Conceptul privind Costul Capitatului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul privind costul capitatului
2. Costul capitalului propriu


Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul privind costul capitatului
In economia de piata unul din factorii de baza ai producerii il reprezinta capitalul. De rand cu costul altor factori de productie, costul capitalului influenteaza derularea procesului investitional. In legatura cu aceasta este important sa se determine, de la caz la caz, cheltuielile intreprinderii legate de finantarea investitiilor si factori determinanti ai acestora.
In literatura de specialitate se intalnesc mai multe termene ce reflecta costul capitalului, ca spre exemplu: pretul capitalului, cheltuieli de finantare etc., care in esenta reflecta acelasi enunt. 
Costul capitalului este rata ceruta de investitori (actionari si creditori) respectiv rata de rentabilitate ceruta de cei care pun la dispozitia intreprinderii capitaluri, care pentru intreprindere reprezinta efortul financiar pe care trebuie sa-l depuna aceasta pentru aprovizionarea sa cu capitaluri.
Problema costului capitalului este destul de simpla cand se pune la nivelul fiecarei surse considerate izolat, dar determinarea costului global al finantarii ridica probleme cu caracter tehnic de gestiune a fondurilor. Acestea se refera la influenta pe care structura capitalului (proportia in care se combina resursele alese de managerii intreprinderii) o exercita asupra costului fiecarei resurse, cu influenta directa asupra costului global al finantarii intreprinderii.
Costul capitalului exprimat in marime absoluta reprezinta plata pe care trebuie sa o faca firma pentru capital, respectiv datorii (plata dobanzilor), actiuni preferentiale si actiuni comune (plata dividendelor), capital utilizat de conducerea firmei la finantarea noilor investitii. 
Politica financiara a firmei trebuie construita astfel incat sa maximizeze valoarea de piata a firmei, care este un scop convenabil atat pentru managerii firmei cat si pentru investitorii ei (pe de o parte actionari, pe de alta parte creditori). 
Managerii firmei trebuie sa minimizeze costurile tuturor intrarilor de capital, iar pentru aceasta trebuie sa-l masoare pentru a putea fi luate decizii privind alocarea capitalului. 
Desi atat investitorii cat si managerii urmaresc acelasi scop, calea prin care ei isi ating scopul este diferita. In timp ce investitorii urmaresc sa-si minimizeze costul de oportunitate al deciziei lor de a investi in firma, adica sa obtina o rentabilitate a investitiei lor mai mare decat rata de actualizare cea mai buna de pe piata, managerii sunt preocupati de minimizarea costului capitalurilor mobilizate.
Reducerea costului capitalului se poate realiza prin modificarea structurii capitalurilor utilizate, mai exact prin modificarea ponderii capitalurilor imprumutate (respectiv proprii) in totalul capitalurilor. Din acest motiv, analizarea deciziei de investitii si a celei de finantare trebuie realizate concomitent.
Solutionarea problemelor legate de evidenta costului capitalului aferent deciziilor investitionale se bazeaza pe utilizarea principalelor elemente ce reflecta conceptul costului capitalului, care presupun urmatoarele:
- Capitalul are o structura complexa si se formeaza pe seama combinarii diverselor surse de finantare.
- Atragerea oricarei surse de finantare a investitiilor presupune anumite cheltuieli, care reprezinta in sine, costul surselor respective;
- Pentru corelarea costurilor diverselor componente ale capitalului atras, costul fiecarui in parte se determina in rate procentuale (%). In acest context, costul sursei de finantare a investitiilor se determina ca raport intre cheltuieli totale legate de atragerea investitiilor si volumul surselor atrase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul privind Costul Capitatului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!