Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor

Extras din referat Cum descarc?

Diversificarea si cresterea activitatii economice si, implicit, a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unor piete active de asigurari si reasigurari.
Piata internationala a asigurarilor se caracterizeaza printr-un grad ridicat de eterogenitate determinat de existenta unei mari diversitati a evenimentelor cauzatoare de pagube si a activitatilor pe care le pot afecta. Din acest motiv nu se poate vorbi de o singura piata a asigurarilor la nivel international, ci de piete ale asigurarilor, fiecare dintre ele fiind individualizata prin preponderenta anumitor categorii de asigurari, existenta anumitor societati de asigurari si reasigurari, norme si reglementari specifice.
Tranzactiile internationale cu asigurari sunt puternic influentate de reglementarile nationale ale fiecarei tari. Eliminarea restrictiilor din acest domeniu ar putea conduce la o crestere certa a tranzactiilor internationale cu asigurari, dar acest lucru este greu de realizat datorita obisnuintei asiguratilor de a apela la asiguratorii locali sau reglementarilor restrictive din unele tari referitoare la asiguratorii straini.
Comertul international cu asigurari este redus in comparatie cu cheltuielile mondiale, cu primele de asigurare si cu tranzactiile internationale in orice alt domeniu. Cota ce revine asiguratorilor straini difera de la o tara la alta, dar a crescut in ultimii ani, mai ales datorita liberalizarii comertului in diferite regiuni ale lumii, precum si fuzionarilor si achizitiilor in domeniu care au marcat puternic configuratia acestui sector. Cu toate acestea eliminarea tuturor restrictiilor ar putea duce la o crestere globala substantiala, desi, inca mai exista unele obstacole. De exemplu, in unele tari, consumatorii prefera in general sa incheie asigurari cu asiguratorii locali, desi uneori reputatia buna a unui asigurator strain poate sa contracareze un astfel de obstacol. La acestea se adauga si reglementarile din unele tari, oarecum restrictive, daca nu chiar discriminatorii in privinta operatiilor asiguratorilor straini in aceste tari. Cu toate acestea, in ultimii 20 de ani, la nivel international s-a realizat o crestere importanta a activitatii de asigurare si reasigurare, desi inca mai exista unele obstacole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Constantinescu, Dan: Tratat de asigurari. vol I. Editura Economica, Bucuresti, 2004;
Constantinescu, Dan. Dobrin, Marinica: Introducere in asigurari. Editura Tehnica, Bucuresti, 1998;
Negru, Titel: Asigurari- Ghid practic. Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2006;
Negru, Titel: Economia asigurarilor. Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2010;
Tanasescu, Paul. Lazarescu, Sorin. Dragota, Mihaela. Serbanescu, Cosmin: Asigurari moderne de bunuri si persoane. Editura ASE, Bucuresti, 2003;
Tanasescu, Paul. Serbanescu, Cosmin: Asigurari comerciale moderne. Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2002;
Vacarel, Iulian. Bercea, Florian: Asigurari si reasigurari. Editura Expert, Bucuresti, 2007.
Craciun, Marian: 10 tendinte pe piata de asigurari din Romania in 2012. 2012. Disponibil la http://www.forbes.ro/10-tendinte-pe-piata-de-asigurari-din-romania-in-2012_0_2856.html
Vasilache, Adrian: Piata asigurarilor in 2010: Volumul de prime brute subscrise a scazut cu 5,7% la 8,3 miliarde  lei, indemnizatiile platite de asiguratori au scazut cu 7,18%. 2011. Disponibil la 
http://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-8333608-piata-asigurarilor-2010-volumul-prime-brute-subscrise-scazut-5-7-8-3-miliarde-lei-indemnizatiile-platite-asiguratori-scazut-7-18.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!