Constituirea și funcționarea instituțiilor de credit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cadrul procesului complex de formare si redistribuire a capitalurilor in economie, tranzactiile efectuate de intermediarii financiari, institutii ce mijlocesc legaturile dintre entitatile economice cu excedente de trezorerie si cele cu deficite de trezorerie, au dobandit doua functii economice interdependente:

a) crearea monedei (mijloacelor de plata) si

b) redistribuirea monedei de la o entitate economica la alta.

Intre tranzactiile financiare prin care se creeaza si se desfiinteaza moneda si tranzactiile financiare prin care moneda existenta este redistribuita de la o entitate economica la alta exista o stransa impletire, ajungandu-se la integrarea proceselor, denumite in mod traditional monetare, cu procesele, denumite in mod traditional financiare. Intermediarii financiari care au ca functie principala crearea si desfiintarea monedei, denumiti intermediari monetari, sunt mult mai bine cunoscuti sub denumirea de institutii de credit, iar in cadrul acestora cele mai cunoscute sunt bancile. Ansamblul institutiilor monetare dintr-o tara, cu o organizare si functionare specifica, relatiile dintre acestea, precum si pietele reglementate pe care opereaza (piata monetara si piata valutara) formeaza sistemul bancar national. In economia de piata sistemul bancar are o structura piramidala: in varful piramidei se afla banca centrala, denumita si banca de emisiune, iar la baza piramidei o multitudine de banci obisnuite, denumite banci comerciale (de depozit), precum si institutii de credit cu statut legal special, cunoscute sub denumirea de banci si institutii de credit specializate.

Prin acordarea de credite, cumpararea de devize, titluri de valoare, metale pretioase si alte active nemonetare, banca centrala, bancile comerciale si celelalte banci si institutii de credit pun in circulatie mijloace de plata, adica creeaza moneda sub forma de numerar si moneda de cont, distribuind astfel putere de cumparare:

- banca centrala creeaza moneda primara prin emisiunea de bancnote si monede, prin operatiuni de refinantare a celorlalte banci si institutii de credit, prin cumpararea de titluri de valoare de pe piata monetara interbancara, prin cumpararea de devize de pe piata valutara sau de la Ministerul Finantelor Publice, precum si prin cumpararea de alte active nemonetare;

- celelalte banci si institutii de credit, care sunt excluse de la privilegiul emisiunii de bancnote si monede, creeaza doar moneda de cont, prin monetizarea unor active nemonetare, in cadrul tranzactiilor efectuate cu agentii economici nebancari (societati comerciale si alte entitati economice, inclusiv institutiile financiare nebancare), cu asociatii, fundatii si alte entitati cu conturi bancare, precum si cu persoanele fizice, prin conturile personale ale acestora.

In calitatea lor de detinatoare ale conturilor entitatilor nebancare, bancile si celelalte institutii de credit, prin activitatea lor de intermediere depozite-credite, au posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insele, care sporesc masa mijloacelor de plata din economie ca rezultat al procesului de multiplicare monetara.

In functie de competentele stabilite prin legi speciale, dar si de propriile strategii si orientari, bancile si celelalte institutii de credit pot fi grupate in cateva mari familii:

- banci comerciale sau de depozit;

- banci universale;

- banci de credit ipotecar;

- banci de comert exterior;

- case de economii;

- organizatii cooperatiste de credit;

- institutii emitente de moneda electronica;

- alte institutii de credit specializate.

1. Bancile comerciale (de depozit) au ca functie principala transformarea resurselor atrase pe termen scurt de la populatie si de la persoanele juridice, sub forma de depozite bancare si alte fonduri rambursabile, in credite acordate, de regula, pe termen scurt si mediu. Procedand astfel, bancile comerciale asigura finantarea monetara a economiei, iar in limita fondurilor proprii si a resurselor imprumutate pe termen mediu si lung ofera totodata si finantare nemonetara. Acest tip de banci este foarte raspandit in tari precum S.U.A., Japonia, Marea Britanie, Franta.

In Romania, Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara a consacrat bancile comerciale ca principali intermediari monetari in sistemul bancar romanesc. Prin modificarile si completarile aduse in reglementarea activitatii bancare de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, in ceea ce priveste dreptul de tranzactionare pe contul clientilor a valorilor mobiliare si altor instrumente financiare transferabile, precum si de prestare a altor servicii de intermediere pe piata de capital, s-a deschis calea, cel putin pentru bancile comerciale mari, sa se transforme treptat in banci universale.

2. Bancile universale isi au originea in Germania, Elvetia si Austria. Spre deosebire de bancile comerciale, activitatea bancilor universale nu se limiteaza la intermedierea depozite-credite, ci include si operatiuni de interventie directa pe pietele de capital, atat in cadrul emisiunilor propriu-zise pe piata primara, cat si prin tranzactiile efectuate pe scara larga pe piata secundara. Aceasta dubla implicare in activitatea de intermediere financiara explica participarea lor activa pe pietele de capital nationale si internationale.

3. Bancile de credit ipotecar au ca principal obiect de activitate desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de acordare de credite ipotecare pentru investitii imobiliare si atragerea de fonduri rambursabile de la public prin emisiunea de obligatiuni ipotecare.

La noi in tara, prevedrile Legii nr. 33/2006 privind bancile de credit ipotecar, inglobata ulterior in Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, permit acestor institutii de credit specializate sa desfasoare si alte activitati specifice de banca, cu exceptia activitatii de atragere de depozite. Pe langa bancile de credit ipotecar, isi desfasoara activitatea si societatile de credit ipotecar - institutii financiare nebancare specializate in activitati de creditare de tip

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constituirea si funcitonarea institutiilor de credit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 269 cuvinte
Nr caractere:
32 688 caractere
Marime:
31.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
institutii, Economie, capital
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!