Comparație România-Grecia

Cuprins referat

1. Introducere .3
2. Consideratii istorice .5
3. Relatiile politice .6
4. Relatiile economice.8
5. Concluzii.17
6. Bibliografie.19


Extras din referat

1.Introducere
Grecia sau Republica Elena este o tara din sud-estul Europei membra a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene si zonei Euro. Grecia este situata in Peninsula Balcanica la sud de Bulgaria, Macedonia si Albania si la vest de Turcia, avand o suprafata de 131.940 km2 si o populatie de 10.665.989 loc. Are un litoral de 13.676 km la Marile Egee, Ionica si Mediterana. Considerata de multi drept leaganul civilizatiei occidentale, Grecia are o istorie lunga si bogata, timp in care si-a raspandit influenta pe trei continente. Grecia a aderat la NATO in 1952, la UE in 1981 si a adoptat euro ca moneda in anul 2001,renuntand la drahma. 
Din punct de vedere geografic, Grecia este formata dintr-o parte continentala cu numeroase golfuri si peninsule si o parte insulara , aproximativ 3 000 de insule in Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana, dintre care cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu si grupele Dodecaneze si Ciclade. Relieful este predominant muntos, principalul sir montan il reprezinta Muntii Pindului, care traverseaza partea centrala a Greciei, cea mai mare altitudine intalnindu-se insa in Muntele Olimp 2971 m.
In ceea ce priveste economia Greciei, sectorul public asigura aproximativ 40% din PIB, iar turismul 15%. Grecia este o beneficiara majora de ajutor de la Uniunea Europeana. Economia greceasca a crescut cu aproximativ 4% pe an in perioada 2003-2007, asta datorita pe de o parte cheltuielilor cu infrastructura legate de Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, iar pe de alta parte datorita disponibilitatii creditului, care a sustinut niveluri record ale cheltuielilor consumatorilor. In anul 2008 insa, datorita crizei financiare mondiale si datorita inaspririi conditiilor de acordare a creditelor, economia Greciei a scazut cu 2.8%.
Pe langa vorbitorii de limba greaca, exista si cateva limbi vorbite de minoritati: albaneza, aromana, bulgara, macedoneana si turca. Aproximativ 95% din populatie apartine Bisericii Ortodoxe Grecesti, iar pe langa ortodoxism exista si comunitati musulmane, catolice, protestante sau iudaice.
Romania este o tara situata in sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunarii, la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre.[4] Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii si partea sudica si centrala a Muntilor Carpati. Se invecineaza cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord si est siRepublica Moldova la est, iar tarmul Marii Negre se gaseste la sud-est.
De-a lungul istoriei, diferite portiuni ale teritoriului de astazi al Romaniei au fost in componenta sau sub administratia Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman, Imperiului Rus si a celui Austro-Ungar.
Romania a devenit stat suveran in 1859 prin unirea dintre Moldova si Tara Romaneasca condusa de Alexandru Ioan Cuza si a fost recunoscuta ca tara independenta 19 ani mai tarziu. In 1918, Transilvania, Bucovina si Basarabia s-au unit cu Romania formand Romania Mare sau Romania interbelica, care a avut extinderea teritoriala maxima din istoria Romaniei (295.641 km2).
In ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial (1940), Romania Mare (Intregita), sub presiunea Germaniei naziste condusa deHitler, a fost nevoita, in timpul guvernului pro-nazist ondos de Gigurtu, sa cedeze teritorii Ungariei (nordul Transilvaniei),Bulgariei (Cadrilaterul) si Uniunii Sovietice (Basarabia, Herta si Bucovina de nord). Dupa abolirea regimului lui Antonescu de la23 august 1944 si intoarcerea armelor contra Puterilor Axei, Romania s-a alaturat Puterilor Aliate (Anglia, Statele Unite, Franta si Uniunea Sovietica) si a recuperat Transilvania de Nord, fapt definitivat prin Tratatul de pace de la Paris semnat la 10 februarie 1947.
La momentul destramarii Uniunii Sovietice si a inlaturarii regimului comunist instalat in Romania (1989), tara a initiat o serie de reforme economice si politice. Dupa un deceniu de probleme economice, Romania a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unica de impozitare, in 2005) si a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Romania este o republica semi-prezidentiala. Este a noua tara dupa suprafata teritoriului (238 391 km2) si a saptea dupa numarul populatiei (peste 22 milioane locuitori) dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala tarii, Bucuresti, este si cel mai mare oras al ei si al saselea oras din UE dupa populatie (1,9 milioane locuitori). In 2007, orasul Sibiu a fost alesCapitala Europeana a Culturii. Romania este membra a unor organizatii internationale: ONU din 1955, CoE din 1993, Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, NATO din 29 martie 2004, OSCE, OIF din 2003, Uniunea Latina din 1980 si unor institutii economice: Grupul Bancii Mondiale, FMI din 1972, BERD din 1991, OCDE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie Romania-Grecia.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!