Conspect Etica - Reconsidering approaches to moral reasoning

Extras din referat Cum descarc?

In acest capitol este abordat subiectul rationamentului moral, astfel incat multi oameni de afaceri pesupun ca intregul comportament al indivilor este bazat pe decizii morale. Prin urmare, eforturile lor, in general sunt indreptate spre a ajuta oamenii sa ia decizii bune, din punctul de vedere al moralitatii. Cu atat mai mult, aprofundarea acestui subiect introduce in mod obisnuit individul in paradigme filozofice, in care principiile rationale si procedurile obiective formeaza baza moralitatii. 
Acest lucru contribuie in mod semnificativ la disocierea eticii de practica de afaceri. Distinctia dintre teorie si practica, care este importanta in intelegerea moralitatii care, la randul ei, are o istorie indelungata. Majoritatea abordarilor etice care au fost dezvoltate pornesc, intr-un fel sau altul, de la doua puncte de plecare, care ar putea fi descrise ca fiind fie non-consecvente, fie consecvente in orientare. O forma de rationament consecvent, de exemplu, este utilitarismul. Deontologia, pe de alta parte, este probabil cea mai importanta abordare non-consecventa. Immanuel Kant este considerat parintele deontologiei, avand in vedere faptul ca a aprofundat intelegerea dreptatii ca o corectitudine si a adus, de asemenea, contributii semnificative la promovarea unui echilibru intre abordarile non-consecvente si cele consecvente ale eticii. Desigur, ambele practici avanseaza de la ipoteza generala implicita ca lumea este guvernata de un sistem ordonat de reguli si principii. Rolurile proeminente pe care teoriile moraliste consecvente si non-consecvente au ajuns sa joace in etica afacerilor au implicatii serioase asupra disciplinei in sine. Cu atat mai mult, etica ar trebui sa incurajeze oamenii sa recunoasca natura precara a tuturor deciziilor etice si astfel, moralitatea este fundamentala intr-un domeniu de deliberare rationala obiectiva, care este pastrat liber de perceptiile si experientele care informeaza relatiile si incidentele de afaceri specifice. Asadar, aici se face separarea eticii de practica de afaceri. Dupa cum se poate observa, multe dintre abordarile etice care sunt utilizate in mod obisnuit de catre oamenii de afaceri contribuie intr-un fel la aceasta problema.
Exista, de asemenea, tendinte problematice care sunt comune tuturor abordarilor teoretice care de obicei informeaza opiniile oamenilor de afaceri si constituie etica organizationala. Primul este legat de faptul ca multe dintre aceste teoriile morale privilegiaza substanta si continutul asupra procesului si procedurii in rationamentul moral si astfel pun atat de mult accent pe procedura in sine, incat nu se acorda prea multa atentie sensului bunului pe care acesta procedura il integreaza. O a doua problema este tendinta de a universaliza si, prin urmare, de a generaliza sau de a individualiza si de a personaliza pana la punctul de fragmentare. O a treia problema, strans legata de a doua, se refera la relatia dintre indivizi si grupuri, precum si la modul in care se afirma ca toate credintele morale si prioritatile sunt constituite in cadrul organizatiilor. 
Moralitatea este descrisa ca aplicarea rationala a principiilor obiective la problemele practice. Acestea au adesea caracterul unor scheme majore care ofera un cadru sigur pentru certitudinea morala. In acest sens, ele functioneaza ca mari naratiuni, in care realitatea este supusa unui set cuprinzator de categorii de fond. De exemplu, Hartman recunoaste cu usurinta influenta pe care asteptarile, perceptiile si convingerile intr-un sistem organizational le pot avea asupra rationamentului moral al indivizilor, dar nu apreciaza pe deplin problema prin modul in care pune problema exercitarii deliberate a dreptului lor. De asemenea, nici nu poate explica pe deplin modul in care influenteaza loialitatea si dezvoltarea virtutii personale. Problema dezvoltarii unei perspective integrate asupra aspectelor procedurale si de fond ale rationamentului moral ramane in continuare fara o rezolvare clara si detaliata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conspect Etica - Reconsidering approaches to moral reasoning.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!