Conducerea strategică

Extras din referat:

Kreitner R. abordeaza conducerea strategica ca fiind procesul de asigurare la un nivel competitiv a aderarii organizatiei la mediul aflat in continua schimbare.

J. Pierce si R. Robinson arata ca conducerea strategica reprezinta setul de decizii si actiuni concretizat in formularea si implementarea de planuri proiectate pentru a realiza obiectivele firmei.

Corneliu Russu defineste conducerea strategica drept procesul prin care conducerea de varf a organizatiei determina evolutia pe termen lung si performantele acesteia, asigurand formularea riguroasa, aplicarea corespunzatoare si evaluarea continua a strategiei stabilite. In opinia aceluiasi autor, conducerea strategica are urmatoarele componente: scop, misiune, obiective, strategii si politici.

Literatura de specialitate evidentiaza 3 abordari specifice de stabilire si realizare a conducerii strategice:

abordarea antreprenoriala;

abordarea adaptiva;

abordarea planificata.

Abordarea antreprenoriala - este adecvata firmelor mici si/sau tinere. Ea urmareste expansiunea economica prin valorificarea prompta a oricaror noi posibilitati ale pietei, chiar in conditii de incertitudine si risc. In aceste firme autoritatea si responsabilitatea sunt concentrate in miinile intreprinzatorului. Acesta este persoana care gestioneaza capitalul (propriu sau aflat in proprietatea altor persoane) si care exercita si functia de sef de intreprindere (manager).

Abordarea adaptiva - este practicata de catre intreprinderile comerciale mari si foarte mari cu evolutia viitoare insuficient definita, cu scopul insuficient clarificat, fara o anticipare a cerintelor pietei. Autoritatea si responsabilitatea sunt dispersate intre membrii conducerii participative.

Abordarea planificata - este recomandabila pentru firmele comerciale de dimensiuni mijlocii. Ea pune accentul pe evaluarea, cunoasterea si directionarea evolutiei viitoare si pe planificarea stiintifica a activitatii. Autoritatea si responsabilitatea apartine managerului de grup ce elaboreaza o strategie coerenta si unitara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conducerea Strategica.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
276.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
strategica, decizii
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Andrei Florin
Sus!