Consultanta Agricola

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.I Introducere in consultanta agricola : principii si concepte 3
I.1 Conceptul de consultanta agricola 3
I.2 Continutul consultantei agricole 5
I.3 Principiile consultantei agricole 7
Cap.II Consultanta individuala 9
II.1 Definitie 9
II.2 Consultanta individuala pe camp 10
II.3 Consultanta individuala in birou sau in locuinta consultantului 10
II.4 Avantajele consultantei individuale 11
II.5 Dezavantajele consultantei individuale 12
Cap.III Consultanta in grup 13
III.1 Notiuni introductive 13
III.2 Avantajele consultantei in grup 14
III.3 Discutiile in grup 15
III.4 Demonstratii 16
III.5 Ziua campului 18
III.6 Consultanta in centre de instruire 19
Cap.IV Consultanta in masa 20
IV.2 Campanii de consultanta 21
IV.3 Expozitia agricola 23
IV.4 Mass-media sau comunicarea interpersonala 25
V. Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru fermieri 26
V.1 Cadrul legal 26
V.2 Sistemul public si privat al serviciilor de consiliere si consultanta 27
V.2.1 Obiectivele masurii 29
V.2.2 Domeniul de actiune al masurii 30
V.2.3 Actiunile sprijinite in cadrul masurii 30
Cap.VI RAPORT PRIVIND DESFASURAREA ACTIVITATILOR AGENTIEI NATIONALE DE CONSULTANTA AGRICOLA IN TRIMESTRUL I 2007 35
VI.1 DIRECTIA FORMARE PROFESIONALA SI ASOCIATII DE PRODUCATORI 35
VI.2 DIRECTIA DE INFORMARE - EXTENSIE 37
VI.3 DIRECTIA ASISTENTA TEHNICA SI DEZVOLTAREA FERMEI 40
Elaborarea programului anual pe activitati de consultanta agricola 42
Programul anual pe activitatile OJCA 42
Planul metodic de desfasurare a activitatii 44


Extras din referat Cum descarc?

Cap.I Introducere in consultanta agricola : principii si concepte
I.1 Conceptul de consultanta agricola
Ca si alte concepte care au aparut mai tarziu in terminologia economica romaneasca, notiunea de consultanta, ca definitie, nu s-a cristalizat in tr-un concept care sa in truneasca unanimitatea.
Termenul provine din latinescul ,,consultare", de la care a derivat, in franceza, ,,consulter" care inseamna a intreba, a cere parere sau un sfat, dar si a lua avizul unei persoane autorizate sau a se sfatui cu cineva.
Un prim mod de abordare considera consultanta ca o metoda de a oferi sfaturi si ajutoare concrete. Se apreciaza procesul de consultanta ca ,,o forma de a acorda ajutor, cu privire la continutul, desfasurarea si structura unei activitati sau a unei serii de activitati, actiune in cadrul careia consultantul nu raspunde de executarea acelei activitati, ci ii ajuta pe cei interesati".
Un al doilea mod de abordare presupune consultanta ca "un serviciu profesional specializat realizat de catre persoane special instruite si calificate intr-un anumit domeniu care ajuta, la solicitare, persoane sau organizatii, intr-un mod obiectiv si independent sa-si identifice si sa-si analizeze problemele cu care se confrunta, recomandand solutii si ajutand, cand li se cere, implementarea acestora".
Consultanta in agricultura reprezinta, in primul rand o profesie. Ea s-a ivit din necesitatea de a asigura asistenta de specialitate (tehnica, tehnologica, economica, manageriala, juridica sau cu caracter social) sferei agriculturii, in vederea eficientizarii activitatii acesteia. 
In al doilea rand, consultanta in agricultura constituie si o metoda de lucru, care poate fi folosita de orice intreprinzator agricol care doreste sa-si rezolve problemele cu care se confrunta si care apeleaza la ,,tehnologia" folosita de consultant. Aceasta activitate o desfasoara si anumite persoane (profesorii universitari, cercetatorii stiintifici, diferiti manageri), care detin competenta profesionala intr-un anumit domeniu, dar care ofera consultanta in mod ocazional.
Ceea ce consideram ca este peren si cu care suntem de acord si cu alti autori, consta in faptul ca in conceptul de consultanta trebuie sa se gaseasca urmatoarele elemente:
a. consultantul trebuie sa fie un altruist, impartasind din cunostintele sale beneficiarului;
b. beneficiarul trebuie sa colaboreze cu consultantul cat mai mult cu putinta, pentru ca misiunea acestuia sa se incheie cu succes;
c. pentru ambii parteneri orice misiune de consultanta reprezinta o experienta reciproca de invatare si de perfectionare a maiestriei profesionale.
De asemenea, in sens mai larg, in conceptul de consultanta trebuie sa se regaseasca si continutul intrinsec al actiunilor ce se intreprind in cadrul acestui proces, actiuni care se structureaza in mai multe tipuri:
1. Actiuni cu caracter corectiv prin care se urmareste ameliorarea unei situatii ce se inrautateste sau este pe cale a se inrautati. De exemplu: starea de sanatate a unei culturi sau a unui animal, situatia economica de ansamblu a exploatatiei agricole, scaderea productiilor medii etc.
2. Actiuni cu caracter informativ prin care beneficiarul obtine informatii intr-un domeniu care-i este mai putin familiar (caracteristicile unor soiuri, rase sau hibrizi, performantele unor tipuri noi de masini sau de substante chimice, elementele tehnologice ale unei activitati noi, modalitatile de obtinere a unor credite etc.).
3. Actiuni cu caracter progresiv, care vizeaza cresterea performantelor fata de un nivel de referinta. Ele se refera, de exemplu, la asigurarea de asistenta pentru ameliorarea unor soluri, extinderea activitatii prin cresterea dimensiunii exploatatiei, cresterea cifrei de afaceri, diversificarea pietelor etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consultanta Agricola.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!