Conceptul de Bilant Functional

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE BILANT FUNCTIONAL
In cadrul opticii financiare asistam la o conceptie functionala referitoare la bilant, conceptie care porneste de la premisa ca, elementele de activ si pasiv reflecta valori tranzitorii, structuri trecatoare in procesualitatea patrimoniului . In timp ce bilantul functional isi propune sa investigheze nevoile intreprinderii si modul de functionare al acestora, prin realizarea unui instantaneu al derularii diferitelor cicluri. In cadrul conceptiei functionale cu privire la bilant, utilizarile si resursele acestuia sunt grupate in "stocuri de utilizari" si "stocuri de resurse" .
Bilantul functional sta la baza echilibrului financiar si a "soliditatii structurale" a intreprinderii. Din punct de vedere structural, resursele respectiv nevoile (utilizarile) cuprind:
- resurse
- stabile (durabile peste un an);
- datorii ale ciclului de exploatare (pasiv circulant pe termen scurt, sub un an);
- utilizari (nevoi):
- active stabile (durabile, investitii peste un an);
- active circulante (bunuri si creante legate de ciclul de exploatare, sub un an).
Se evidentiaza astfel doua categorii de utilizari in activ (una independenta de ciclul de exploatare, iar cealalta legata direct de acesta) si doua categorii de resurse in pasiv (una fara legatura cu exploatarea, iar cealalta generata de aceasta). Corelatia dintre active si stocurile de utilizari si intre pasive si stocurile de resurse este urmatoarea :
- imobilizarile necorporale, corporale si financiare sunt "utilizari stabile";
- activele circulante ale exploatarii (stocuri, clienti, alte creante) reprezinta "utilizari" sau "nevoi temporare de exploatare";
- activele circulante care nu apartin exploatarii sunt "utilizari temporare" in afara exploatarii;
- activele circulante foarte lichide (titluri de plasament) si trezoreria sunt "utilizari temporare" ce apartin trezoreriei;
- capitalurile proprii, datoriile pe termen mediu si lung precum si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt "resurse stabile";
- pasivele circulante ale exploatarii (datorii fata de furnizori, datorii sociale si alte datorii), reprezinta "resurse temporare" de exploatare;
- pasivele circulante in afara exploatarii sunt "resurse" in afara exploatarii;
- creditele pe termen scurt si soldurile creditoare ale conturilor curente la banci sunt "resurse temporare" ale trezoreriei.
Conceptia functionala a bilantului are meritul de a oferi o imagine asupra modului de functionare economica a unei intreprinderi, punandu-se astfel in evidenta stocurile si resursele corespunzatoare fiecarui ciclu de functionare .
Analiza functionala a bilantului permite investigarea activitatii intreprinderii, pe cicluri de operatiuni si urmareste evidentierea modalitatilor de finantare a intreprinderii in vederea orientarii acesteia in directia unei structuri optime de finantare, reflectata prin evolutia trezoreriei nete.
Conform conceptiei functionale intreprinderea este o entitate economica si financiara care indeplineste anumite functii: de productie sau exploatare, de repartitie, de investire sau dezinvestire, de finantare etc.
Asadar, in cadrul bilantului functional operatiile vor fi grupate pe cicluri si anume:
- Ciclul de investitii;
- Ciclul de finantare;
- Ciclul de exploatare;
- Ciclul de trezorerie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Bilant Functional.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!