Comunicare Nonverbala

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in comunicarea nonvervala
Comunicarea nonverbala este cumulul de mesaje, care nu sunt exprimate prin cuvinte si care pot fi decodificate, creand intelesuri Aceste semnale pot repeta, contrazice, inlocui, completa sau accentua mesajul transmis prin cuvinte. Importanta comunicarii non verbale a fost demonstrata in 1967 de catre Albert Mehrabian. In urma unui studiu, acesta a ajuns la concluzia ca numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce 38% este transmis pe cale vocala si 55% prin limbajul corpului. Comunicarea nonverbala opusa comunicarii verbale este conceputa de multa vreme ca limbaj in sens strict. In aceasta viziune toate celelalte forme de comunicare sunt considerate ca secundare (scrisul). Teoriile contemporane ale comunicarii influentate de discipline atat de diverse ca lingvistica enuntarii, psihologie, sociologie, antropologie, asigura astazi locul cuvenit comunicarii non verbale, bazandu-se pe ipoteze ale canalelor multiple ale comunicarii umane. Comunicarea umana este conceputa ca o enuntare eterogena rezultand din combinarea de elemente vocal acustice si vizual 
Inca din anii 70 a devenit important studiul proceselor de comunicare. Au fost elaborate si aplicate idei, tehnici si modele noi in diferite domenii, cum ar fi, educatia, managementul, sanatatea si justitia. A devenit limpede ca aceste capacitati de comunicare sunt esentiale pentru imbunatatirea performantelor. Procesele de comunicare pot fi astfel influentate si eficientizate.
Aspectele non-verbale ale comunicarii au inceput sa fie studiate mai intens abia in anii "60 iar publicul a luat cunostinta de existenta acestora in 1970 odata cu aparitia cartii lui Julius Fast: Despre limbajul trupului. Charlie Chaplin si multi alti actori ai filmului mut au fost pionierii folosirii cu indemanare a comunicarii non-verbale; aceasta a fost atunci singura metoda disponibila a ecranului. Fiecare actor era considerat bun sau rau in masura in care izbutea sa utilizeze gesturile si alte semnale ale trupului pentru a comunica efficient. Dupa parerea lui Albert Mehrabian, din totalul mesajelor, aproximativ 7% sunt verbale (numai cuvinte), 38% sunt vocale (incluzand tonalitatea vocii, inflexiunea si alte sunete guturale), iar 55% sunt mesaje non-verbale. Majoritatea cercetatorilor sunt in general de accord cu constatarea potrivit careia comuicarea verbala este utilizata cu precadere pentru transmiterea informatiilor, in timp ce canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, in anumite cazuri, pentru a inlocui mesajele verbale. De exemplu, o mana ridicata in sus de judecator si indreptata cu palma deschisa spre vorbitor transmite un mesaj cat se poate de clar in sensul ca acesta trebuie sa se opresca. Ca si alte specii, omul este dominat de legi biologice care ii controleaza actiunile si reactiile, limbajul trupului si gesturile. Rareori insa, omul este constient de faptul ca miscarile si gesturile sale pot transmite o anumita poveste, in timp ce vocea sa spune cu totul altceva. Din punct de vedere practic, de regula, atunci cand spunem despre cineva ca este perspicace sau are intuitie ne referim la capacitatea sa de a citi semnalele non-verbale ale altor persoane si de a le compara cu cele verbale. Cu alte cuvinte, cand spunem ca presimtim ca cineva ne-a mintit, de fapt remarcam ca limbajul trupului sau si cuvintele rostite de acea persoana nu concorda. Femeile sunt in general mai perspicace decat barbatii si acest fapt justifica ceea ce de obicei numim "intuitie feminina". Femeile au abilitatea innascuta de a colectiona si descifra semnalele non-verbale si de a observa cu un ochi atent detaliile marunte. De aceea, putini soti isi pot minti sotiile fara sa fie descoperiti, in timp ce majoritatea femeilor pot cu usurinta trage pe sfoara barbatii, fara ca acestia sa realizeze ce s-a intamplat.
2. Criteriile comunicarii non-verbale
In genere, in clasificarea comunicarii sunt utilizate trei criterii: numarul de persoane, instrumentele (mijloacele) comunicarii, obiectivele ei. 
Dupa instrumentele folosite, cea mai cunoscuta clasificare imparte comunicarea in: 
o verbala;
o nonverbala. 
In comunicarea nonverbal, dupa cum reiese chiar din denumirea ei, se realizeaza prin intermediul mijloacelor nonverbale:
- corpul uman;
- spatiul sau teritoriul;
- imaginea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare Nonverbala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!