Concepția lui Adam Smith despre Avuția Națională

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Analiza conceptelor teoriei 4
3. Aplicarea teoriei in zilele noastre 8
4. Concluzii 10
5. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Adam Smith (1723-1790), ganditor de origine scotiana, cu multiple preocupari stiintifice de factura filozofica si economica, s-a format sub influenta ideilor lui David Hume, fiind bun cunoscator al enciclopedistilor si fiziocratilor francezi. Dintre lucrarile publicate de Adam Smith mentionam: "Teoria sentimentelor morale" (1759), dar mai ales, "Avutia natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei" (1776), lucrare fundamentala pentru stiinta economica. 
La 9 martie 1776 a publicat ,,Avutia natinilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei", probabil una dintre cele mai faimoase lucrari din intreaga istorie a gandirii economice. 
Titlul pare sa sugereze ca lucrarea este despre bogatia statelor si, intr-adevar,parti extinse din carte sunt despre politicile guvernamentale. Insa ea demonstreaza ca , de fapt, bogatia unei natiuni este insasi bogatia poporului, care ar trebui sa fie lasata sa creasca fara interventia diverselor reglementari temporare ale guvernului si ale suveranului. Aceasta nu inseamna insa ca Smith ar fi fost cu totul impotriva guvernului- de fapt, el chiar face apel la un cadru legislativ puternic si totusi lejer, in special pentru protectia fizica a individului, dar si pentru protejarea contractelor comerciale. 
In "Avutia natiunilor" denumita si "biblia liberalismului clasic", Smith a reusit sa sintetizeze cele mai importante cunostinte acumulate pana la el in domeniul economic. Dand dovada de un inalt spirit critic si analitic, Adam Smith readuce in discutie o vasta problematica economica la a carei solutionare si-a adus o contributie substantiala. In acest context a facut pasi importanti in definirea mai clara obiectului si metodei de studiu ale economiei politice determinind consacrarea ei drept una din cele mai importante stiinte moderne. A creat un fundament teoretic mai solid liberei concurente si politicii liber-schimbiste, bazandu-se atat pe studierea materiei si comportamentului uman, cat si pe studiul comparativ al diferitelor sisteme de organizare a economiei, ca si al diferitelor curente economice dinaintea lui - mercantilismul si fiziocratismul.
"Avutia natiunilor" cuprinde in cinci volume, dintre care primele doua pun accentul pe teoria economica, iar celelalte trei volume evidentiaza aspectele normative pe care le implica aceasta, inclusiv o serie de comparatii de istorie economica.
Despre cauzele perfectionarii fortelor productive ale muncii si despre ordinea potrivit careia produsul acesteia este in mod normal distibuit intre diferitle clase sociale 
Bogatia natiunilor debuteaza cu un studiu "apoteotic" al diviziunii muncii pe care Smith o considera, principalul- daca nu singurul- motor al progresului. El apreciaza ca diferentierea indivizilor este-in principiu- rezultatul diviziunii muncii,care ii determina sa se specializeze in anumite activitati. Studiind diviziunea muncii, el s-a referit la ,,o propensiune spre troc", inerenta omului, ca factor de baza al organizarii economiei de schimb. Smith a demonstrat insemnatatea diviziunii muncii pentru crearea si sporirea bogatiei nationale, cauzele si principiul care dau nastere diviziunii muncii, factorii de care depinde extinderea ei, limitele acesteia etc.
Despre natura, acumularea si intrebuintarile capitalului. 
Pe parcursul acestei carti Smith s-a ocupat de natura capitalului, acumularea si utilizarea lui. Incepe prin a analiza structura capitalului si transformarea banilor in capital. De asemenea s-a preocupat de studiul acumularii capitalului, sfera productiva si sfera neproductiva.A analizat diferite forme de manifestare a capitalului si a insistat asupra ,,capitlului productiv" si folosirii lui in diferite activitati, in vederea fructificarii.
Despre cresterea in mod diferentiat a belsugului la diferite natiuni. 
In aceasta carte, Adam Smith a studiat politica economica, ca factor al cresterii bogatiei natiunilor. Autorul a analizat- intr-un mod personal si sugestiv-un vast material istorico-economic, privind diviziunea muncii intre oras si stat, de la caderea Imperiului Roman pana in timpul sau. Sunt cercetate piedicile in calea dezvoltarii agriculturii,se urmareste dezvoltarea oraselor si contributia cometului orasenesc la propasirea economica a regiunilor rurale. Din aceasta analiza Smith a extras argumente pertinente in favoarea promovarii politicilor economice liberale. 
Despre sistemele de Economie politica. 
Opt-din cele 9- capitole ale acestei carti au fost consacrate analizei si respingerii ,,sistemului comercial. Adam Smith-liberal convins- a trecut in revista argumentele antiprotectioniste, precum a apara si promova principiul libertatii economice, contra consecintelor politicilor inspirate de doctrina balantei comerciale. In capitolul al noualea Smith a analizat ,,sistemul fiziocrat". Critica adresata fiziocratiiei nu este de virulenta celei exprimata la adresa mercantilismului. El a luat atitudine impotriva ideii fiziocratilor conform careia numai agricultura produce, dar sub influenta lui Quesnay si Turgot -a apreciat si el ca agricultura este ,,mai productiva" decat celelalte activitati, deoarece aici ,,alaturi de munca omului creeaza si Natura"(!). 
Despre venitul suveranului sau al statului. 
Smith a dedicat aceasta carte analizei cheltuielilor, veniturilor si datoriei publice a statului. In aceasta parte autorul a dezvoltat cele patru principii fundamentale ale fiscalitatii, conform carora impozitele trebuie prelevate cu:
o Egalitate (in functie de capacitatea de plata a cetatenilor);
o Certitudine (evitand arbitrarul);
o Comoditate (in privinta modalitatilor si perioadelor de plata);
o Economie (adica reduse la minimul compatibil cu nevoile statului).
Aceste patru principii au dominat-timp de generatii-studiul fiscalitatii,interpretarea lor a fost, uneori, foarte diferita de cea oferita de Adam Smith. 
2.Analiza conceptelor teoriei 
Ideea centrala a lucrarii, asa cum reise si din titlul ei, o constituie definirea notiunii de "avutie" sau "bogatie" a natiunilor si analiza factorilor sau fortelor de productie ce concura la crearea si sporirea ei.
In consens cu fiziocratii, pana la un punct. si criticandu-i vehement pe mercantilisti, Smith considera avutia natiunii ca fiind formata din "totalitatea bunurilor materiale de care dispune pentru a-si satisface nevoile si, implicit, in munca anuala a fiecarei natiuni care poate produce aceste bunuri". Prin urmare, influenta fiziocratilor asupra economistului scotian a fost profunda caci doctrina fiziocrata i-a intarit convingerile in materie de liberalism economic. Pe urma, Smith pare a fi "imprumutat" de la fiziocrati o serie de idei, cum ar fi cele referitoare la distribuirea venitului anual intre diversele clase sociale. Spre deosebire de fiziocrati, care exacerbau rolul agriculturii in cadrul sistemului economic, Adam Smith, "s-a asezat de la inceput in centrul fenomenelor in punctul cel mai inalt, stabilit mai ales de producerea bogatiilor era cea mai larga si cea mai intinsa".


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptia lui Adam Smith despre Avutia Nationala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!