Componente ale managementului macroeconomic

Extras din referat Cum descarc?

1. Delimitari conceptuale. Orice actiune umana implica anticiparea miscarii evenimentelor. Eforturile facute se concretizeaza in rezultate, in obiective urmarite. Una din trasaturile actiunilor fiintelor umane este capacitatea anticipativa, care trebuie sa poarte girul stiintificului. Iata care sunt termenii folositi pentru a desemna anticiparea: predictia (folosita cu precadere in Evul Mediu, avand unele reverberatii mistice) provine din latinescul predictio, semnificand prezicere sau prevestire a unor lucruri ce aveau sa se intample implacabil; prospectiva (termen de origine franceza, folosit pentru prima data de filosoful francez Gaston Berget) reprezinta un studiu asupra viitorului, facut prin analiza unor factori tehnici, stiintifici, economici, sociali studiu care ofera posibilitatea modelarii prezentului conform cerintelor viitorului; proferrencia semnifica a purta inainte, a genera; conjectura reprezinta o suma de idei bazate pe ipoteze, pe supozitii, asa cum rezulta ele din aparente sau din calcule probabilistice; pronosticul este o ipoteza referitoare la desfasurarea in viitor a unor evenimente; pronosticul se bazeaza pe intuitii si pe deductii logice, mai putin pe calcule pertinente, de unde rezulta ca e dominat de o latura subiectiva; prognoza (din grecescul prognosis) inseamna a cunoaste dinainte cum evolueaza evenimentele, adica a prevedea desfasurarea in perspectiva a unui fenomen, in functie de elementele care il determina; proiectare (e termen folosit in arhitectura, urbanism); previziune (frantuzescul prevision) inseamna anticiparea aparitiei si desfasurarii unor evenimente pe baza datelor din trecut si din prezent, precum si a studierii legilor obiective ale evolutiei; previziunea e un termen generic si in el se pot include studii prospective, prognoze, strategii si politici, planuri, programe, proiecte Unele previziuni pot fi plauzibile (verificate prin practica), altele sunt speculative (neconfirmate de practica). Necesitatea previziunii decurge din aceea ca practica social-economica are nevoie de o busola in actiune. In limba romana, termenul de prevedere are o tripla semnificatie: anticipatie, clauza (in contracte, tratate) si masuri prudente. Prevederea poate fi realizata cu ajutorul a doua categorii de masuri si tehnici: explorative (cu ele se descifreaza viitorul, pe baza tendintelor conturate, a evolutiei probabile) si normative (prescriptive), care cuprind o nuanta de o anumita intentionalitate: se stabileste un scop si apoi se ajusteaza tendintele constatate. Experienta arata ca in etapa actuala, activitatea previzionala se desfasoara la nivel microeconomic, la nivel de unitati teritorial administrative, la nivel de sectoare, domenii, ramuri, subramuri, la nivel regional, macroeconomic si mondial. 2. Necesitate si posibilitate in activitatea previzionala. Necesitatea activitatii previzionale decurge din urmatoarele: (1) Activitatea previzionala are ca punct de pornire si ca baza obiectiva munca ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Componente Ale Managementului Macroeconomic
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!