Comparație între fiziocratism si mercantilism

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evul Mediu a adus multe schimbari la nivel global, atat in ceea ce priveste tehnologiile: morile de apa, eolienele, motorul cu abur, cat si in ceea ce priveste cultura si arta, toate aceste aducand cu sine numeroase noi gandiri si curente economice. 
Printre cele mai controversate dintre curentele economice ale Evului Mediu se numara mercantilismul si fiziocratismul.
Mercantilismul se manifesta cu precadere in Anglia si in tarile Europei Occidentale intre secolele XV si XVIII si promoveaza protectionismul economic, sporirea rezervei de bani ai unei tari si industrializarea.
Fiziocratismul, pe de alta parte, vine ca reactie impotriva mercantilismului, in secolul XVIII, in Franta si pune accentul pe agricultura, ca cea mai mare putere economica. 
Mercantilismul
Mercantilismul este un curent economic ce se poate incadra in economia centralizata sau de comanda ce isi doreste maximizarea exporturilor si minimizarea importului. 
Mercantilistii priveau statul ca pe o firma, iar ca o firma sa aiba profit, trebuie ca venitul sa fie mai mare decat cheltuielile. De aceea, ei credeau ca este foarte important sa exporte mai mare decat importa pentru ca celelalte tari sa dea diferenta in aur si argint. Ceea ce au pierdut din vedere mercantilisti este ca firmele, respectiv statul, sunt atat vanzatori cat si cumparatori, lucru pentru care au fost criticati de alti economisti, cum ar fi Adam Smith sau David Hume.
Cum curentul mercantilism s-a materializat mai degraba in tarile dezvoltate, exista o importanta dorinta de cucerire, de aceea, majoritatea aveau si coloni, Anglia si America/ India, Franta si Canada, si altele. Dorinta acestor state de a cuceri teritoriile neexplorate pana atunci isi avea radacinile in credinta acestora ca vor gasi aur si alte metale si materiale pretioase. Si chiar au gasit si ca dovada avem aurul din Mexic si zaharul din India. Din coloni, tarile precum Anglia sau Franta, preluau materiile prime si le vindeau colonistilor materiile prime procesate, dar cu un pret mult mai mare. 
Mercantilistii credeau in puterea aurului, argintului si isi doreau imbogatirea statului, deci, implicit, putere. De aceea au existat si unele razboaie intre state precum anglia si olanda sau intre franta si olanda, pentru ca metodele mercantilistilor nu erau tocmai cele mai ortodoxe, iar din dorinta de a se imbogati incercau sa fure unele de la altele. Bineinteles ca aceste razboaie au avut si alte cauze care au fost intarite de practicile mercantiliste prin detectarea inamicului. Dar, erau posibile pe vremea aceea si alte razboaie, mult mai subtile si care nu includeau forta armata, iar aici ma refer la razboaiele comerciale. 
Cu toate acestea, curentul marginalist a pus bazele unor concepte economice foarte importante, ca balanta economica si ecuatia cantitativa a banilor. 
Cum mercantilistii isi doareau un export mult mai mare decat importul, ulterior, alti economisti au studiat mai amanuntit acest fapt si au ajuns la concluzia ca o balanta economica echilibrata este cea mai de dorit.
Mercantilisti au influentat, intr-o oarecare masura, si ecuatia cantitativa a banilor si factorii de productie .


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre fiziocratism si mercantilism.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.scribd.com/presentation/330670470/Revolutia-industriala-si-tehnologiile-din-Evul-Mediu
C:\Users\drago\OneDrive\Desktop\ige\CURS DOCTRINE.docx
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercantilism
https://www.youtube.com/watch?v=gMYo07DESRs
https://ro.qaz.wiki/wiki/Mercantilism
C:\Users\drago\OneDrive\Desktop\ige\CURS DOCTRINE.docx
https://conspecte.com/doctrine-economice/mercantilismul.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mun
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Colbert
https://en.wikipedia.org/wiki/Laissez-faire
https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_francez%C4%83
https://conspecte.com/doctrine-economice/fizocratismul.html/
https://www.youtube.com/watch?v=coMPrMfcSR0
https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Quesnay
https://en.wikipedia.org/wiki/Physiocracy#Tableau_%C3%A9conomique


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!