Contabilitatea Capitalurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a socetatii omenesti, din nevoia de a cunoaste volumul de munca vie si materializata cheltuita si rezultatele productiei si schimbului. Ea a izvorat din cerintele activitatii practice si s-a perfectionat continuu ca o consecinta fireasca a dezvoltarii relatiilor economice de productie si de schimb.

Prima definitie data contabilitatii apartine italianului Luca Paciolo, fiind formulata in lucrarea sa Summa de Arittmetica, Geometria, Propotioni et Proportionalita care a aparut in Venetia in anul 1494. El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor, precum si la toate ce apartin acestuia, in ordinea in care au loc. In conceptia sa, partida dubla este definita prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital.

Fiecare miscare sau tranzactie intervenita in masa averi implicid a capitalului este reprezentata ca un raport dintre primire si dare, respective intre debitor, cel care primeste valoarea si creditor, cel care o avanseaza. Contabilitatea este astazi o stiinta economica specializata in gestiunea valorilor separate patrimonial inclusa in familia stiintelor sociale. De aceea, impreuna cu alte stiinte de aceeasi vocatie, sunt tratate ca o grupa distincta de stiintele economice generale.

Obiectul contabilitatii consta in evidenta, calculul; analiza si controlul raporturilor de schimb dintre alocarea si finantarea, destinatia si provenienta, utilizarea si reproductia valorilor econo mice separate patrimonial, cu dezvaluirea situatiei nete si financeare a patrimoniului, precum si a rezultatelor obtinute.

In present actul normativ de baza care reglementeaza modul de organizare si de conducere a evidentei contabile este Legea Contabilitatii nr. 82/1991. acest act normativ contine reglementari unitare cu privire la organizarea sistemului contabil din Romania atat pentrun agentii economici cat si pentru celelalte entitati, inclusive pentru institutiile publice. Pentru agentii economici evolutia sistemului contabil a cunoscut schimbari structurale importante marcate prin: -H. G. nr. 704/1994 odata cu aprobarea Regulamentului de aplicare aLegii Contabilitatii a aparut si planul de conturi aplicabil tuturor agentilor economici; -O. M. F. P. nr. 94/2001 aproba Reglementarile contabile cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile unitatilor economice care indeplinesc criteriile de marime mentionate in actul normativ; -O. M. F. P. nr. 306/2002 aproba reglementarile contabile simplificate, armonizate cu Directivele Europene aplicabile unitatilor economice care se situeaza sub limita stabilita, considerate ca fac parte din intreprinderile mici si mijlocii care au intrat in vigoare la 1. ianuarie. 2003. Se poate afirma ca o data cu aplicarea ultimelor doua acte normative, sistemul contabil romanesc al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Capitalurilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
774 cuvinte
Nr caractere:
4 238 caractere
Marime:
24.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!