Comisia Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. ATRIBUTIILE SI FUNCTIILE COMISIEI EUROPENE 2
1.1 FUNCTIA DE SUPRAVEGHERE LEGISLATIVA 2
1.2 FUNCTIA DE INITIATIVA LEGISLATIVA 3
1.3 FUNCTIA DE EXECUTIE 3
1.4 FUNCTIA DE DECIZIE 5
1.5 FUNCTIA DE REPREZENTARE 5
2. REFORMA COMISIEI IN CONTEXTUL EXTINDERII 6
2.1 MODIFICARILE COMISIEI EUROPENE DE-A LUNGUL EXTINDERII 7
2.2 STRUCTURA COMISIEI 8
2.2.1 Palierele Comisiei Europene 8
2.2.2 Alegerea Comisiei 9
B I B L I O G R A F I E 11


Extras din referat Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene aceasta este responsabila pentru intocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor si apararea tratatelor Uniunii precum si coordonarea activitatilor curente ale Uniunii Europene .
Comisia functioneaza ca un cabinet de guvern, format din 27 de membri cunoscuti ca ,,comisari". Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru in Comisie, iar acestia au obligatia de a reprezenta interesele comune ale Uniunii Europene si nu interesele nationale ale statului din care face parte. Unul dintre cei 28 este Presedintele Comisiei - Jose Manuel Barroso - este propus de Consiliul European si ales de catre Parlamentul European. Consiliul nominalizeaza ceilalti 26 de membri ai Comisiei in acord cu presedintele nominalizat, iar ulterior cei 27 de membri ca un singur corp sunt supusi votului de investitura a Parlamentului European.
Termenul de ,,Comisie" este folosit pentru a-i desemna pe cei 28 de membri ai Colegiului Comisarilor sau pentru a desemna inclusiv organismele administrative formata din 23.000 de functionari publici europeni care sunt impartiti in departamente numite Directorate-Generale si Servicii . Limbile interne de lucru ale Comisiei sunt engleza, franceza si germana. Membrii Comisiei si cabinetele lor au sediul in Cladirea Berlaymont din Bruxelles. 
1. ATRIBUTIILE SI FUNCTIILE COMISIEI EUROPENE
Comisia Europeana ca organ executiv al Uniunii Europene se refera la diferite categorii de probleme precum : 
- Functia de supraveghere legislativa: vegheaza la respectarea si aplicarea corecta a legislatiei comunitare, alaturi de Curtea de Justitie a Comunitatior Europene.
- Functia de initiativa legislativa: formuleaza propuneri, recomandari si avize pe linie legislative, initiaza dezvoltarea legislatiei comunitare; facand propuneri legislative Parlamentului si consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeana trebuie sa tina cont de principiul subsidiaritatii - In cazurile in care problemele nu se pot rezolva mai bine la nivel local, regional sau national - 
- Functia de executie: Comisia exercita competentele de executie conferite de Consiuliul Uniuni Europene precum executia bugetului Uniuni Europene, aplicarea legislatiei, a programelor si a politicilor comunitare.
- Functia de decizie: Comisia Europeana are putere de decizie proprie si ia parte la adoptarea actelor de catre Consiliul European si Parlamentul European.
- Functia de reprezentare: Comisia este abilitata in domeniul reprezentarii interne si internationale a Uniuni Europene, negociind acordurile internationale intre Uniunea Europeana si alte tari, permitand Uniunii Europene sa vorbeasca ,,cu o singura voce".
1.1 FUNCTIA DE SUPRAVEGHERE LEGISLATIVA
Una din cele mai importante atributii este cea de ,,gardian al tratatelor" si consta in principal in controlul aplicarii tratatelor comunitare de catre celelalte institutii comunitare si de catre statele membre. Astfel, Comisia este insarcinata sa vegheze la aplicarea tratatelor si are puterea de a declansa o actiune in justitie contra statului care nu aplica tratatele.
In exercitarea functiilor de control, Comisia poseda puteri eficiente de informare si prevenire. Astfel, statele au obligatia de a-i comunica informatii, de a modifica masuri sau proiecte de masuri, de a semnala situatii de fapt si de drept.
Comisia beneficiaza si de putere de aplicare a unor sanctiuni - amenzi sau plata unor penalitati - in special intreprinderilor care incalca regulile concurentei . 
1.2 FUNCTIA DE INITIATIVA LEGISLATIVA
Comisia Europeana detine monopolul initiativei legislative in sfera primului ,,pilon", cel comunitar, initiativa care este transpusa spre decizie Consiliului Uniunii Europene. In cazul celui de al doilea ,,pilon", Comisia este doar asociata Consiliului Uniunii Europene, iar in cazul celui de al treilea ,,pilon" aceasta imparte aceasta atributie cu statele membre.
Comisia a fost conceputa ca ,,institutie mortice" a integrarii europene, fiind insarcinata cu o misiune generala de initiativa. Consiliul Uniunii Europene singur sau impreuna cu Parlamentul European adopta acte normative in principiu numai pe baza propunerilor inaintate de Comisie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!