Comisia Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana este institutia principala a Uniunii Europene. Ea reprezinta organul executiv si este independenta de guvernele statelor membre, are deci un caracter supranational. 
La inceput, a purtat numele de Inalta Autoritate si a fost infiintata prin Tratatele de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In urma Tratatului de la Maastricht de pe 7 martie 1992, a primit numele de Comiste Europeana. Alaturi de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European, alcatuieste triunghiul institutional de decizie la nivel comunitar.
Comisia Europeana are sediul la Bruxelles, Din punct de vedere ierarhic, ea este structurata in felul urmator: un presedinte si 26 comisari. La ora actuala, presedintele Comisiei Europene este Jose Manuel Durao Barroso, reprezentant al Portugaliei. Spre deosebire de perioada de dinainte de mai 2004, cand statele mari(Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania) aveau reprezentanti cate doi comisari, in prezent, fiecare stat membru al Uniunii are cate un reprezentant, fiecare avand drept egal de vot. Comisarii sunt alesi pentru o perioada de 5 ani si ei actioneaza independent de guvernele statelor pe care le reprezinta, fiecare fiind responsabil de un anumit domeniu la politicii Uniunii Europene. Acestia au fost implicati in viata politica in tarile de origine. Desj multi dintre ei au fost ministri, din moment ce au ajuns comisari ai Uniunii Europene, isi iau angajamentul ca vor actiona numai in interesul Uniunii si nu vor primi nici un fel de instructiuni de la guvernele tarilor din care fac parte. Limbile de lucru ale Comisiei Europene sunt engleza, franceza si germana.
Comisia poate fi impartita in doua categorii: Comisia executiva(sau colegiul comisarilor) si Comisia administrativa. Comisia executiva se comporta ca si un minister al Uniunii Europene, iar Comisia administrativa ofera servicii de sustinere acesteia si este alcatuita doar din functionari publici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!