Conditiile se Aparitie a Mercantilismului

Extras din referat Cum descarc?

Mercantilismul este primul curent economic modern si primul curent ce oune intens accentul pe obtinerea de profit. El apare in secolul XVI intr-o perioada in care inca predominau valorile medievale, supranaturalul era pe primul loc iar obtinerea de profit in urma oricarei activitati si dragostea de bnani erau considerate pacate de moarte. Desi se asemana intr-o mica masura conceptiei lui Machiavelli prin ideea ca scopul suprem al unui stat este acela de a se imbogati, mecantilismul avea la baza teza conform careia statul se poate imbogati doar daca favorizeaza imbogatirea cetatenilor in opozitie cu ideea lui Machiavelli ca statul are dreptul de a se imbogati prin orice metode chiar si pe seama cetatenilor.
Odata cu aparitia mercantilismului studiul problemelor economice se transforma fundamental. Astfel inainte de secolul XVI principala problema era aceea de ,,justete" a schimbului comercial, un scimb care aducea profit uneia dintre parti era considerat injust si deci in mare parte inacceptabil. Dar mercantilismul a treusit sa schimbe gandirea comerciantilor si autorilor din acea vreme problema prncipala devenind acum ,, cum ma pot imbogati eu" si ,,cum se poate imbogati statul". Aparitia mercantilismului care a cauzat aceasta transformare a fost cauzata de cateva momente extrem de importante ale istoriei universale: 
1. marile descoperiri geografice din secolele XV si XVI
2. reforma religioasa
3. aparitia primelor state centralizte


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile se Aparitie a Mercantilismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!