Constructii si Unificare Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Principalele proiecte privind ideea europeana in prima jumatate a secolului XX, miscarea Pan-Europeana, ideile lui Edouard Herriot, Gaston Riou, Charles Gide, Louis Loucheur, contele Sforza, Betrand de Jouvenel, Aristide Briand
Unitatea europeana este un concept obsesiv utilizat in prezent in mass-media, mediul universitar, politic romanesc si european in general. Ideea de unitate europeana nu este insa ceva nou, o creatie a noii gandiri europene, ci are radacini adanci la nivelul istoriei continentului. La inceputuri ea a fost abordata din perspectiva gasirii unei solutii pentru evitarea conflictelor dintre statele batranului continent si prin consecinta pentru o viata mai buna a populatiei. De altfel, securitatea si bunastarea sociala s-au pastrat de-a lungul timpului pana in ziua de azi ca principalele forte motrice ale integrarii europene. Platon a fost primul ganditor care a sustinut ideea pacii prin organizarea de confederatii. In acea vreme, confederatia cetatilor grecesti dispunea de institutii religioase si politice comune, forumul de solutionare a diferendelor dintre cetati constituindu-l Consiliul amfictionilor. In epoca romana, datorita prevalentei pornirilor razboinice, de cucerire, a fost parasita ideea de arbitraj, romanii neconcepand ideea solutionarii in alt mod decat prin razboi a diferendelor dintre ei si popoarele considerate ,,barbare". ,,Pax romana" -- aspiratia Romei -- avea in vedere unificarea intregii Europe, dar sub dominatia romana. Aparitia unor fisuri din ce in ce mai accentuate duce la inlocuirea acestei unificari la nivel politic cu cea la nivel spiritual - unitatea lumii crestine - bazata pe ideea universalismului crestin. Numerosi apologeti ai crestinismului au subliniat unitatea crestina divina si pamanteana. Totusi, marea schisma din 1054 va determina si ruperea acestei unitati, va accentua rivalitatile politice, Biserica crestina neputand, cu unele exceptii, sa devina o adevarata putere temporara, desi prin forta sa spirituala isi revendica aspiratii teocratice. Realizata pentru o scurta perioada sub Imperiul carolingian, unitatea politica a unei mari parti a Europei se va destrama odata cu Pacea de la Verdun din 843 - care a avut ca rezultat impartirea Imperiului Franc astfel: partea orientala lui Ludovic, partea centrala lui Lothar iar partea de vest lui Francisc cel Plesuv.
In plan teoretic, apar numeroase proiecte de organizare a pacii. Pierre Dubois a scris De recuperatione Terrae Sanctae in care cerea o reforma a Bisericii, un invatamant laic si propunea organizarea unei federatii europene cu un organism central, un conciliu format din oameni intelepti, priceputi, credinciosi si bogati pentru a fi feriti de corupere. In 1464, George Podebrady, regele Boemiei, inspirat de diplomatul Antonio Marini, elaboreaza un proiect de uniune a statelor europene, in scopul stavilirii pericolului otoman si il propune contemporanului sau Ludovic al XI-lea. In 1589, Albericus Gentilis propune si el un proiect de organizare a statelor pe baze juridice, iar in 1652 Hugo Grotius preconizeaza o asociatie internationala a principiilor crestini. Marele poet italian Dante Aligherii, in ,,De monarhia", lucrare din anul 1303, preconiza o solutie de tip federalist a Europei, o pace universala prin subordonarea monarhilor europeni unui conducator suprem, unei unice si legitime autoritati.
Sully, fostul ministru al lui Henric al IV-lea, ii atribuie monarhului pe care l-a slujit idei care ii apartin sub titlu ,,Marele Proiect al lui Henric al IV-lea", el isi dezvolta conceptia sa despre o Europa remodelata in cincisprezece state, sub umbrela unui consiliu comun, ,,Consiliul foarte crestin". Emeric Cruce, contemporan cu Ludovic al XIII-lea, publica, in 1623, ,,Nouveau Cynee", lucrare in care preconizeaza organizarea pacii internationale prin arbitraj, o adunare permanenta ar avea in acest scop sediul la Venetia si ar permite deopotriva mentinerea pacii si dezvoltarea schimburilor economice. William Penn, legislatorul viitoarei Pennsylvanii propune in al sau ,,Eseu pentru pacea actuala si viitoare a Europei" (1963) o schema cu o infatisare in chip particular moderna, reprezentantii europeni ar fi reuniti intr-o Dieta; deciziile ar fi luate cu o majoritate de trei patrimi - incontestabila atingere a suveranitatilor - si, mai ales, ele ar putea fi efectiv sanctionate, Dieta fiind dotata cu o forta armata. La inceputul secolului al XVIII-lea, Abatele de Saint-Pierre isi leaga numele de faimosul ,,Proiectul pentru a face pacea permanenta in Europa" (1713), in care schiteaza imaginea unui Senat european care ar avea competente legislative si judiciare. In al sau ,,Plan al unei paci universale si eterne", redactat in 1789, dar publicat abia in 1839, Jeremy Bentham introduce o idee noua, care va fi confirmata adesea in epoca contemporana, cea a presiunii opiniei publice internationale. Bentham sugereaza, de fapt, crearea unei Diete care s-ar limita sa ofere ,,avize" si sa emita ,,opinii" in probleme de interes comun presupunandu-se ca opinia publica internationala ar fi suficienta pentru a inscrie aceste ,,avize" in realitate. Voltaire concepea unitatea continentului ca fiind realizabila de catre Frederic al II-lea, regele Prusiei.J. J. Rousseau vedea o ,,republica europeana" numai daca monarhii isi vor abandona natura lor ,,lacoma si belicoasa" iar popoarele se vor emancipa si ca urmare vor deveni mai intelepte. Unul din pionerii dreptului international, Emmerich Vattel scria ca Europa constituie un sistem politic, un corp format printr-o multitudine de relatii si interese si ca toate acestea fac din statele continentului ,,un fel de republica ale carei membre, cu toate ca sunt independente, sunt unite" prin intermediul interesului comun ,,pentru a mentine ordinea si libertatea". In secolul al XIX-lea, o veritabila exaltare a ideii europene este anuntata de Doamna de Staael atunci cand scrie: ,,De acum, e necesar sa avem spiritul european".
Contele de Saint-Simon a expus in ,,Despre reorganizarea societatii europene sau despre necesitatea si mijloacele de a reuni popoarele Europei intr-un singur corp politic, pastrand fiecaruia independenta sa nationala" utilitatea pe care ar avea-o instituirea unui ,,parlament european". Perioada de convulsii care a urmat Revolutiei franceze a dus la aparitia mai multor proiecte de integrare europeana, unele ramase la stadiu ideatic, altele ajungand la niste realizari efemere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constructii si Unificare Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!