Concurență și prețuri

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
STRUCTURA PIETEI SI CONCURENTA 2
CLASIFICAREA PIETELOR 3
LEGILE CERERII SI OFERTEI 4
SALARIILE SI INFLATIA 4
RELATIA PRODUCTIVITATE-PRETURI 5
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 6


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Piata, ca realitate economica cu un continut complex, constituie cel mai bun mecanism de reglare economica cunoscut pana in prezent.
Reprezinta o categorie specifica economiei de schimb, care exprima ansamblul relatiilor generate de actele de vanzare -  cumparare, impreuna cu fenomenele legate de manifestarea cererii si ofertei si in conexiune cu spatiul si timpul in care se desfasoara.
Piata a aparut atunci cand functia consumului s-a separat de functia productiei, ea fiind in trecut, ca si astazi, o consecinta inevitabila a acestui process.
De-a lungul timpului, piata s-a dezvoltat, atat in largime, cat si in adancime, devenind o realitate tot mai complexa.
Neindoielnic, saltul calitativ in evolutia procesului istoric de dezvoltare a pietei a avut loc odata afirmarea sistemului economiei capitaliste.
Caracteristicile acestui system este existenta unei ample retele de piete inter- relationate si care in unitatea lor, alcatuiesc mecanismul economiei concurentiale de piata.
In acest context, definirea pietei contemporane este dificila si chiar inoperanta, datorita marii complexitati si diversitati a structurilor sale,
Toate punctele de vedere exprimate au insa un element comun : relatiile dintre vanzatori si cumparatori, respectiv cadrul in care se manifesta cererea si oferta.
Piata unui bun poate fi definita ca loc de intalnire, la un moment dat, a dorintelor cumparatorilor- exprimate prin cererea acestora si a dorintelor producatorilor -  exprimate prin oferta lor 
Asadar, piata este considerata, inainte de toate, drept spatiu economic in care se intalnesc cererea si oferta de marfuri, ai caror actori sunt cumparatorii si vanzatorii de bunuri si servicii.
Pe o anumita piata, cererea si oferta se gasesc, una fata de alta, intr-un anumit raport de marime, in functie de care se formeaza si evolueaza preturile la care se vand si se cumpara marfurile.
Nivelul si evolutia preturilor determina comportamentul agentilor economici, orietandu-i ce si cat sa cumpere sau sa ofere pe piata.
Agentii economici care actioneaza pe aceeasi piata intra, astfel, in relatii de concurenta sau de competitie, fiecare urmarind sa-si realizeze obiectivele.
Piata functioneaza astfel ca un mecanism cu autoreglare, al carui regulator este concurenta.
Elementele evidentiate mai sus definesc in esenta piata, institutia centrala in jurul careia graviteaza viata economica.
STRUCTURA PIETEI SI CONCURENTA
Intr-o economie de piata concurentiala, mecanismul pietei este acea forta impersonala care coordoneaza alegerile si actiunile tuturor agentilor economici si care, in ultima instanta, regleaza viata economica de ansamblu.
Structura pietei privita in ansamblu, piata reprezinta un sistem deosebit de complex, format dintr-o multitudine de segmente, forme si tipuru de piete care se gasesc intr-o stransa interdependenta.
Evolutia preturilor pe o anumita piata influenteaza nivelul preturilor practicate pe alte piete.
Exista numeroase alte structuri ale pietei, a caror analiza pune in evidenta complexitatea acesteia in economia contemporana.
Astfel, orice piata se caracterizeaza prin : 
- obiect, respective natura bunurilor care fac obiectul tranzactiilor de piata;
- potentialul si volumul tranzactiilor;
- numarul participantilor si forta economica a acestora;
- aria geografica;
- modul de organizare;
- institutiile aferente etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta si preturi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

* Basno, C.; Dardac, N.; Floricel, C. -  ,,Moneda, credit, banci", Ed. Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 2003
- Burciu, A. -  ,,Tranzactii economice internationale", Ed. Universitatii ,,Stefan cel Mare", Suceava, 1999
- Dimitriu, I. -  ,,Moneda si credit", Ed. Graphix, Iasi, 1994
- coord. Niculescu, E. -  ,,Marketing si afaceri in economia moderna de piata", Ed. Graphix, Iasi, 1993
- Sandulescu, I. -  ,,Reguli si practici in comertul international", Ed. All Back, Bucuresti, 1998


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!