Controlul Calitatii Activitatii de Audit

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 5: "CONTROLUL CALITATII ACTIVITATII DE AUDIT" 4
A. a) Raspunsuri la intrebarile formulate in tematica la capitolul 5: 4
b) Analiza in detaliu a problemelor enuntate la capitolul 5 5
B. Raspunsuri la 14 intrebari: 12
B I B L I O G R A F I E 19


Extras din referat Cum descarc?

R A P O R T DE A U T O E V A L U A R E
Abordarea unui subiect precum controlul calitatii activitatii de audit, reprezinta, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante teme de aprofundat intrun referat la disciplina ,,AUDITUL AGENTILOR ECONOMICI", in special datorita importantei pe care activitatea bine elaborata o are in cadrul firmei. Pornind de la aforismul: ,,daca nu ai o tinta stabilita indiferent de ce drum alegi, nu vei ajunge nicaieri", se poate concluziona ca stabilirea si urmarirea unui scop, a unei tinte este o dovada a actiunii rationale atat in viata de zi cu zi cat si in viata economica. Competitivitatea unei firme, indiferent de natura si marimea ei, depinde de calitatea actiunilor pe care le adopta si le aplica.
Motivul pentru care am optat pentru aceasta tema a fost acela ca in viitorul apropiat al carierei mele aspir la un post de manager. Acest post presupune calitati antreprenoriale superioare, dovedite prin: realizarea activitatii economice in concordanta cu standardele, normele si reglementarile in vigoare, care sa pozitioneze organizatia pe directia potrivita la momentul potrivit, care sa conduca la performante organizationale pe termen lung. Din experienta acumulata pana in prezent, mai mult la nivel teoretic, consider ca succesul marilor companii se datoreaza respectarii standardelor si reglementarilor in vigoare. 
Profesiile de contabiltate si de audit bine consolidate joaca un rol foarte important in efortul de stabilitate economica si administratie solida. Tarile cu profesii de contabiltate si de audit bine consolidate au organisme profesionale puternice de control, educare, monitorizare si reglementare a conduitei profesionale. Acest lucru ajuta la protectia intersului public si la crearea unui climat sigur pentru investitori. De aceea, este nevoie de asigurarea ca toate serviciile obtinute din partea auditorului sunt executate la standardul cel mai inalt de performanta. Acest lucru este este reglementat de standardul ISA 220 "Controlul Calitatii Activitatii de Audit ".
Scopul acestui standard este de a stabili standarde si de a oferi indrumari cu privire la responsabilitatile specifice ale personalului firmei in ceea ce priveste procedurile de controlul calitatii pentru auditurile informatiilor financiare istorice, inclusive auditurile situatiilor financiare. 
Drept urmare, echipele angajamentului implementeaza proceduri de controlul calitatii care sunt aplicabile angajamentului de audit si ofera firmei informatii relevante pentru a permite functionarea acelei parti a sistemelor firmei de control al calitatii referitoare la independenta.
Partenerul de angajament trebuie sa preia responsabilitatea pentru calitatea globala a fiecarui angajament de audit la care este desemnat acel partener si trebuie sa considere daca membrii echipei de angajament au respectat cerintele etice. 
Partenerul de angajament trebuie sa stabileasca o concluzie referitor la respectarea cerintelor de independenta care se aplica pentru angajamentul de audit. Pentru a face acest lucru, partenerul trebuie: sa obtina informatii relevante de la firma si, acolo unde este cazul,de la reteaua de firme, pentru a identifica si evalua imarejurarile si relatiile care creaza amenintari la adresa independentei, sa evalueze informatiile referitoare la incalcarile identificate, daca este cazul, privind politicile si procedurile de independenta ale firmei pentru a determina daca ele creaza o amenintare pentru independenta angajamentului de audit, sa ia masuri adecvate pentru a elimina astfel de amenintari sau pentru a le reduce la un nivel acceptabil prin aplicarea masurilor de aparare. Partenerul de angajament trebuie sa raporteze cu promptitudine firmei orice esec de solutionare a problemei pentru a se lua masurile adecvate si sa documenteze concluziile referitoare la independenta si la orice discutii relevante cu firma care sustin aceste concluzii.
