionari 
3.4.Bugetul investitiilor
3.5.Bugetele indirecte legate de vanzari en-gros si investitii
3.6. Documente de sinteza
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. SISTEMUL DE BUGETE AL INTREPRINDERII
1.1. Prezentare Generala
In general cu un orizont anual, bugetele au un rol esential, constituind referinta actiunii curente. Aceasta presupune corelarea stransa cu planurile operationale. Bugetele reprezinta o premisa a planificarii, orientata spre o gestiune previzionala cat mai completa. Constructia unui sistem bugetar solicita in primul rand o clasificare a obiectivelor.
In conceptia clasica a controlului de gestiune, bugetul este expresia contabila si financiara a planurilor de actiune astfel incat obiectivele avute in vedere si mijloacele disponibile pe termen scurt sa conduca la realizarea planurilor operationale. 1
Componenta esentiala a sistemului de control, bugetul are trei roluri:
- instrument de coordonare si comunicare;
- instrument esential de gestiune previzionala;
- instrument de delegare si motivare.
1.2. Obiectivele planului de finantare
Bugetarea in afaceri si industrie este o metoda formala de detaliere a planificarii financiare. Ea sprijina coordonarea si controlul fiecarui element din situatiile financiare ajutand astfel companiile sa-si indeplineasca obiectivele pe termen lung si scurt.2 
Bugetul director de care depind celelalte bugete este cel al vanzarilor. Pentru a putea vinde trebuie sa dispui de produse in stoc sau fabricate in perioada de gestiune. Pentru a produce sunt necesare materii prime , mana de lucru si masini. Pentru procurarea acestor elemente, este nevoie de trezorerie. Ea este alimentata prin vanzari, aporturi ale actionarilor si din exterior conform bugetului capitalurilor proprii si imprumutate.3
Sinteza tuturor acestor bugete permite stabilirea:
- bugetului de trezorerie;
- contului de rezultat previzional;
- planului de finantare previzional;
- punctului de echilibru previzional;
- tabloul Soldurilor Intermediare de Gestiune previzionale (SIG).
Bugetele vanzari-productie sunt greu disociabile. Ele formeaza baza sistemului, fiind strans interdependente, proportionale cu activitatea (cheltuieli variabile) si legate de activitate (cheltuieli fixe si discretionare).
Stabilirea bugetelor comporta mai multe faze:
- difuzarea la toate serviciile responsabile a obiectivelor generale si a celor specifice fiecarui serviciu;
- elaborarea pentru fiecare subdiviziune a unui proiect de buget functie de obiective, tinand seama de posibilitatile tehnice actuale si de cele viitoare;
- sinteza si ajustarea obiectivelor;
- punerea la punct in noile servicii a noilor bugete ajustate;
- returnarea acestor bugete la serviciul respectiv trebuie sa duca la prezentarea lor prin regruparea: bilantului si contului de rezultat previzionale, respectiv planului de finantare pentru validare.
Repartizarea misiunilor
Fiecare actor al intreprinderii trebuie sa-si cunoasca misiunea prin care se defineste obiectul de atins: bugetul si planul de actiune sunt ghiduri ale activitatii fiecarui esalon al intreprinderii.
La nivelul conducerii, tabloul de bord regrupeaza mai ales indicatori bugetari esentiali. La nivelul responsabililor de servicii, regasim un buget detaliat, la cel al agentului de baza bugetul propriu care trebuie sa cuprinda indicatori pentru interpretarea abaterilor descoperite.
Calitatea unui sistem bugetar este legata de:
- gradul de finete al elaborarii si simplitatea bugetului oferit responsabililor;
- siguranta elementelor de baza si pertinenta formei bugetelor;
- vointa de colaborare la toate nivelele intreprinderii si respectiv stilul de management in vigoare. Bugetul este realmente eficace, contractul negociat antreneaza o productivitate mai mare si toti participantii sunt asigurati de o repartitie echitabila a rezultatelor;
- datele externe (interunitati sau intersectoriale) sunt prezentate mai ales in raport cu concurenta;
- calitatea pusa in armonie bugetara. Bugetul de trezorerie trebuie sa fie echilibrat, contul de rezultat si bilantul previzional satisfacatoare in raport cu obiectivele fixate.
2. Principiile Sistemului Bugetar al Intreprinderii
2.1. Noul limbaj de gestiune constituit din indicatori, fizici, financiari, comuni controlului de gestiune si lucratorilor operationali.
Prima caracteristica a noului demers este de a se sprijini pe multitudinea unor actiuni elementare, angajate direct.
Acest demers se opune unui mod de decizie centralizat pe baza unei modelari economice care, desi perfectionata, ramane rudimentara in fata cresterii complexitatii deciziilor de luat si este incapabila sa ghideze actiunile spre noi cai de progres:
? pe de o parte, pentru ca elementele de ameliorat se exprima in unitati fizice, nu direct in unitati monetare;
? pe de alta parte, pentru ca instrumentele economice clasice sunt utilizate in orientarea alegerilor in materie de simplificare, sunt in imposibilitatea de a exprima cifric impactul unei decizii izolate asupra costurilor de organizare, care rezulta din interactiuni, cu caracter complex.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul de Gestiune prin Sistemul de Buget.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!