Concepte Fundamentale si Obiective ale Gestiunii Financiare Moderne

Extras din referat Cum descarc?

Tema 1. Concepte fundamentale si obiective ale gestiunii financiare moderne
1.1. Esenta, rolul si obiectivele gestiunii financiare.
1.2. Concepte fundamentale ale gestiunii financiare
1.3. Organizarea gestiunii financiare la intreprindere. 
1.4. Responsabilitatile managerilor financiari de diverse nivele. 
1.1. Esenta, rolul si obiectivele gestiunii financiare.
In conditii de globalizare a ec-ei, integrarea RM in sistemul financiar mondial depinde de abilitatea entitatilor economice de a corespunde exigentelor pietelor fin-re externe - potentiale surse de capital pentru impulsionarea proceselor investitionale in tara noastra. In aceste conditii, pt a atrage investitii, este necesar ca companiile autohtone sa devina ,,transparente" pentru potentialii creditori si investitori. 
Pentru a corespunde acestor rigori impuse de mediul financiar vine in ajutor managementul financiar modern cu metode, instrumente si parghii manageriale specifice, orientate spre realizarea obiectului de activitate in conditii normale de rentabilitate. 
Se considera conditii normale de rentabilitate cand entitatea obtine un castig suficient pentru continuarea activitatii in conditii normale si corespunzator gradului de risc la care se expune,adica - rentabilitatea asteptata de catre investitori.
Gestiunea financiara este precautata sub diverse aspecte: ca stiinta si ca domeniu specific de activitate in cadrul sistemului managerial al entitatilor economice. 
Unii cercetatori sustin contradictorie opinia referitor la statutul de stiinta a gestiunii financiare. In opinia lor, managementul financiar nu are un obiect de studiu si metoda de cercetare proprie. Tot mai multi savanti, insa considera ca gestiunea financiara este o stiinta economica aplicativa. Gestiunea financiara, ca stiinta, are ca obiect de studiu gestiunea constituirii, repartitiei si utilizarii resurselor financiare. 
Ca metoda fundamentala de cercetare, gestiunea financiara are metoda dialectica, iar ca instrumente concrete de cercetare (procedee) a obiectului, se utilizeaza abstractia stiintifica, analiza, sinteza, analiza calitativa si cantitativa, modelarea economico-matematica a proceselor si fenomenelor financiare.
In sustinerea acestor afirmatii, vom prezenta in continuare principalele repere ale unor teorii, renumite prin contributia lor la dezvoltarea finantelor corporative ca stiinta, dar si prin impactul practic deosebit in fundamentarea deciziei si comportamentului entitatilor economice pe piata financiara:
Teoria portofoliului, creata de Henry Markovitz, in anii 50 si publicata in articolul Portofolio Selection (Journal of Finance, vol 7, nr. 1, martie 1952) si in lucrarea Portofolio Slection: Efficient Diversification of Investments, New York, Willey, 1959.
Modelul pretului de echilibru pe piata financiara, elaborat de William Sharpe si publicat in articolul A Simplified Model for Portofolio Analysis in ianuarie 1963.
Teoria structurii financiare si a politicii de distribuire a profitului, elaborata de Merton Miller si Franco Modigliani (laureati ai premiului Nobel pentru economie in 1987), publicata in articolele The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investments in anul 1958 si Corporate Income Taxes and the Cost of Capital: a Correction, in iunie 1963.
In anii '70 au inceput sa se dezvolte si alte teorii: teoria de agent, teoria semnalelor, teoria controlului managerial s.a.
Gestiunea financiara, este totodata si o activitate practica, o functie in sistemul managerial al entitatilor economice. Ca domeniu specific al managementului, gestiunea financiara are ca obiect al gestiunii fluxurile mijloacelor banesti, fluxurile resurselor financiare si organizarea corespunzatoare a relatiilor financiare ale entitatii economice. 
Ca componenta de baza a sistemului managerial al unei entitati economice, gestiunea financiara a unei intreprinderi se concretizeaza intr-un ansamblu de principii, metode, tehnici, instrumente si actiuni, prin intermediul carora se fundamenteaza deciziile financiare privind constituirea si utilizarea eficienta a resurselor financiare in contextul realizarii unor obiective strategice..
1.2. Concepte fundamentale ale gestiunii financiare
Conceptul de flux de numerar (Cash Flow Concept) presupune ca orice tranzactie fin-ra poate fi asociata cu un flux de numerar (cash flow), adica platile (iesirile) si incasarile (intrari) de MB, dispersate in timp. In general activitatea unei # reprezinta un flux continuu de numerar.
