Contabilitate De Gestiune Si Calculatia

Extras din referat Cum descarc?

Obiectul contabilitatii de gestiune il constituie determinarea costurilor prestabilite, inregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de productie, executarea de lucrari, prestari servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, analiza acestora cat si determinarea rezultatelor analitice.
In cadrul contabilitatii de gestiune si calculatie a costurilor sunt evidentiate numai cheltuieli care au o anumita legatura (directe sau indirecte) cu activitatea desfasurata.
Contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor mai este denumita si contabilitate analitica, deoarece da posibilitatea determinarii rezultatelor in mod analitic pe fiecare purtator de cost sau sector de activitate.
determinarea costului prestabilit, standard antecalculat pe purtatori de cost si sectoare de activitate determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si cel efectiv, analiza acestora cat si determinarea rezultatelor analitice determinarea costurilor ca baza a formarii preturilor de vanzare Functiile contabilitatii de gestiune.
Functia previzionala, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum si de munca stiintific fundamentate cat si pe baza analizei cheltuielilor inregistrate in ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate in date comparabile.
Functia de inregistrare analitica curenta, presupune colectarea si inregistrarea tuturor cheltuielilor efectuate pe destinatii in mod analitic si in momentul efectuarii acestora.
In acest fel orice cheltuiala efectuata, care priveste productia, va fi inregistrata in momentul efectuarii, pe baza documentelor justificative, care atesta efectuarea operatiunii.
Functia de analiza si control, se realizeaza numai cu conditia indeplinirii primelor doua functii. Presupune determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, recuperarea eventualelor pagube si luarea de masuri pentru a preintampina in viitor asemenea deficiente.
Rolul contabilitatii de gestiune Consta in: determinarea costului unitar si total pe purtator si pe sector, utilizand procedee si metode de calculatie specifice activitatii desfasurate rolul rezida in posibilitatea compararii in dinamica a costurilor unui anumit produs, intrucat structura de cost se mentine este instrumentul important in planificarea si prognoza activitatii, in intocmirea bugetului cheltuielilor de productie, ca parte componenta a bugetului de venituri si cheltuieli al unitatii cunoasterea costurilor da posibilitatea luarii de masuri in modificarea proceselor tehnologice, in scopul reducerii cheltuielilor de productie cunoscand structura antecalculata (standard) a costurilor pe purtator si pe sectoare pot fi inlaturate in urmarirea curenta a cheltuielilor, acele feluri de cheltuieli, care nu au legatura cu productia Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate De Gestiune Si Calculatia
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!