Contabilitatea in Serviciul Controlului de Gestiune

Extras din referat Cum descarc?

Controlul de gestiune a fost creat in marile intreprinderi pentru a verifica daca actiunile intreprinse pe termen scurt se inscriu in sensul orientarilor strategice.
Altfel spus, controlul de gestiune este destinat facilitarii pilotajului intreprinderii de catre manageri in deciziile lor operationale si pe termen scurt, in vederea realizarii obiectivelor strategice ale firmei.
In literatura de specialitate, controlul de gestiune (management control, engl.; controle de gestion, fr.) este definit ca procesul prin care managerii se asigura ca resursele sunt obtinute si utilizate cu eficienta, eficacitate si pertinenta pentru realizarea obiectivelor organizatiei.
Din aceasta definitie rezulta ca un sistem de control de gestiune inglobeaza atat un proces cat si o structura. Procesul consta din ansamblul de actiuni intreprinse iar structura priveste adaptarile organizationale si constructiile de informare care faciliteaza procesul.
In definirea controlului de gestiune, termenul de eficienta este utilizat in sens tehnic si semnifica modul cum sunt utilizate resursele, adica rezultatul obtinut pe unitate de resurse angajate (efect/efort). Astfel, o masina eficienta este cea care produce o cantitate data de utilitati cu un consum minim de resurse sau cea care produce cel mai mare efect posibil cu o cantitate data de resurse. 
Prin resursele intreprinderii trebuie sa intelegem toti factorii antrenati in circuitul economic al intreprinderii: active fixe, stocuri, resurse financiare, informatii, capitalul ecologic cat si resursele umane.
Eficacitatea reprezinta aptitudinea organizatiei de a-si atinge obiectivele fixate. Un centru de responsabilitate este considerat eficient in masura in care isi realizeaza obiectivele cu consumul cel mai redus posibil.
Corelarea obiectivelor intreprinderii cu mijloacele ridica problema pertinentei, adica obiectivele (ca volum si calitate) trebuie sa fie fixate in raport cu mijloacele existente sau mobilizabile intr-un termen scurt. Avand in vedere aceste explicatii suplimentare, s-a ajuns la urmatoarea definitie :
,,Controlul de gestiune cauta sa conceapa si sa elaboreze instrumentele de informare destinate sa permita responsabililor de a actiona, realizand coerenta economica globala intre obiective, mijloace si realizari. El trebuie considerat ca un sistem de informare util in pilotajul intreprinderii, deoarece el controleaza eficienta si eficacitatea actiunilor si mijloacelor pentru atingerea obiectivelor"
(Grenier, citat de Boisselier,1999).
Adaptarea sistemului de contabilitate generala 
Contabilitatea generala constituie prima sursa de informatii a intreprinderii. Cu ajutorul ei se pot urmari modificarile elementelor ce compun patrimoniul si regruparea in contul de rezultate a veniturilor si cheltuielilor pe care unitatea patrimoniala le genereaza in cursul unui exercitiu financiar. Sistemul de informatii al contabilitatii generale are clasic doua functii: 
-sa determine rezultatul global al exploatarii si rezultatul net al perioadei de gestiune pentru a stabili rezultatul fiscal; 
-sa vizualizeze situatia patrimoniala a intreprinderii cu ajutorul bilantului contabil.
Prin aceste aspecte diferite contabilitatea generala formeaza un instrument de analiza deloc neglijabil pentru controlul de gestiune. 
Ca regula generala, in fiecare sistem contabil inregistrarea operatiunilor se face la costul istoric. Dar costul istoric nu mai este un principiu acceptabil in perioade de crestere rapida a preturilor. In aceasta situatie, imobilizarile nu mai corespund cu valoarea lor reala, bilantul isi pierde semnificatia si credibilitatea sa, iar principiul de omogenitate a veniturilor si cheltuielilor nu mai este respectat deoarece amortismentele si consumurile de materiale, fiind calculate pe baza preturilor din perioadele anterioare, sunt subevaluate si aceste diferente de subevaluare provoaca o supradimensionare a rezultatului. 
Utilizarea datelor din contabilitatea generala in calitate de instrument de analiza in sistemul de control de gestiune va cere adesea rectificarea conturilor pentru a tine seama de inflatie. 
Marcel Capet si Claire Total-Jacquot spuneau ca "inflatia este un remarcabil tranchilizant care face sa se vada totul in roz. Daca se tine seama de aparente, marja beneficiului se mareste, rotatia capitalurilor se mareste intrucat cifra de afaceri creste si valoarea bilantiera creste mai putin repede decat inflatia, iar randamentul capitalurilor (care este egal cu marja multiplicata prin rotatia capitalurilor) creste de asemeni. " Dar acest tranchilizant este periculos caci el aduce atingere capacitatii de autofinantare a intreprinderii.
Pe de alta parte, informatiile furnizate de contabilitatea generala sunt exprimate valoric, iar in materie de control este necesara o descompunere a valorii in pret si volum. Masurarea valorii prin descompunerea acesteia in pret si volum se realizeaza cu ajutorul metodei "conturilor de surplus". 
Metoda conturilor de surplus presupune o descompunere in pret si volum a fiecarui post din contul de exploatare sau de rezultate.Aceasta descompunere permite simultan a se masura variatia performantei intreprinderii de la un an la altul si de a analiza cum aceasta crestere ori diminuare de performanta se repartizeaza intre: actionari, salariati, furnizori, clienti, banci si stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea in Serviciul Controlului de Gestiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!