Conceptul de valoare a banilor in timp (The Time Value of Money Concept) consta in faptul ca o unitate monetara detinuta astazi valoreaza mai mult decit o unitate monetara care o vom primi peste o anumita perioada de timp, conditionata de: inflatia, riscul de a nu primi suma asteptata. Comparativ cu suma de bani care va fi primita in viitor, aceeasi suma disponibila pentru moment, poate fi pusa in circulatie (investita) aducind venituri suplimentare.
Conceptul de relatie de compromis intre risc si rentabilitate (Risk and Return Tradeoff Concept) -cu cit rentabilitatea asteptata (randamentul capitalului investit) este mai mare, cu atit gradul de risc este mai mare. Riscul este legat de probabilitatea de a avea o rentabilitate mai mica decit cea asteptata - cu cit este mai mare sansa unei rentabilitati mici sau negative, cu atit este mai riscanta investitia. 
Cele mai multe tranzactii financiare presupun o sursa de finantare pentru aceasta operatiune. Conceptul de cost al capitalului (Cost of Capital Concept) consta in faptul practic ca nu exista surse gratuite de finantare,iar fiecare sursa de finantare are costul sau, pe care entitatea trebuie sa suporte pentru utilizarea acestora. Aceste aspecte trebuie sa fie luate in considerare de catre manageri in procesul de fundamentare a decizii financiare si de selectare a diferitor alternative de alocare a capitalului. 
Intr-o economie de piata, majoritatea companiilor intr-o anumita masura au legatura cu pietele de capital, unde pot gasi surse suplimentare de finantare, pot obtine unele venituri speculative, isi pot constitui un portofoliu investitional pentru a-ti mentine solvabilitatea, etc. Adoptarea deciziilor si determinarea comportamentului pe piata de capital, sunt strans legate de conceptul de eficienta a pietei de capital (Capital Market Efficiency Concept), prin care se intelege nivelul de indestulare informationala si accesibilitatea informatiilor pentru participantii pe piata. Piata de capital eficienta - caracterizata de faptul ca pretul instrumentelor financiare se ajusteaza rapid pe masura ce noi informatii apar pe piata. In functie de nivelul de dezvoltare a pietei de capital, distingem trei forme de eficienta: 
a) slaba - miscarea viitoare a cursurilor este independenta de variatiile anterioare. 
b)moderata - informatiile accesibile publicului larg sunt incorporate instantaneu in pretul activelor fin-re; 
c) eficienta puternica - toate informatiile (accesibile sau nu) publicului larg sunt inglobate instantaneu in pretul activelor financiare. D/ce se include aici si informatia confidentiala- este greu de probat in practica. 
Conceptul de asimetria de informatii (Asymmetric Information Concept)consta in faptul ca anumite categorii de persoane pot detine informatii care nu sunt disponibile pentru toti participantii pietei, adica totodeauna exista anumite informatii care nu sunt cunoscute de catre concurenti. Fiecare participant al pietei considera astfel, prin urmare poate adopta o decizie eficienta
Conceptul teoriei de agent (Agency Relations Concept) se refera la faptul ca pot aparea diverse contradictii intre: actionari si proprietari; actionari si creditori etc. Pentru a depasi aceste contradictii, proprietarii trebuie sa suporte costuri de agent. Existenta unor astfel de costuri este un factor obiectiv, iar valoarea lor trebui esa fie luata in considerare cand se iau decizii de natura financiara. 
Sensul conceptului de costurile de oportunitate (Oppotunnity Costs Concept), sau costurile oportunitatilor ratate- orice decizie financiara, in cele mai dese cazuri se asociaza cu respingerea altor alternative care ar putea genera anumite venituri. Aceste venituri ratate, in masura posibilitatii, ar trebui sa fie luate in considerare cand iau decizii financiare. 
Conceptul functionarii continue a unei # ec-ce (Going Concern Concept) (principiul continuitatii activitatii) inseamna ca entitatea nu intentioneaza sa se lichideze in viitorul apropiat. Acest concept confera stabilitate si predictibilitate modificarilor de pret pe piata valorilor mobiliare. 
Conceptul separarii patrimoniale si juridice a entitatii (The Firm and Its Owners Separation Concept) presupune ca din momentul constituirii sale (inregistrarii de stat) # reprezinta un complex patromonial-juridic sinenstatator, adica patrimoniul si datoriile acestea exista separat de patrimoniul si datoriile proprietarilor acestei entitati economici si altor agenti economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concepte Fundamentale si Obiective ale Gestiunii Financiare Moderne.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!