Conflictul Euro - Dolar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Banii sunt una dintre cele mai sofisticate si ingenioase inventii ale societatii umane.

Ei sunt simbolul avutiei, al puterii economice. Insa banii nu trebuie fetisizati pentru ca nevoile umane nu se satisfac in mod direct cu banii, ci cu bunurile si serviciile procurate cu ajutorul lor. Aristotel afirma ca "a fi bogat in bani si sarac in hrana este o aberatie".

Banii, moneda sau activele monetare constituie, la ora actuala, ,,tinta" mobila a intregii omeniri.

Evolutia tuturor economiilor contemporane, ca de altfel si sensul de miscare al umanitatii nu par sa-l contrazica absolut de loc pe ,,legendarul" de acum Karl Marx si afirmatia sa: ,,Banii apar ca fiind autoputernici" - motiv pentru care se confunda si in prezent avutia cu banii.

Patapievici atrage atentia asupra acestui lucru "Puterea de cumparare, capacitatea de-a fi schimbati pentru marfuri si servicii de catre posesorii lor depinde nu de un act volitiv, ci este o rezultanta a raportului intre cererea solvabila si fondul de marfa si servicii disponibil pentru satisfacerea acesteia".

Fie dolar american, fie euro, se impune o stabilitate a monedei, cu atat mai mult cu cat cele doua mentionate par sa troneze intreaga lume financiara si monetara.

O moneda stabila, puternica confirma si totodata sustine o economie dezvoltata, eficienta, functionala.

Cresterea economica este implicita. Moneda puternica furnizeaza cetatenilor o siguranta mai mare, o incredere in moneda respectiva de unde si impulsionarea unor noi investitii, asa cum o dovedeste poate, de-a lungul timpului dolarul american. Si, poate, este asa cum se spune ,,Fiecare popor are moneda pe care o merita", pentru ca atata vreme cat locuitorii unui spatiu

economic nu inteleg ca este nevoie de timp, rabdare, eforturi, sacrificii, pierderi chiar experienta pentru a cladi o economie competitiva, si in final obtinerea profitului - bani - si ca urmare o putere mare de cumparare, atata timp vor avea o moneda instabila.

Fie SUA, fie UE, n-au avut dintotdeauna moneda stabila si putere mare; ea s-a format pe parcurs, cu suisuri si coborasuri, inflatie, somaj si costuri sociale dupa cum o dovedeste dolarul american in timp.

Prin cursul valutar, statele cauta sa actioneze asupra economiei interne si balantei platilor si apare, adeseori ca arma redutabila in lupta politica dintre state.. In principiu un curs valutar reflecta relatiile dintre preturile interne - europene si externe - americane; este mijlocul ce stabileste raportul dintre toate marimile economiei europene - in interiorul spatiului euro - fata de economia americana. Prin curs valutar se compara venitul national, preturile interne, salariile, costurile, productivitate.

Se tot aud voci care cer introducerea unui ,,coridor valutar" in interiorul caruia sa fluctueze euro fata de dolar.

Oricare ar fi situatia la ora actuala, se impune o stabilitate a euro si a dolarului, ca o obligatie internationala.

Dolarul

Istoria dolarului american incepe cu mai bine de 300 de ani in urma, de pe vremea cand Statele Unite ale Americii nu erau decat un grup de colonii.

La 5 februarie 1690, Colonia Massachusetts a introdus unitati de valoare pentru a putea finanta expeditiile militare.

Dupa aceea, la scurta vreme si alte colonii au adoptat aceasta forma de plata. Exista o versiune a originii denumirii de argou a dolarului (buck), care ar fi provenit din cuvantul buckskin (piele de cerb). Aceste piei, la fel ca wampul (colier de scoici) si tutunul, erau folosite pe post de moneda de schimb pe teritoriul coloniilor engleze din America.

- Cuvantul dolar si semnul arhicunoscut in intreaga lume sunt, deci, mult mai vechi decat natiunea si valuta americana.

Bancnota americana, in forma ei concreta, a vazut lumina zilei pentru prima data in urma cu peste 200 de ani, in timp ce cuvantul dolar este mai vechi de o jumatate de secol.

- La inceputul secolului al XVI-lea, in Valea Sfantului Joachim in partea de nord-vest a Boemiei, a inceput sa functioneze o mina de argint. Ulterior, in zona apare orasul Sant-Joachimstal care incepe sa bata o moneda de argint, destinata nevoilor Imperiului Roman de Natiune Germana. Moneda avea imprimat chipul Sf. Joachim si, initial, era denumita joachimstaler, ulterior s-a statornicit termenul de taler (de altfel, talerul a fost inlocuit de marca germana abia in 1873, dupa unificarea Germaniei).

- Talerul a avut o larga circulatie in Europa. In Suedia, prima emisiune de moneda denumita "daler" dateaza din 1534, iar in Danemarca din 1544. In Romania, numele de taler a dat nastere denumirii valutei nationale - leu.

- In Anglia, talerul a fost numit la inceput daller, apoi dallar si, pana la urma dollar, ultima varianta fiind folosita si de Shakespeare in Macbeth (Act I, Scena 2).

- In epoca marilor descoperiri geografice, cand marina spaniola domina marile si oceanele, monedele spaniole erau printre cele mai puternice valute ale lumii. Ca dovada, Banca Angliei pastra cantitati enorme de monede spaniole. Regele George al III-lea al Angliei a ordonat utilizarea monedelor spaniole -

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul Euro - Dolar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 078 cuvinte
Nr caractere:
26 381 caractere
Marime:
32.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
bani, Economie, valuta
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Moroianu Nicolae
Sus!