Comparatie Romania si Polonia asupra investitiilor straine dupa comunism

Extras din referat Cum descarc?

Romania si Polonia sunt tari in curs de dezvoltare, ambele iesind din comunism in 1989. Romania la aceea vreme cu o datorie publica mult mai mica si un pib pe cap de locuitor mai mare. Astazi exista insa un decalaj in favoarea Poloniei, datorita reactiei politicii monetare din 2008, ambele tari avand o mare parte din credite denominate in moneda straina. Astfel au fost implementate noi politici monetare precum:
- Ambele au inceput sa creasca dobanda de politica monetara an 2007, Romania de la 7% la 10,25%, Polonia de la 4% la 6;
- Ambele au administrat lichiditatea relativ bine, dobanzile din piata interbancara in jurul dobanzii de politica monetara;
- Romania a retras lichiditatea si a crescut dobanzile din piata interbancara in momentul cand a fost lovita de soc, politica monetara restrictiva;
- Polonia a relaxat politica monetara, a scazut dobanda de politica monetara, si a continuat sa administreze lichiditatea corect;
- Polonia introduce lichiditate in sistem, excesiv, din martie 2009, relaxeaza si mai mult politica monetara;
- Romania reduce dobanda de politica monetara in prima parte a lui 2009, treptat pentru ca BNR inca vedea o economie supraincalzita in decembrie 2008. Romania introduce lichiditate in exces abia la sfarsitul lui 2009.
In concluzie, Florin Citu, senatorul PNL-ului afirma ca doua tari in curs de dezvoltare, cu o mare parte din credite in moneda straina, in fata iesirilor de capital si deprecierii monedei nationale. Romania prin BNR decide sa inchida portile si sa retraga lichiditate oferind economiei si pietei bancare dobanzi dublate, iar Polonia decide sa reduca dobanda de politica monetara si sa administreze lichiditatea ca si pana atunci si astfel sa ofere pietei si economiei dobanzi mai mici.
Eric Stab, presedintele FIC afirma "Investitorii straini aleg Romania, deoarece este o economie de piata, o democratie liberala, un stat de drept si un membru al Uniunii Europene si al NATO. Mai mult, Romania este o piata de dimensiuni destul de mari si cu o pozitie geografica avantajoasa. Investitorii straini au motive sa vina aici, pentru stabilitatea de care Romania a dat dovada in ultimii ani si pentru forta de munca bine pregatita. Nu trebuie sa uitam insa ca toate acestea au fost obtinute in urma unor eforturi considerabile, iar pentru a mentine si a creste atractivitatea Romaniei sunt necesare reforme structurale si politici publice de incurajare a investitiilor straine." In ultimii ani, Romania a devenit o locatie atractiva pentru investitorii straini, numarul celor prezenti in tara noastra fiind in crestere. Datorita aderarii la NATO si apoi la UE, Romania si-a consolidate pozitia in zona Eoro-Atlantica atat in plan economic cat si politic. Investitiile straine directe vor facilita accesul direct la pietele straine precum si "importul" de tehnologie si "know-how". Potrivit UNCTAD, Romania a atras cea mai mare parte a investitiilor straine directe, volumul acestora ridicandu-se la 13 miliarde de euro, ocupand primul loc in regiunea est-europeana . Totusi, comparand cu tari central-europene cum ar fi Ungaria, Cehia si Polonia, aceasta realizare nu mai poate fi considerate de o amploare atat de mare avand in vedere ca aceste tari au absorbit aprozimativ 80% din volumul investitiilor straine directe din regiunea central-europena.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie Romania si Polonia asupra investitiilor straine dupa comunism.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://florincitu.wordpress.com/?s=BNR+vs+BNP 
https://www.fic.ro/Documents/view/Raport-Investitiile-straine-directe-evolutia-si-importanta-lor-in-Romania 
https://www.nordeatrade.com/no/explore-new-market/poland/investment


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!