Comisia europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comisia Europeana este institutia principala a Uniunii Europene. Ea reprezinta organul executiv si este independenta de guvernele statelor membre, are deci un caracter supranational.

La inceput, a purtat numele de Inalta Autoritate si a fost infiintata prin Tratatele de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In urma Tratatului de la Maastricht de pe 7 martie 1992, a primit numele de Comiste Europeana. Alaturi de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European, alcatuieste triunghiul institutional de decizie la nivel comunitar.

Comisia Europeana are sediul la Bruxelles, Din punct de vedere ierarhic, ea este structurata in felul urmator: un presedinte si 26 comisari. La ora actuala, presedintele Comisiei Europene este Jose Manuel Durao Barroso, reprezentant al Portugaliei. Spre deosebire de perioada de dinainte de mai 2004, cand statele mari(Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania) aveau reprezentanti cate doi comisari, in prezent, fiecare stat membru al Uniunii are cate un reprezentant, fiecare avand drept egal de vot. Comisarii sunt alesi pentru o perioada de 5 ani si ei actioneaza independent de guvernele statelor pe care le reprezinta, fiecare fiind responsabil de un anumit domeniu la politicii Uniunii Europene. Acestia au fost implicati in viata politica in tarile de origine. Desj multi dintre ei au fost ministri, din moment ce au ajuns comisari ai Uniunii Europene, isi iau angajamentul ca vor actiona numai in interesul Uniunii si nu vor primi nici un fel de instructiuni de la guvernele tarilor din care fac parte. Limbile de lucru ale Comisiei Europene sunt engleza, franceza si germana.

Comisia poate fi impartita in doua categorii: Comisia executiva(sau colegiul comisarilor) si Comisia administrativa. Comisia executiva se comporta ca si un minister al Uniunii Europene, iar Comisia administrativa ofera servicii de sustinere acesteia si este alcatuita doar din functionari publici.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comisia Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
600 cuvinte
Nr caractere:
3 410 caractere
Marime:
9.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
ministri, uniunea europeana, comisari, guvernare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!