Concurenta in Context European

Cuprins referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al evolutiei si constructiei europene. 3
2. Concurenta in contextul comunitar. 8 2.1. Reguli prohibitive. Aplicarea art. 81 par. 1 si 2 din Tratat. 8 2.2. Conditii de aplicare. 10 2.2.1. Intreprinderile si asociatiile de intreprinderi - subiecte ale acordurilor, deciziilor sau practicilor interzise 10 2.2.2. Practicile anticoncurentiale. 10 2.2.3. Efectele practicilor anticoncurentiale. 12 2.2.4. Afectarea comertului dintre statele membre. 12 2.2.5. Efecte extrateritoriale. 13 2.3. Admisibilitatea unor acorduri, decizii si practici concertate. 14 2.3.1. Acorduri si practici concertate verticale. 14 2.3.2. Acorduri de cooperare. 15 2.3.3. Acorduri de cercetare si dezvoltare. 16 2.3.4. Acorduri in domeniul transferului de tehnologie. 17
BIBLIOGRAFIE. 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al evolutiei si constructiei europene
Odata cu lansarea, la Paris, la 9 mai 1950, a planului "Schumann", incepe o faza hotaratoare in destinul comunitatilor europene. La cele trei principii fundamentale ale acestui plan, care urmarea plasarea productiei de otel si carbune sub o Inalta Autoritate in cadrul unei organizatii deschise altor tari europene - luarea deciziilor de catre organe compuse din reprezentantii guvernelor, statele nu vor fi obligate prin decizii contra vointei lor (aplicarea regulii unanimitatii), deciziile vor obliga numai statele ce le accepta - au subscris sase state: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda.
Fundamentul economic al acestui Tratat se afla in dispozitiile art. 4, in sensul ca sunt recunoscute ca incompatibile cu piata comuna a carbunelui si otelului si ca vor fi abolite si interzise:
a. taxele la import si la export ori taxele avand efect echivalent si restrictiile cantitative privind circulatia produselor;
b. masurile si practicile discriminatorii intre producatori, intre cumparatori si intre consumatori, in special in privinta preturilor si conditiilor de livrare ori a tarifelor si conditiilor de transport, precum si masurile care impiedica libera alegere de catre cumparator a furnizorului;
c. subsidiile si ajutoarele acordate de catre state ori taxele speciale impuse de state in orice forma ar fi ele;
d. practicile restrictive care tind spre impartirea si exploatarea pietii.
La 20 mai 1955 printr-un Memorandum al tarilor Beneluxului prin care se afirma principiul ca integrarea economica ar trebui sa preceada integrarea politica.
S-a convenit crearea, ca atare, a unor institutii precum: Consiliul de Ministri, Comisia Europeana, functiunile unei Adunari Parlamentare si ale unei Curti de justitie urmand a fi indeplinite de Adunarea si de Curtea infiintate potrivit Tratatului CECO. 
La data de 25 martie 1957 au fost semnate, la Roma, Tratatul stabilind Comunitatea Economica Europeana si Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene a Energiei Atomice, care, impreuna cu Tratatul CECO, au constituit cadrul legislativ fundamental al integrarii economice europene. Intrarea in vigoare a noilor tratate a avut loc la data de 1 ianuarie 1958, ca urmare a ratificarii lor de catre partile contractante.
In anul 1967 guvernul britanic si-a manifestat vointa de a accepta Tratatul de la Roma, cu unele rezerve care ar rezulta din procesul de aderare la Comunitati a unui nou membru si asupra unor probleme care genereaza unele dificultati (incidentele politicii agricole comune asupra costului vietii si asigurarea unei evolutii pozitive a agriculturii britanice, sistemele ei de finantare si implicatiile bugetare, ca si asupra balantei de plati ori problemelor generate de existenta Commonwealth-ului).
Cresterea numarului de membri ai Comunitatilor europene, ca si nivelul diferit de dezvoltare si al structurii economice, au generat unele dificultati in formularea si aplicarea politicilor comunitare in procesul integrarii economice, astfel ca acesta din urma trebuia adaptat noilor cerinte in conditiile in care era din ce in ce mai clar ca nu se putea evita cooperarea politica. Rapoartele adoptate la Luxemburg in 1970, prin care s-au pus bazele Cooperarii politice europene, la Copenhaga in 1973 si la Londra in 1981, ca si Declaratia solemna de la Stuttgart din 1983 a sefilor de state si guverne privind Uniunea europeana si practicile stabilite gradual intre statele membre au fost confirmate prin Actul Unic European, semnat la 17 si 28 februarie 1986 la Luxemburg.
In 1978 a urmat crearea unei unitati monetare - ECU, iar la 13 martie 1979 a intrat in vigoare un sistem de stabilizare a ratelor de schimb.
Actul Unic European cuprinde masuri privind realizarea Uniunii economice prin infaptuirea unei piete interne in 1992, aceasta piata cuprinzand o zona fara frontiere interne in care libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului este asigurata in conformitate cu dispozitiile Tratatului, precum si masuri privind politica sociala, coeziunea economica si sociala, dezvoltarea stiintifica si tehnologica si mediul inconjurator.
Prin Actul Unic European s-a creat o dinamica favorabila punerii in aplicare a altor reforme care vor trebui sa permita realizarea Uniunii economice si monetare si sa contribuie la edificarea unei Uniuni politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta in Context European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!