Consumatorul si Cererea

Extras din referat Cum descarc?

1. CONSUMATORUL
1.1. Comportamentul consumatorului
In literatura de specialitate se prezinta diverse definitii privind comportamentul consumatorului. Dintre acestea mai insemnate sunt:
a) In sens restrans, comportamentul consumatorului prezinta conduita oamenilor in cazul cumpararii de bunuri materiale si servicii.
b) In sens larg, comportamentul consumatorului include intreaga paleta de conduita de manifestari ale utilizatorului final de bunuri materiale si nemateriale.
c) Comportamentul consumatorului reprezinta totalitatea actelor decizionale realizate la nivel individual sau de grup, legate direct de obtinerea si utilizarea de bunuri si servicii, in vederea satisfacerii nevoilor actuale si viitoare, incluzand procesele decizionale care preced si determina aceste acte.
d) Comportamentul consumatorului este rezultatul unor intrari, receptionate, evaluate si prelucrate de fiinta umana.
Indiferent cum se pune problema abordarii si/sau definirii comportamentului consumatorului, acesta are cateva trasaturi neechivoce:
-este un sistem complex de manifestari, atitudini, motivatii, decizii;
-este consecinta a particularitatilor omului, dobandite de la natura si din educatie, care se reflecta in preferinte, credinte, valori si atitudini, pozitie ocupata in societate, anturaj etc;
-determina interactiuni intre perceptie, impresie, conduita si lucrurile care le influenteaza;
-presupune actiuni secventiale (succesive) si/sau simultane pentru selectarea unei alternative;
-se largeste datorita dezvoltarii si diversificarii serviciilor etc.;
1.2. Factori care influenteaza consumatorul
Se impun atentiei doua mari categorii de factori (variabile) care influenteaza comportamentul consumatorului: interni (endogeni) si externi (exogeni).
Variabilele endogene sunt cele de natura psihologica care cuprind caracteristicile personale ale unei persoane, personalitatea sa, receptia fata de bunurile economice menite sa-i satisfaca sistemul de nevoi si alte procese ce au loc la nivel mintal.
Variabilele exogene sunt cele specifice mediului in care traieste si activeaza consumatorul. Ele se impart in doua grupe: direct observabile (factorii demografici si factorii economici) si cele ce nu sunt direct observabile (factorii sociali si culturali). 
Factorii demografici se iau in considerare atat la nivelul individului, cum sunt: varsta, sexul, starea civila, instruirea etc., cat si la nivelul familiei (gospodariei), ca de pilda: domiciliul, marimea familiei, ocupatia capului de familie. In categoria factorilor economici intra: veniturile si cheltuielile unei personae sau ale unei gospodarii, preturile marfurilor si tarifele serviciilor consummate, consumul de produse si servicii, gradul de inzestrare cu produse de folosinta indelungata, puterea de cumpararea populatiei, indicii preturilor, rata inflatiei etc.
Comportamentul consumatorului este reactia individului la diferite variabile endogene si exogene.
1.3. Axiomele deciziei de consum
In ultima vreme, multi cercetatori in diverse lucrari de specialitate, vorbesc de axiomatizarea deciziei de consum.
Se afirma ca orice consumator ia decizii pe baza urmatoarelor axiome:
1.-Comparabilitatea. 
2.-Tranzitivitatea optiunii (A>B>C;A>C).
3.-Obtinerea celei mai mari cantitati.
4.-Combinatii echilibrate in consumul bunurilor economice.
Analizand aceste axiome se ajunge la concluzii portivit carora, alegere unui bun economic se face de catre consummator numai dupa efectuarea unei comparatii cu un alt bun, evident in existenta bazei de comparare. Apoi, daca produsul B este preferat lui A, iar C este preferat lui B, atunci consumatorul prefera pe C in locul lui A. In orice situatie, consumatorul in mod firesc cauta sa obtina cea mai mare cantitate dintr-un bun economic la un efort personal dat. Iar atunci cand trebuia sa aleaga mai multe bunuri economice, consumatorul face selectarea acestora astfel incat sa obtina cea mai echilibrata combinatie in raport cu preferintele si nevoile sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumatorul si Cererea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!