Contabilitatea Operatiunilor Specifice Bugetului de Stat

Extras din referat Cum descarc?

Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1917/2005 au fost aprobate Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutii publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu aplicare de la 1 ianuarie 2006.
Reglementarile privind contabilitatea generala bazata pe principiul constatarii drepturilor si obligatiilor dau posibilitatea reflectarii in contabilitate a tuturor operatiunilor patrimoniale, a reflectarii valorii reale a activelor aflate in administrare, precum si a prezentarii obiective prin sistemul situatiilor financiare trimestriale si anuale a informatiilor contabile cu privire la evolutia situatiei financiare si patrimoniale, precum si a excedentului sau deficitului patrimonial. 
Pentru institutiile publice, documentele oficiale de prezentare a situatiei patrimoniului aflat in administrarea statului si a unitatilor administrativ-teritoriale si a executiei bugetului de venituri si cheltuieli, sunt situatiile financiare trimestiale si anuale: bilant; contul de rezultat patrimonial; situatia fluxurilor de trezorerie ; situatia modificarilor in structura activelor/capitalurilor; anexe la situatiile financiare (politici contabile si note explicative); contul de executie bugetara.Institutiile publice au obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla cu ajutorul conturilor prevazute in planul de conturi general. 
Planul de conturi general cuprinde urmatoarele clase de conturi: clasa 1Conturi de capitaluri, clasa 2 Conturi de active fixe, clasa 3 Conturi de stocuri si productie in curs de executie, clasa 4 Conturi de terti, clasa 5 Conturi la trezoreria statului si banci comerciale, clasa 6 Conturi de cheltuieli, clasa 7 Conturi de venituri si finantari. Cu ajutorul acestor conturi institutiile publice trebuie sa inregistreze operatiunile economico-financiare pe baza principiilor contabilitatii de drepturi si obligatii (de angajamente), respectiv in momentul crearii, transformarii sau disparitiei/anularii unei valori economice, a unei creante sau unei obligatii. 
In felul acesta, contabilitatea institutiilor publice, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute, asigura inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si pentru utilizatorii externi: Guvernul, Parlamentul, creditorii, clientii, dar si alti utilizatori (organismele financiare internationale).
Notiuni generale privind obiectul si organizarea contabilitatii institutiilor publice 
Institutiile publice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si dupa caz, contabilitatea de gestiune.
Contabilitatea institutiilor publice asigura informatii ordonatorilor de credite cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli, rezultatul executiei bugetare, patrimoniul aflat in administrare, rezultatul patrimonial (economic), costul programelor aprobate prin buget, dar si informatii necesare pentru intocmirea contului general anual de executie a bugetului de stat, a contului anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale.
Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la institutiile publice revine ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii trebuie sa asigure, potrivit legii, conditiile necesare pentru organizarea si conducerea corecta si la zi a contabilitatii, organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv, precum si valorificarea rezultatelor acesteia, respectarea regulilor de intocmire a situatiilor financiare, depunerea la termen a acestora la organele in drept, pastrarea documentelor justificative, a registrelor si situatiilor financiare, organizarea contabilitatii de gestiune adaptate la specificul institutiei publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Operatiunilor Specifice Bugetului de Stat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!