Partenerul de angajament trebuie sa fie satisfacut ca au fost respectate procedurile adecvate cu privire la acceptarea si continuarea relatiilor cu clientul si la angajamentele specifice de audit si ca concluziile la care au ajuns in aceasta privinta sunt adecvate si au fost documentate. 
Acolo unde partenerul de angajament obtine informatii care ar fi condus la declinarea de catre firma a angajamentului de audit daca acele informatii ar fi fost cunoscute inainte, partenerul de angajament trebuie sa comunice acele informatii firmei cu promptitudine astfel incat firma si partenerul de angajament sa poata lua masurile adecvate. 
Partenerul de angajament trebuie sa fie convins ca echipa angajamentului in totalitate are capacitatea, competenta si timpul necesare pentru a efectua angajamentul de audit in conformitate cu standardele profesionale si cu cerintele legale si de reglementare si pentru a permite emiterea unui raport al auditorului care este adecvat in imprejurarile date. 
Inainte de emiterea raportului auditorului, partenerul de angajament, prin revizuirea documentatiei de audit si discutii cu echipa angajamentului, trebuie sa fie satisfacut ca au fost obtinute probe de audit adecvate suficiente pentru a sustine concluziile la care s-a ajuns si pentru a emite raportul auditorului. 
CAPITOLUL 5: "CONTROLUL CALITATII ACTIVITATII DE AUDIT"
A. a) Raspunsuri la intrebarile formulate in tematica la capitolul 5:
1. Ce se intelege prin: firma care efectueaza auditul; echipa angajamentului de audit, personalul firmei de audit; partener de angajament?
Firma care efectueaza auditul poate fi: un practician individual, un parteneriat, o corporatie sau o alta entitate de contabili profesionisti competenti si independenti, care examineaza, profesional si obiectiv, o informatie in scopul emiterii unei opinii motivate prin raportarea la un criteriu de calitate: standard, norma sau reglementare.
Echipa angajamentului de audit este formata din personalul care efectueaza angajamentul de audit, inclusiv orice experti pe care ii angajeaza firma.
Personalul firmei de audit este format din:
- parteneri - definiti prin orice persoana care detine autoritatea de a obliga firma cu privire la efectuarea unui angajament de servicii profesionale;
- angajati - acestia sunt profesionistii, alti decat partenerii, inclusiv experti pe care ii angajeaza firma.
Partener de angajament reprezinta partenerul sau o alta persoana din firma care este responsabila pentru angajamentul de audit intocmit in numele firmei si care, atunci cand este necesar, are autoritatea adecvata oferita de un organism profesional, juridic sau de o reglementare.
2. Care sunt responsabilitatile conducatorilor - partenerului de angajament pentru calitatea auditorilor?
Responsabilitatile conducatorilor - partenerului de angajament pentru calitatea auditorilor sunt urmatoarele:
- preia responsabilitatea pentru calitatea globala a fiecarui angajament de audit la care este desemnat acel partener;
- considera daca membrii echipei de angajament au respectat cerintele etice;
- stabileste o concluzie referitor la respectarea cerintelor de independenta care se aplica pentru angajamentul de audit.
3. Explicati procedurile cu privire la:
a) acceptarea si continuarea relatiilor cu clientii si angajamente de audit specifice
Partenerul de angajament, cu exceptia procedurilor adecvate si pe baza de concluzii adecvate si documentate, poate initia sau nu procesul de luare a deciziei pentru acceptarea sau continuarea relatiilor cu clientul si la angajamentele specifice de audit. Firma trebuie sa stabileasca politici si proceduri pentru acceptarea si continuarea relatiilor cu clientii si a misiunilor specifice, al caror scop este de a oferi firmei asigurarea rezonabila ca va initia sau va continua relatii si misiuni atunci cand:
- a luat in calcul integritatea clientului si nu detine nicio informatie care sa ii indice ca respectivului client ii lipseste integritatea;


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Calitatii Activitatii de Audit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!